Menú

dijous, 18 de desembre de 2008

MINCEMEAT TART




MINCEMEAT TART

Pel que he esbrinat, aquest pastís anglès és típic de l'època nadalenca. Abans es feia amb carn picada (com el seu nom indica) utilitzant-se com farcit carn de boví, pollastre o peix, les fruites seques i les espècies també s'afegien però sol per aromatitzar. Amb el temps, aquest farcit es va anar substituint per una barreja de panses, fruites seques, nous, pomes i espècies, que es deixaven macerar amb conyac o rom.
Entre parèntesi hi ha el nom en anglès d´alguns ingredients. Vaig tenir la sort de trobar una botiga al poble de Sant Antoni en la qual venen exclusivament productes anglesos (per una vegada no em puc queixar en aquest sentit...) i com pel que sembla aquest pastís és molt habitual per aquestes dates vaig aconseguir tot el que buscava encara que crec que si no es tenen els ingredients originals podrien usar-se albercocs secs, prunes etc. i quedaria un pastís igual de bo.

Ingredients farcit:

-2 pomes grans, pelades i ratllades
-350 grams de suc de poma
-80 grams de pomes seques picades (dried apples chopped)
-120 grams de panses fosques (dark raisins)
-120 grams de panses daurades (golden raisins)
-90 grams de panses de corint seques (dried currants)
-100 grams de nabius secs (dried cranberries)
-120 grams de trenqués gebrada de fruites (mixed candied peel )
-60 grams de closca de llimona gebrada (candied lemon peel)
-100 grams de sucre moreno
-120 ml de rom negre
-120 ml de conyac
-60 grams de mantega sense sal
-1/2 culleradeta de canyella mòlta
-1/2 culleradeta de pebre de Jamaica
-1/2 culleradeta de nou moscada mòlta
-1/2 culleradeta de claus mòlts
-1/4 culleradeta de sal

Ingredients massa brisa:

-350 grams de farina fluixa
-1 culleradeta de sal
-30 grams de sucre blanc
-230 grams de mantega sense sal, molt freda i trossejada
-60/120 mil·lilitres d'aigua gelada

Preparació del farcit:

Col·locar tots els ingredients en una olla de parets gruixudes i portar ebullició a foc lent removent freqüentment amb una cullera de fusta perquè no s´aferri, deixar bullir uns 25-30 minuts o fins que el líquid gairebé s'evapori. Deixar refredar completament, tapar amb paper film i guardar a la nevera com a mínim una nit, millor si es deixa un dia complet (en aquest cas anar removent sovint)


Preparació de la massa brisa:

Posar a la pastadora (jo ho vaig fer en la thermomix) la farina, la sal i el sucre i pastar uns segons. Afegir la mantega i pastar uns segons més fins que quedi una massa granulada. Anar afegint l'aigua a poc a poc fins i tot que la massa granulada s´uneixi (vigilar perquè potser no serà necessari utilitzar-la tota) hi ha que procurar no pastar massa.
Bolcar la massa en una superfície de treball i reunir-la en una bola. Dividir la massa en dues meitats, una major que l'altra, embolicar-ne cada una en paper film i refrigerar entre 30 minuts i una hora abans d'utilitzar-la.

Muntatge i enfornat del pastís:

Escalfar el forn a 180ºC.
Estendre la porció major de massa amb un rodet (ho vaig fer col·locant la massa entre dues bosses de congelar perquè és molt dolenta de treballar) i folrar el fons i les parets d'un motlle prèviament untat amb mantega, deixant sobresortir lleument per les vores per a després poder tancar bé.
Omplir amb la preparació de fruits secs, pomes etc.


Estendre la resta de massa i tapar amb ella el pastís retallant les vores per ajustar-los al motlle. En el centre punxar amb una agulla per evitar que s'aixequin ampolles.


Enfornar durant uns 45 minuts o fins i tot que el pastís sigui lleugerament daurat. Col·locar sobre una reixeta per refredar. Servir temperada o a temperatura ambient amb nata líquida sense endolcir.

17 comentaris:

  1. Una tarta apte per pujar al Puigmal! T'ha de donar una energia... Fantàstica recepta. petons.

    ResponElimina
  2. Ostres si, ben energètica!!! No l'ha coneixia pas aquesta recepta!!! Us va agradar???
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  3. La cuina vermella:
    Jajaja sí que ho es d´energètica aquesta recepta...per cert, què és Puigmal? petonets

    El cullerot Festuc:
    Hola Eva! sí que ens va agradar, és un sabor diferent però gustós i la massa és deliciosa.

    ResponElimina
  4. Impressionant! No m'estranya que sigui típic d'aquestes dates, un pastís tan energètic només es pot menjar èpoques de fred :)
    El Puigmal és una muntanya del Pirineu que es puja des del Santuari de Núria. I aquest pastís és perfecte per agafar energies per a l'excursió, je je je...

    ResponElimina
  5. Gràcies Gemma...por visitar-me i per l'aclaració...idó sí és cert jajajaja aquest pastís val per donar l'energia necessària per pujar qualsevol muntanya!!! ;) petonets maca

    ResponElimina
  6. Aiiins, no m´agradan las pansas pero li deixo al Coco que es menjaria un camió, io m´agafo un profiterol d´abaix que de segur no engreixen gens!!!

    Gracies per visitar´me, estarem en contacte ;)

    Muxus, agur!

    ResponElimina
  7. Hola Chris!!! m´alegro del teu missatge, gràcies per passar-te per aquí...i per supost agafa el que vulguis...petonets maca!!!

    ResponElimina
  8. El Puigmal és una muntanya molt alta que hi ha al Pirineu i que té, com d'altres, una forta tradició d'excursionisme. Pel que fa al plat, efectivament, és energètic. Molt bo. Per al meu gust, cal posar-hi molt poc licor perquè desvirtua la resta d'ingredients (però això va a gustos).

    ResponElimina
  9. Hola Ferràn!!! trobes que tenia massa licor?? bé la pròxima vegada procuraré fer la barreja més suau però ara mateix tinc tantes receptes pendents que penso que fins l´any avinent no tornarà a caure...petonets per tots!

    ResponElimina
  10. L'any que ve? Mmmmmm, crec que puc esperar dues setmanes! (és broma)

    ResponElimina
  11. No saps tot el que vos estau perdent...:P

    ResponElimina
  12. T'ha quedat molt bonica! jo la vaig conèixer quan vaig viure a Dublín però no em va agradar massa.

    Si m'anime tastaré la teua recepta a vore com va ....

    un beset

    ResponElimina
  13. asj:
    no he provat "l´autèntica" però la que vaig preparar jo ens va agradar a tots...petonets!!!

    ResponElimina
  14. Uyy!! qué buena!! hace siglos que quiero probar esta receta :)
    A ver si me animo!
    petons, a.

    ResponElimina
  15. Realmente IM-PRESIONANTE, intentaré encontrar todos los ingredientes, merece la pena probarla.
    Petons (jeje me he copiado)

    ResponElimina
  16. qué bonita y bien hecha
    todavía no consigo que mis tartas queden tan lindas, con esas ondas perfectas

    ResponElimina
  17. Amiloquemegustaescocinar:
    Si? yo hace poco que la vi y no pude resistirme a probarla, tiene un sabor diferente aunque igual los ingredientes son un poco complicados de encontrar...feliz año nuevo!!

    Margarida:
    Gracias!! (por cierto, mi madre es una gran fan tuya, a las dos nos encanta tu blog...) besitos

    Elena:
    Gracias!! yo tampoco tengo mucha maña pero con el molde de silicona que usé es realmente fácil...un beso

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José