divendres, 27 febrer de 2009

MERENGA DE MOCA I NOUS

MERENGA DE MOCA I NOUS

Ingredients de la merenga:

- 4 clares d'ou
- 225 g de sucre mòlt fi
- 120 g de nous pelades i picades

Ingredients del farcit:

- 180 g de xocolata negra trossejada
- 40 g de mantega sense sal
- 2 cullerades de cafè ben carregat
- 2 cullerades de conyac
- 175 mil·lilitres de nata per muntar

Preparació:

Escalfar el forn a 140º. Folrar dos motlles rodons per al forn amb paper vegetal. Per fer la merenga, posar les clares d'ou en un bol gran, net i sense greix i batre-les a punt de neu mig. Afegir la meitat del sucre. A part barrejar les nous amb la resta de sucre i amb compte barrejar amb la merenga. Repartir-lo entre els dos motlles i coure durant una hora i mitja o fins que estiguin completament secs. Apagar el forn i no treure'ls fins que siguin freds. Cal anar amb compte en treure'ls dels motlles perquè es trenquen molt fàcilment.
Pel farcit, posar la xocolata en un bol resistent a la calor amb la mantega, el cafè i el conyac. Encaixar el bol en un cassó amb aigua bullint a foc lent i deixar fins que es fongui. Batre lleugerament la nata en un bol a part, i després incorporar-la a la pasta de xocolata.
Per muntar el pastís, posar un cercle de merenga, untar amb la crema de xocolata i col·locar a sobre l'altre cercle. Decorar al gust.

dilluns, 23 febrer de 2009

FILET DE PORC A L´ANTIGA

FILET DE PORC A L'ANTIGA

Ingredients:
-filet de porc
-oli d'oliva verge extra
-mostassa a l'antiga
-vi blanc olorós
-sal

Preparació:

En una safata que pugui anar al forn posar el filet i empastifar-lo pertots els costats amb la mostassa. Salar i llançar per sobre una mica d'oli d'oliva i un bon raig de vi blanc. Posar al forn a 200ºC durant 20-30 minuts. Filetejar i servir

Fons: Pasen y degusten

dilluns, 16 febrer de 2009

GÂTEAU BASQUE



GÂTEAU BASQUE

Ingredients:

-325 g de farina
-200 g de mantega a temperatura ambient
-2 rovells d'ou
-1/2 ou batut (l'altre meitat la guardarem per pintar el pastís)
-4 g de sal
-30 g de Ricard o Pernod
-1/2 sobre llevat
-225 g de sucre
-1/2 litre de crema pastissera (recepta aquí)
-6 cullerades d'ametlla mòlta

Preparació:

Col•locar la farina, mantega, rovells, ½ ou batut, sal, licor i llevat al vas de la thermomix i remoure uns segons a velocitat 6, després pastar (a velocitat “espiga”) fins que quedi una massa uniforme, afegir el sucre i barrejar lleument perquè ha de notar-se el sucre en tocar la massa. Deixar-la reposar a la nevera una hora.
Agafar la meitat de la massa o una mica mes aproximadament i estirar-la sobre la taula entre dos plàstics (perquè és dolenta de treballar), folrar un motlle amb la massa estirada, (la base i les parets) i omplir amb la crema pastissera barrejada amb l'ametlla mòlta.
Estirar la resta de la massa i tapar el pastís tancant bé la unió.
Pentinar la massa amb les puntes d´una forquilla fent uns petits solcs perquè quedi un dibuix, pintar el pastís amb la resta d´ou batut, punxar-lo i enfornar 180º 45 min

dilluns, 9 febrer de 2009

HEMC 30 - APFELSTRUDEL

hemc 30 - manzana

L'HEMC d'aquest mes té com a tema la poma, una fruita molt habitual a totes les cases i que és la protagonista de molts mites: Eva va temptar Adàn amb una poma i per això van ser expulsats del Paradís, Paris va regalar una poma d'or a Afrodita elegint-la així la més bonica de la deesses, les hespèrides guardaven un jardí en el qual hi havia una pomera els fruits de la qual proporcionaven la immortalitat, Guillem Tell va haver de disparar amb una ballesta a una poma sobre el cap del seu fill per deslliurar-se d'un càstig i la bruixa va enverinar a Blancaneus amb una poma....Essent una fruita tan especial volia correspondre amb una recepta també especial, per això m'he decidit per un apfelstrudel, la massa del qual ha de quedar tan prima que, segons diuen, s´ha de poder llegir una carta d'amor a través seu...

