Menú

dimarts, 16 de juny de 2009

HEMC34 - SIS KÖFTESI y LAFFA BADINYAN

hemc 34 - cocina de medio oriente y magreb

Mes a mes cada nova edició de l'HEMC suposa per a mi un repte que tinc que superar...conèixer nous ingredients, descobrir altres cultures...es apassionant!!!...Aquest mes l'amfitriona és Kako del blog En guete i ha elegit com a tema la cuina del magreb i de l'orient mitjà...això em fa pensar en cançons populars eivissenques i en llegendes que he sentit narrar des de la meva infantesa...i és que Eivissa, des de principis del segle X fins a l'any 1235 en què es va produir la reconquesta pels cristians, va estar annexionada a l'emirat de Còrdova amb el nom de Yebisah... aquests tres segles d'ocupació musulmana van deixar a l'illa una empremta i una herència que han arribat fins als nostres dies: molts topònims, alguns costums, un complex sistema de regadius (Ses Feixes) que fins i tot s'utilitza actualment i, naturalment, tota l'aportació genètica d´aquells que en 1235 es van quedar a viure entre els nous ocupants...Sobre la reconquesta de la medina eivissenca, es coneix una llegenda que conte com el germà del governador musulmà, despitat en ser-li arrabassada la seva dona pel seu propi germà, lliurà la ciutat als cristians, conduint-los dins del recinte emmurallat a través d'uns passadissos secrets, que desembocaven a l'actual capella de Sant Ciriac, a Dalt Vila...Essent doncs un tema tan interessant i tenint tantes receptes per elegir m'ha resultat molt difícil centrar-me en una sola, així que n'he preparat dues: carn picada a la turca en broquetes i rotllets d'albergínia amb pasta d'ametlles (aquesta última és una recepta de Mohamed Fedal, Xef del restaurant Donar Moha a Marrakech)...i he decidit que les no seleccionades passen a pendents per preparar-les en breu...



SIS KÖFTESI

Ingredients:
-750 g de carn de be picada, preferentment de l'espatlla
-1 ceba gran ratllada sense perdre el suc
-2 dents d'all ben picades
-4 cullerades de julivert picat
-1 cullerada de coriandre fresc picat
-1 culleradeta de paprika dolça
-1 culleradeta de comí picat
-1 bona mica de pebre de caiena
-1 culleradeta de sal
-1/2 culleradeta de pebre negre
-2 llimones, tallades a grills, per servir

Preparació:
Barrejar bé tots els ingredients i deixar reposar almenys 30 minuts perquè els sabors es combinin.Humitejar-se les mans amb aigua, formar boles de la mida d'un ou i donar-les la forma d'una salsitxa llarga sobre la broqueta.Rostir les broquetes, preferentment sobre carbó, donant-les la volta amb freqüència perquè es daurin de manera igual i no quedin crues de dins. Servir amb els grills de llimona.



LAFFA BADINYAN

Ingredients:
-2 albergínies
-250 g d'ametlles picades
-3 cullerades d'aigua de tarongina (aproximadament)
-3 cullerades d'aigua (aproximadament)
-1 cullerada de canyella
-oli
-llavors de sèsam
-mel

Preparació:
Rentar les albergínies, tallar els extrems i laminar-les. Col•locar-les en un colador amb sal i deixar-les una estona.
Mentre barrejar les ametlles picades amb la canyella i anar afegint a poc a poc l'aigua i l'aigua de tarongina fins a obtenir una pasta homogènia i cremosa.
Rentar les albergínies per treure la sal i assecar-les bé. Fregir les lamines en abundant oli i deixar escórrer sobre paper de cuina.
Omplir les làmines amb la pasta formant els rotllets.
Disposar sobre una safata, regar amb la mel al gust i empolvorar amb llavors de sèsam.

