Menú

dissabte, 1 d’agost de 2009

HEMC 35 - CHUTNEY D´ALBERCOCS

hemc 35 - conservas caseras

Amb aquesta recepta participo en l'HEMC d'aquest estiu que, a més, celebra el seu tercer aniversari!!...ja se que em repeteixo en cada edició però m'encanta l'oportunitat que em brinda aquest esdeveniment d'experimentar amb noves preparacions...no és que fer conserves sigui gens especial ni complicat però mai no m'havia atrevit amb elles...i això que les he vist fer a la meva casa des de sempre...la meva mare i la meva àvia són unes verdaderes expertes en la matèria i encara que he consultat llibres sobre el tema també he recorregut a elles perquè m'epliquessin com esterilitzar els pots i la conserva una vegada realitzada...i no em negareu que la tecnologia ajuda molt però res no és comparable a preparar les coses a la manera tradicional...per això he prescindit de la thermomix (per una vegada) i he usat una cassola ample per deixar coure aquest chutney en un lent chup-chup...

Els chutneys són unes salses-condiment d'origen oriental. La paraula chutney ve del terme hindú "chatni", que defineix un aliment amb una mescla de sabor fort i dolç.
A finals del segle XVII van començar a conèixer-se a Anglaterra, a través del seu comerç amb l'Índia, totes aquestes classes de condiments que solen portar una barreja de fruites i verdures, cuites amb sucre i vinagre i aromatitzades amb espècies.
Un bon chutney ha de tenir una textura suau, entre confitura i melmelada, i un equilibri de sabors que s'aconsegueix amb una cocció lenta i prolongada.


CHUTNEY D'ALBERCOCS
Per acompanyar carn de porc.

Ingredients:
-1/2 k d'albercocs
-1 ceba mitjana
-100 g de panses de Corint
-1/4 litre de vinagre (entre 5º i 7º d'acidesa)
-1/4 k de sucre moreno de canya (pot usar-se sucre candial, segons es vulgui un sabor i un color més o menys pronunciat)
-1 culleradeta de mostassa en pols
-una mica de gingebre en pols
-una mica de pebre en pols
-1 taronja
-100 g de nous pelades i trossejades grans

Preparació:
Rentar els albercocs, escórrer-los, partir-los, treure'ls l'os i trossejar-los.
Pelar i picar finament la ceba.
Rentar la taronja, assecar-la, ratllar la pell, partir-la i esprémer el suc.
En una cassola àmplia dissoldre a foc lent el sucre amb el vinagre, afegir la sal, les espècies, la ceba picada i les panses. Coure suaument 10 minuts.
Afegir els albercocs trossejats, la ratlladura i el suc de la taronja i coure a foc lent, removent sovint, durant una hora aproximadament, fins que espesseixi.
Trossejar una mica les nous pelades i afegir-les cap al final de la cocció. Remoure barrejant-les bé.
Vessar als pots prèviament esterilitzats i tapar tot seguit.
Esperar un mes abans de consumir.
Per preparar els pots rentar-los amb aigua i sabó i després per esterilitzar-los, posar una olla al foc amb aigua i els pots buits i deixar bullir uns quinze minuts. Una vegada preparat el chutney, rellenar-los, tancar fortament i de nou posar en una olla amb aigua i deixar bullir aquesta vegada vint minuts, no s'han de treure de l'olla fins que no hagin refredat totalment.

Fons: "Fet a casa", Lourdes March

44 comentaris:

  1. Hola Mª José.

    Pues esta tarde acabamos de preparar uno de calabacines, manzanas y melocotones. Nos hemos aficionado al chutney y no paramos de hacer experimentos...

    A ver cómo sale.

    El tuyo suena estupendo. Y lo que no habíamos visto nunca, y lo probaremos en el próximo, es lo de las nueces.

    Un abrazo y buen provecho.

    ResponElimina
  2. ooooooooooooooooooooooooooooooh!!! qué buenísima pinta por favor!!!
    me lo apunto, estoy deseando hacerme con un montón de tarros para empezar con las conservas, y es que no tengo ni uno... ajjaj no era plan de cruzar toda la península con botes vacíos no?? jajaj

    besitos wapa

    ResponElimina
  3. Quin potets més bonics, quin chutney més delició. Boniques fotos. un petó enorme bonica.