APFELSTRUDEL

Ingredients per a la massa:

-300 g de farina (normal)
-1 mica de sal
-1 i 1/2 cullerada d'oli neutre
-Aigua temperada (mes o menys 100 mil•lilitres, segons classe de farina)
-1 ou (opcional)

Ingredients per al farcit:

-90 g de mantega
-80 g de pa ratllat
-1 kg de pomes
-80 g de sucre
-1 culleradeta de canyella
-panses sultanes rosses (jo no li vaig posar)
-1 cullerada de rom negre

Preparació:

Tamisar la farina sobre la taula de feina, fent un buit en el centre (com el cràter d'un volcà), llançar en aquest la sal, l'oli (1 cullerada i mitja), l'ou (si s'usa) i barrejar afegint aigua temperada tant com es necessiti, fins i tot que quedi una massa tova de consistència mitjana.
Refredar la massa pastant i colpejant-la (llançar-la fort contra la taula unes 100 vegades entre mitges del pastat) durant 15 minuts (posar rellotge) fins que es formi una massa llisa i brillant. En tallar-la se li veuen petites bombolles

Formar una bola i pintar-la amb oli. Deixar-la reposar uns 30 minuts tapada (sobre la taula de treball tapada amb un bol) .

Fondre 1/4 de mantega al foc, deixar refredar.

Llançar les panses en aigua temperada, rentar-les, assecar-les i deixar macerar amb el rom fins que es necessitin

Pelar les pomes i tallar-les en quarts i després filetejar en rodanxes fines

En una paella posar els 3/4 restants de mantega, fondre i daurar el pa ratllat.

Aquí continuar amb la massa i quan estigui estirada del tot seguir amb el farcit

Sense tornar a pastar-la, i sobre un drap de cuina empolvorat amb farina (molt poqueta) estendre la massa amb el rodet. Posar les mans per sota de la massa (entre la massa i el drap), de tal manera que les palmes donin al drap i al revers de les mans a la massa (mans de cap per avall) i estirar-la amb el revers de les mans a poc a poc i en totes les direccionsadreces, fins que sigui tan fina com un vel (s´ha de poder llegir un diari a través d'ella). Deixar-la sobre el drap

Tornar al farcit: barrejar la canyella amb el sucre i afegir barrejant les pomes. Afegir després les panses escorregudes. Barrejar part del pa ratllat torrat amb les pomes-panses-sucre-canyella (Si les pomes són molt àcides agregar mes sucre)

Fer el rotlle o strudel: amb la mantega fosa i freda pintar la massa. Empolvorar sobre ella la part de pa ratllat que havíem reservat. Col•locar la barreja de les pomes a sobre d'un costat (sobre 1/3) de la massa, quedant-ne 2/3 lliures. Doblar les vores (dreta i esquerra) de la massa sobre la mescla de les pomes i enrotllar amb ajuda del drap de cuina, alhora es van doblant les vores de la massa cap a dins (com fent un paquet)

Col•locar sobre una font de forn (greixada o amb paper) i pintar amb un rovell d'ou o amb mantega fosa

Posar al forn escalfat a 180 graus una mitja hora (mirar de tant en tant pot ser mes o menys)

Treure i empolvorar amb sucre glas. Es pot servir calent o fret amb o sense salsa de vainilla

Font: Josefina González (pas a pas aquí)

diumenge, 8 febrer de 2009

PASTIS DE LEMON CURD I MERENGA


PASTÍS LEMON CURD I MERENGA

Que dolenta és la mandra!!! aquest pastís em temptava feia molt però només de pensar que havia d'estar mitja horeta removent la crema de llimona al foc em feia enrere...per això quan vaig llegir en el blog de Maria (Tartas provocativas) que podia fer-se amb la themomix vaig decidir que no esperava més...

Per muntar el pastís cal fer una base de massa trencada, omplir-la de lemon curd i després acabar amb una capa de merenga. La recepta de merenga és de la meva mare i a més de ser facilíssima els resultats són espectaculars. Em vaig divertir moltíssim utilitzant la màniga pastissera perquè no en tinc molta pràctica i va ser com aprendre un joc nou...

Massa trencada:
-300 g de farina
-125 g de mantega
-70 g d'aigua
-1 culleradeta de sal
-1 culleradeta de sucre
Abocar els ingredients al vas de la thermomix en el mateix ordre que s'indica i programar 15 segons a velocitat 6.
També pot fer-se sense thermomix, sens dubte, pastant els ingredients a mà procurant pastar el menys possible perquè és una massa molt delicada.