40 comentaris:

  1. Una entrada de lo més interessant.
    La història que ens expliques i les dues receptes fa que coneguem una mica mes aquest món tan enigmàtic i per mols desconegut.
    Totes dues m’agraden però si en tingues de triar una em quedaria amb laffa badiyan, el contrast de sabors ha de ser espectacular.
    No se on trobar l’aigua de tarongina, em pots dir on puc aconseguirla? O es tracta d’una infusió de melissa? Potser he dit un disbarat.
    Gràcies.
    Petons

    ResponElimina
  2. Guau!!
    Que bó! M'ho apunto ara mateix!
    Amb aquest hemc apendrem moltes receptes interessants
    petonets

    ResponElimina
  3. Hola Maria José! la recepta de les broquetes la fem a casa, però nosaltres li diem d'una altra manera: kafta!! suposo que a cada regió deu tenir un nom. Pel que fa al laffa badinyan m'ha deixat amb la boca oberta, que bo per favor.

    ResponElimina
  4. Maria José, ens has fet un repàs per la història d'Eïvissa i ens presentes dues receptes fantàstiques!
    Jo, com tu, haig d'experimentar més amb noves combinacions d'ingredients. I aquestes dues receptes m'han semblat d'allò més bones! :)
    Me les anoto! ;)
    Petons!

    ResponElimina
  5. Ole.... quin parell de receptes més interessants i més bones que has penjat a part agrair-te l'ampliació de coneixements que ha tingut aquesta entrada, molt enriquidora en tots els sentits.

    Petunets

    ResponElimina
  6. Quina aportacio tant fantàstica!! Quins dos plats!! La història molt curiosa. Quina herencia tan bona us ha quedat!! Petons, Montse.

    ResponElimina
  7. Dues receptes espectaculars! La de laffa badinyan no l´havia vist mai i la vec molt original. El contrast de sabors m´agrada molt.
    La narració ha estat molt interesant.
    Petons.

    ResponElimina
  8. Maria José,
    Está decidido. Tienes que hacer más recetas de este tipo. De verdad, me han parecido super interesantes, con un pinta de la pera y unas fotos preciosas. Alucinada me has dejado.

    ResponElimina
  9. una deliciosa aportació al hemc! pt!

    ResponElimina
  10. Hola María José. Ambas recetas se ven deliciosas, las fotos lo dicen todo e invitan a comerlas y prepararlas.

    Me alegro que este tema hay gustado tanto pues ha dado para conocer muchas apuestas exquisitas como las tuyas. Un super doble aporte.

    Gracias por participar, un beso!

    ResponElimina
  11. Hola Mª José.

    ¿Cuál, cuál? Esa es la gran duda...

    Las dos, diríamos.
    Exquisitas. En el más puro estilo de mezcla de sabores y aromas de la cocina de los vecinos del otro lado del Estrecho.

    Enhorabuena, un abrazo y bon profit.

    ResponElimina
  12. La historia me ha encantado, las recetas tuyas pasan a la lista de pendientes mias y el plato de los laffa me lo apropio, que me parece increiblemente bonito.
    Besitos sin gluten

    ResponElimina
  13. M´han agradat moltíssim les dues receptes la d'albergineas no la coneixia, la sis köftesi, es molt semblant a una que faig que es diu cevipciqui (turc), el que més màgrada es la olor,les espècies, unes fotos magnífiques. Gràcies per les receptes.Petons

    ResponElimina
  14. Les dues receptes m'han encantat, que diferent que pot ser la cuina amb gairebé els mateixos ingredients principals, oi? Canviant les especies i la forma de presentar obtens dos plats tan exòtics com desconeguts.

    ResponElimina
  15. Hola María José. Una historia muy interesante la que nos has contado y dos recetas que a cada cual deben saber mejor, cada una con su sabor, salado y dulce. Las comidas que hasta ahora hemos probado de esa cocina nos han gustado mucho. Estas dos que has preparado deben estar muy ricas, no se con cual me quedaría, la berenjena me encanta y también el relleno pero la de carne tiene que estar, con esa mezcla de sabores, deliciosa.
    Saludos

    ResponElimina
  16. Et felicito no només per les receptes siné per la feina d' investigació que hi ha al darrera, enhorabona, totes dues receptes tenen una pinta deliciosa!