    ResponElimina
  4. Hacia muchísimo tiempo que no visitaba tu blog y me deleitaba con tus creaciones, porque es con eso con lo que nos maravillas con creaciones culinarias que inundan nuestros sentidos, como siempre agradecerte tus presentaciones que son un disfrute visual, tus comentarios que hacen tus recetas más personales y cercanas y como no...tu sabiduria a los fogones. Como el buen vino mejoras en todo día a día....sigue alegrándonos la vida

    ResponElimina
  5. Me parece muy original, habra que probarlo porque la pinta es deliciosa!
    Un besito

    ResponElimina
  6. Que bueno se ve!! tiene que estar delicioso. Con tu permiso me llevo la receta, que tengo que ponerla en práctica.
    Un beso.

    ResponElimina
  7. Segur que és bonísim!! El trobo molt original, el faré amb el teu permís.

    Petonets

    ResponElimina
  8. M'ha agradat molt l'explicació tan acurada sobre l'origen i definició del chutney.

    ResponElimina
  9. M'encanta el chutney!! La meva mare en fa un de mango que està boníssim!!! M'encanta la combinació i segur que el probaré de fer...t'ha quedat fantàstic!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  10. Gràcies per documentar-nos en temes que no dominem gaire.
    No n'havia fet mai, però me l'apunto, perquè crec que ha de ser ben bo, com totes les coses que prepares.
    L'etiqueta dels pots és molt maca. L'has feta tu o has tingut uns bons ajudants?
    Noia, t'ha quedat una fotografia maquíssima.

    Un petó

    ResponElimina
  11. Mª José, nunca antes había visto un chutney de albaricoque. Tiene una pinta extraordinaria. Me parece superoriginal. Lo probaré

    ResponElimina
  12. Chutney d' albercocs...no n' havia vist mai. De poma sí que n' he provat però aquest no. Deu ser molt bo.

    ResponElimina
  13. yo no he hecho nunca chutneys, pero me estan entrando unas ganas viendo esto....parece delicioso...tendré qoe probar. besets

    ResponElimina
  14. Una hora de cocción está bien, pero esperar un mes para probarlo?! Eso ya es más difícil, jajaja. Buenísima la foto y la receta. Salu2!

    ResponElimina
  15. Maria Jose, jo no l'he tastat mai això del chutney, però serà qüestió de provar de fer-lo i combinar-lo. :)
    La foto, genial! :)
    Petons!

    ResponElimina
  16. Hola. Gracias por visitar mi blog. No sé en que idioma escribirte. Entre el castellano, el gallego y el mallorquín. Tenemos un lío de idiomas. Bueno creo que será fácil entendernos. Yo ya había visitado tu blog y me parece una pasada. Lo malo es que como escribimos en esos idiomas que no entienden todos...
    Gracias y sigue deleitándonos.

    ResponElimina
  17. María José,
    El chutney es mi asignatura pendiente, te tengo que decir que ni lo he probado pero me da la impresión de que me va a gustar...Bueno, y si va en esos botecitos tan monos más!!
    Besos!

    ResponElimina
  18. Una aportació fantàstica al HEMC de conserves, original i deliciosa. El chutney és un d'aquells recursos fantàstics a la cuina, ideals per acompanyar qualsevol plat i convertir-lo en una recepta de categoria ;)

    ResponElimina
  19. Pero quina meravella...de recepta i de blog. No l'he trobat fins avui...el que m'he perdut! Me'n faig seguidora, participant i el que calgui!

    ResponElimina
  20. Tiene muy buena pinta,a si que lo tendremos que probar,los tarros son muy chulos.
    Un beso.

    ResponElimina
  21. Que bueno con unas tostadas el desayuno perfecto, besos, pepa.

    ResponElimina
  22. els chutneys sempre aporten un toc de gustos diferents als nostres plats... la veritat és que n'he fet poques vegades perque li tinc respecte a això de les conserves... que hi farem. Tanmateix, m'encanten i aquest d'albercoc promet...

    ResponElimina
  23. ¡que rico!
    Tiene una pinta superior y se me hace la boca agua leyendo el post.
    Besitos.