Lemon curd:
Em remeto a la recepta de Maria que també pot fer-se sense thermomix com molt bé explica ella (per veure la recepta punxar aquí)

Merenga:
Vaig usar quatre clares d'ou, cal pesar-les i col·locar-les en un cassó que pugui anar al foc al bany maria, amb el doble de sucre (les meves proporcions van ser 130 g de clares i 260 g de sucre), afegir també una culleradeta de cremor tàrtar per cada dues clares.
Posar en el foc i batre amb les barnilles elèctriques fins que les clares adquireixin la consistència desitjada, com la merenga es va escalfant cal continuar batent quan s'ha tret del foc fins que refredi gairebé completament.

Una vegada muntat el pastís el vaig posar una estoneta al forn per gratinar lleugerament la merenga (cal anar amb compte perquè no es cremi)

I ara apartat premis, estic molt orgullosa de què Margarida de El mòn de la cuina m´hagi donat el "Premi blog d´or" i Dolça de No tot són postres...a la cuina hagi pensat en mi per atorgar-me el "Premi al blog amigable"...està molt bé això que algú pensi en tu per premiar-te però si a més t'ho concedeixen dues persones a qui t'uneix una empatia i un afecte especial (i sense conèixer-nos...) la satisfacció és doble...mil gràcies a les dues!!!



Gràcies també a Juan de Cocina por afición que s'ha acordat de mi i m'ha enviat el repte de "Conocernos mejor", un joc per saber més uns dels altres i que consisteix en respondre a unes preguntetes...confesso que soc molt dolenta per a això de les respostes...però allà van les meves:


1.- Com és el teu despertar al matí?
Mandrós

2. - Estació favorita de l'any
Fa uns anys hagués dit estiu, pel lloc on visc: vacances, festes, platja etc. ara gairebé m'agrada més la resta de l'any...suposo que això és fer-se gran...

3.- En què ocupes el temps lliure?
Estar amb la meva família (especialment amb els meus fills) i amb els meus amics, llegir, el blog...

4. Quin menjar és el meu preferit?
La veritat és que no li faig fàstics a res...

5.- Quin color t'agrada?
Millor quins no m'agraden: el taronja, groc o verd...

6.- Quin dia de la setmana és el millor per a tu?
Dissabte

7.- Quin lloc t'agradaria visitar alguna vegada?
Escòcia

8.- Què tems?
Al dolor (de qualsevol tipus)

9.- Què és per a tu el teu blog?
Una evasió.

10. - Et costa perdonar...
Procuro oblidar i aprendre de les experiències

11.- Que estranyes?
Viure sense preocupacions

12.- Com vius el Nadal?
En família.

13.- Qui formarien el teu millor concert?
Ho sento, no entenc gaire bé aquesta pregunta...

Ape!!, missió complerta jajaja suposo que ara em tocaria passar el torn però em reservo el dret d' bstenció...hi ha tanta gent a la qual m'agradaria enviar-li això que prefereixo més no haver de descartar ningú...

dimecres, 4 febrer de 2009

ZUCCOTTO


ZUCOTTO

Ingredients del pa de pessic:

-120 g de mantega a temperatura ambient (i una mica més per greixar)
-100 g de farina de força
-2 cullerades de cacau en pols
-1/2 sobre de llevat
-120 g de sucre mòlt
-2 ous batuts
-3 cullerades de conyac
-2 cullerades de kirsch

Ingredients del farcit:

-300 mil·lilitres de nata espessa
-25 g de sucre mòlt
-60 g d'ametlles torrades i picades
-250 g de cireres negres desossades
-60 g xocolata negra picada molt fina

Preparació:

Escalfar el forn a 180º. Greixar un motlle per a braç de gitano amb margarina o folrar-lo amb paper d'enfornar.
Tamisar la farina, el cacau i el llevat en pols sobre un bol. Afegir el sucre, la margarina i l'ou. Batre fins que sigui homogeni i vessar la pasta al motlle.
Enfornar 15 o 20 minuts o fins que hagi pujat i estigui ferm al tacte.
Deixar al motlle 5 minuts i passar el pa de pessic a una reixeta metàl·lica perquè es refredi.
Folrar un motlle còncau (jo vaig usar una enciamera de vidre) amb plàstic de cuina i després amb el pa de pessic (del qual prèviament haurem retallat un cercle usant com a guia la vora del motlle i reservant-lo per tapar el zucotto)
Barrejar el conyac i el kirsch en un bol petit i ruixar el pa de pessic amb el licor (també el cercle)Per al farcit, posar la nata en un bol a part i afegir el sucre mòlt, batre fins que colli. Afegir les ametlles, les cireres i la xocolata. Remoure perquè es barregi tot.
Omplir el pa de pessic amb la barreja i cobrir amb el cercle, pressionant bé. Deixar refredar a la nevera tota la nit.
Bolcar el zucotto sobre una font i ensucrar.