    Un petó! Beth

    ResponElimina
  17. Maria Joseeeeee! quines receptes més bones! De la primera m'ha agradat molt la presentació que has fet amb les brochettes i la carn en forma d salsitxa. I la segona... mmmm... la segona m'ha recordat l'albergínia amb sucre que ens preparava la meva mare quan érem petits!

    Felicitats, noia, per unes receptes tan interessants!

    ResponElimina
  18. ¡Joroba! Me ha encantado todo. Me quedo con las dos recetas. Sobre todo, los sis köftesi (madre santa, qué nombre más complicado), me ha llegado directamente al alma. Un beso. Sonia

    ResponElimina
  19. La història i les dues receptes son una maravella. Felicitats! m'ha encantat.
    Petons

    ResponElimina
  20. Hola,

    Es el primer cop que apreixo per aquí i es que m'has deixat impressionat amb aquestes receptes. La primera és d'una savoir faire impressionant i la segona em te salivant fa una estona. Es maquíssima i sona d'un sabor espectacular.

    ResponElimina
  21. Guau¡¡que buena aportacion,me han encantado las dos recetas tienen que ser muy aromaticas y sabrosas,me ha gustado la naracion y las fotos todo muy chulo.
    Un beso.

    ResponElimina
  22. Oh, t'ha sortit molt be.. realment sembla menjar tret d'aquells paisos..
    Petons

    ResponElimina
  23. Que platos!!!! me han parecido fantásticos y con una presentación exquisita....yo te copio...sobre todo las berenjenas me han encantado..

    Un saludo!!!

    ResponElimina
  24. Bravo, has escogit dos receptes delicioses...i m ha encantat aquesta introducció d'història!! Aquestes dues les tinc que provar...

    ResponElimina
  25. Hola Maria José
    Dos recetas tremendas, me encantan.
    Excelentes fotos x

    ResponElimina
  26. Has fet una tria ideal y molt representativa i ni que dir que t´han quedat espectaculars.
    Els lafta no em desagraden del tot però si estàn massa carregats de mel a mi em resulten una mica empalagosos, he de dir que són fets amb una fidelitat acollonant, l plat és preciós.
    Una abraçada

    ResponElimina
  27. Sabrosa receta de Oriente Medio, exquisito.
    Un beso.

    ResponElimina
  28. Ui, ui, ui, que pinta tiene esto, ojo con el hemec de este mes, hay un montón de recetas chulas y la tuya es una de ellas, felicidades, besos, pepa.

    ResponElimina
  29. Para una clasicona como yo esta comida es un poco "arriesgada".Creo que me gustaría. Estoy aprendiendo un montón.
    Un abrazo,
    María José.

    ResponElimina
  30. Dolorss:
    A mi m´encanta descubrir històries i llegendes, m´alegro que t´hagi agradat i les receptes també.
    L´aigua de tarongina (azahar) la vaig comprar a granel a la farmàcia però també l´he vista al supermercat de la marcha Vahiné. Petonets

    Ivana:
    Si, amb l´HEMC s´aprenen un munt de coses i de receptes, m´encanta!!! un petó!!

    La cuina vermella:
    Idó jo no havia fet mai a casa les broquetes i ens varen encantar, les feis igual? una abraçada

    Mercè:
    Gràcies maca, l´HEMC m´agrada molt per això perquè ens permet fer receptes que segurament no fariem...al menys jo :)

    Mar:
    Gràcies, em fa molt feliç saber que l´entrada tan llarga vos ha agradat...petonets

    Vacapaca:
    Les històries antigues són totes maques no trobes? hauriem de fer una recopilació entre tots els blogs per no deixar-les perdre...petonets

    Pilar:
    Moltes gràcies per tot!!!si que és cert que els ingredients produeixen una combinació molt sabororsa...petonets

    Marilu:
    Niñaaaaa jajaja joooo t´has pasaooo pero mil gracias!!!!

    Eva:
    Gràcies pel comentari, petonets

    Kako:
    Creo que soy yo la que tiene que darte las gracias sabes? has hecho una elección buenísima y me han gustado mucho los comentarios de la recopilación y la forma de recogerlos...un besazo!!