    ResponElimina
  24. Esta semana me ha tocado abrir unos de los últimos botes de chutney de tomate del año pasado y tengo en mente uno con frutas para estas navidades aunque estoy un poco vaga estas vacaciones jaja... felicidades por la recetica.
    Raquel de TratadeCocinaR

    ResponElimina
  25. Jo no he pogut participar amb això de les conserves, però penso fer una mirada al recull que he mig vist receptes boníssimes!

    I quins potets més bonics que t'ha quedat :)

    ResponElimina
  26. Mas que belo docinho. Adorei. JInhossssss

    ResponElimina
  27. Tiene una pinta estupenda, seguro que está riquísimo. voy a tomat nota de esto, con tu permiso.
    ¡Saludos!
    Marhya

    ResponElimina
  28. Yo nunca he hecho chutney pero es algo que lo apunto y lo pongo en pendientes... me gusta probarlo casi todo, gracias por tus palabras en mi blog eres muy amable..
    Un beso cariño

    ResponElimina
  29. que monos t'han quedat es potets...Aquesta la fare.M'agraden molt els albercocs

    ResponElimina
  30. Aquest chutney ha de ser delicios. Ara ja ni hi sóc a temps perque ja no hi han albercocs, però la propera temporada segur que la faig. Queda apuntada.
    Petons!

    ResponElimina
  31. Que buena idea, ese chutney tiene una pinta fantástica... me apunto la receta. Que rico. Tienes un tag en mi blog. Besos

    ResponElimina
  32. Tu Chutney se ve muy bueno, nunca los hice. Pero este de duraznos se ve particularmente delicioso
    Gracias por tu comentario en mi blog y que tengas una muy buena semana

    ResponElimina
  33. Me gustan los chutneys, el año pasado hice unos cuantos y disfruté con ellos, el tuyo tiene que estar delicioso. Buen veranito.

    ResponElimina
  34. A mi eixes mescles de sabors contrastats m'agraden molt. Com ja t'han dit molts/es, t'han quedat uns potets molt boniquets. Salutacions

    ResponElimina
  35. María José, no sabes lo que me gustan los chutney, tengo en la cabeza hacer esta receta y ya tengo la mejor!
    Un beso.

    ResponElimina
  36. Hola Maria José
    Tu chuteny se ve una autentica maravilla y me encantan tus fotos x

    ResponElimina
  37. El Secretario:
    Ohhh que buena combinacion la vuestra, la verdad es que yo era la primera vez que preparaba un chutney y las nueces nos gustaron porque tienen una textura diferente del resto que contrastan bien...me apunto vuestra propuesta para la proxima!!

    Fargopatt:
    Jajaja como que no locuela jajajaja a ver si te iban a encerrar por trafico de tarros :) un besazo y gracias

    La cuina vermella:
    Moltes mercis per totes les alabances, el cert és que fer una foto a un pot no ho vaig trobar gens fàcil...petonets

    Phoenicoperus:
    Ehhhh jajajaja que estoy del color del chutney...gracias por tus elogios, tendrias que poder probar mis "creaciones" para comprobar si estan a la altura de tus palabras...:)

    Marymary:
    Holaaa bonita, un besazo y gracias por tu comentario

    Empar:
    Es todo un placer que te guste la receta y la apuntes, si la preparas ya me diras vale? besitos

    MaryLou:
    Per favor maca, no m´has de demanar res, estic molt contenta que sigui del teu gust...una abraçada

    Francesca:
    M´alegro, jo tampoc la coneixia pensava que era una recepta anglesa i ja veus els anglesos la varen portar d´orient...és maco això de buscar l´origen de les receptes a que si? petonets

    El cullerot Festuc:
    Estimada Eva crec que la teva mare t´ha de donar la recepta i l´has de publicar al blog no creus? el chutney de mango m´ha fet molta goleta...mercissssssss

    Margarida:
    Hola guapa, jo tampoc n´havia preparat mai però m´ha agradat, és una barreja de sabors que amb carn de porc va força bé...les etiquetes les he tret d´internet, ja t´he passat l´adreça i si algú més està interessat només m´ho ha de dir...un petó ben fort!!!!

    Nélida:
    Muchas gracias guapa, me alegro que te guste, si te animas ya me contaras ok? besitos

    Annafs:
    El cert és que jo no n´havia provat mai de res, però de poma si que ha de ser boníssim, ens podries passar la recepta....una abraçada

    Lola:
    Para ti esta chupado (como deciamos antes jajajaja) seguro que te saldrian riquisimos asi que animate que estare impaciente por ver tu eleccion de chutney...un besazo

    Pedro Massariol:
    Bueno jajajaja lo confieso...un bote solo duro tres dias, al cuarto tuve que abrirlo...pero que conste que no iba a poner una receta que antes no habia probado jajajaja...gracias!!!!

    ResponElimina
  38. Mercè:
    M´encanta que t´agradi!!!! si t´agraden les combinacions de sabors fes un chutney jo no n´havia tastat mai i val la pena...petonets!!!

    Caldebarcos:
    Pero buenooo como va a ser el idioma un problema??? para eso estan los traductores y los correos para preguntarnos...cualquier cosa estamos vale? pero dejar de visitarte por el idioma nunca jajajaja...un besazo!!!!

    Marilu:
    Que guai que te gusten los botecitos, creo que nunca habia hecho tantas fotos a una receta jajajaja son tan poco fotogenicos!! animate que seguro que te gusta...besitos

    Gemma:
    Ho has descrit a la perfecció, això mateix és el que fa aquest acompanyament...petonets!!!

    Noentrobcap:
    Holaaa mil gràcies per les teves paraules, m´alegra moltíssim que t´agradi el meu blog, benvinguda!!!

    Mesilda:
    Gracias por tu comentario, un besazo

    Pepa:
    Hola guapisima, me alegra que te guste...besitos

    Pulga:
    Jo també li tenc temor a les conserves, soc més de congelar...però per una vegada...encara que he de reconeixer que cada vegada que veia una bombolla mentre bullia pensava que algun pot es tornaria dolent jajajaja...petonets

    Mari Carmen:
    Hola guapisima, mil gracias por tus palabras...besitos

    Raquel:
    Si dan pereza pero luego es lo bueno que tienen las conservas que solo tienes que abrir el tarro...espero que te animes a hacer esta que dices y luego la pongas en tu blog...besitos

    Bajoqueta:
    A mi també m´agrada l´HEMC pels reculls de receptes que té...un petonet maca!!!

    ResponElimina
  39. Sonia Alexandra:
    Gracias por tu visita guapa, un beso

    Marhya:
    Por favor, estas en tu casa, me alegro que te guste...besitos

    Mar:
    Soy de las tuyas, me gusta probarlo todo y las combinaciones de sabores me chiflan, creo que no sera la ultima vez que haga chutney, la proxima de otros sabores...un besazo guapisima

    Belen:
    Mercis!!! m´alegro que t´agradin....petonets

    Pilar:
    Idó ja em diràs que t´ha semblat val? una abraçada

    Quo:
    Holaa gracias por pensar en mi, me alegro que te guste la receta...un beso

    Sylvia:
    Muchas gracias por tu visita...besitos

    Barbara:
    Y pensar que nunca me habia lanzado, creo que no sera la ultima vez que me anime...un besazo

    Francesc:
    A mi també m´agraden moltíssim, moltes mercis per les teves paraules...!!!!

    Kako:
    Uyyy me has hecho poner colorada jajajaja me enorgullece muchisimo lo que me dices...un beso!!!

    Ana Powell:
    Muchas gracias por todo, besitos

    ResponElimina
  40. tenc ganes de probar-lo però en una ocasió especial..........je je je. Olga

    ResponElimina
  41. Hummm...pero que buenísimos están con las carnes. Este de albaricoques tiene que ser para morir...

    ResponElimina
  42. Anònim:
    Res de guardar!!! a menjar i si t´agrada en faré més val? un petonàs !!!

    Elbereth:
    Hola guapa, que alegria que te guste y gracias por tu comentario...besitos

    ResponElimina
  43. Tambè puc dir que he disfrutat de "saborearlo" amb carn (que no era de porc) i amb una molt bona companyia que sap apreciar la bona cuina. Olga.

    ResponElimina
  44. Anònim:
    Ehhh no saps com m´agrada saber que et va agradar i més que el vas tastar en bona companyia...un petonàs Olguita smuakssssss!!!

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José