    El Secretario:
    Pito pito gorgorito... :) muchas gracias por pasarte...!!!

    Zerogluten:
    Viniendo de ti las palabras valen doble, un besazo!!

    Elvira:
    Si tens raó, l´aroma que es desprén de les receptes és deliciosa, m´encanta la combinació d´ingredients...mua!!

    Gemma:
    Això és la gràcia de cuinar no trobes? que combinant els mateixos ingredients surtin receptes tan diferentes...petonets

    Juan:
    Gracias, la verdad es que las dos son igual de deliciosas, repetiria ahora mismo cualquiera de ellas, la cocina marroquí es toda maravillosa...!!!

    ResponElimina
  31. La Llibreta Viatgera:
    Moltes gràcies pels teus elogis m´encanten les històries de la terra...

    Margarida:
    Albergínia amb sucre?? umm què bona!! no creus que ha de ser una influència àrab?? podries preparar-la i penjar-la al blog, segur que és una passada!! petonets

    Sonia:
    Graciasssss!!!!! es un honor que te hayan gustado mis recetas, un besazo!!!

    Marta:
    Guai, m´alegro que t´hagi agradat la meva entrada...petonets

    Arrozconbacalao:
    Hola benvingut!!! les teves paraules m´han fet posar com una tomata :) mercis

    Mesilda:
    Ohhhh niña gracias por tu comentario...me alegro que te haya gustado todo...besitos

    Maria:
    Les teves paraules m´han fet engreixar dos kilos jajajaja petonetsssss

    Ana:
    Gracias!! si las haces ya me diras que te han parecido vale?

    CocinArte:
    M´alegro molt què t´hagin agradat...perquè ja sé que ets una experta en cuina oriental :) petonets

    Ana:
    Hola y gracias por tus cariñosas palabras...besitos

    Mai:
    Mercis per tot, havies provat ja els lafta?? que guai que t´agradi el plat, el vaig portar del Marroc i a mi també m´agrada molt...petonets

    Irmina:
    Muchas gracias por pasarte, un abrazo

    Pepa:
    Sí, este HEMC es uno de mis preferidos, la recopilacion es una pasada...besazos

    Maria Jose:
    Venga lanzate de cabeza!!! seguro que te gusta...un besooooo

    ResponElimina
  32. Això té una pinta per caure de cul!
    Tot i seguir l'HEMC de banda a banda, aquestes dues receptes em van passar per alt... amb el que ens agrada el menjar especiat a casa, segur que en breu en cau alguna (o les dues)!

    ResponElimina
  33. Surfzone:
    Mil gràcies per les teves paraules, espero que si les tastau vos agradin...petonets

    ResponElimina
  34. Surfzone:
    Mil gràcies per les teves paraules, espero que si les tastau vos agradin...petonets

    ResponElimina
  35. Em pareix molt apetitoses estes receptes...delicioses....mmmm

    ResponElimina
  36. Lola:
    Guai, m´alegro que t´agradin...petonets

    ResponElimina
  37. Hola! M.José. Que dos recetas más buenas nos has presentado!!, pero la de LAFFA, me ha resultado muy curiosa, no la conocía y tiene que estar de muerte.
    Agradecerte que me visitaras y me dejaras un comentario.
    Enlazo tu blog al mio, y así podré visitarte con frecuencia.
    Un beso.

    ResponElimina
  38. Empar:
    Hola guapa, para mi es un lujazo tu visita y tus cariñosas palabras...estaremos en contacto vale? un beso

    ResponElimina
  39. Wowwww, t'acabo de descobrir! i quina troballa... He comprat avui unes albergínies ratllades (que m'encanten) i ja sé quin serà un dels plats, ara només em falten les atmelles. Al meu marit no és gaire amant del dolç-salt però segur que el convenço amb aquesta recepta. Les broquetes faran que els meus nens s'enamorin de la presentació. Un petonàs.

    ResponElimina
  40. Flordenoche:
    Moltes mercis per deixar-me un comentari, espero que vos agradés si la vas preparar, la mescla de sabors no agrada a tothom però a mi també m´encanta!!!! molts petonets

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José