dilluns, 27 abril de 2009

PASTIS SANT MARC


Aquest pastís és originari de Castella i Lleó. El seu nom fa honor al Convent de Sant Marc, els orígens del qual es remunten al segle XII, quan la reina senyora Sancha va fundar un temple i hospital per als pelegrins jacobins.

Dissabte va ser el sant del meu fill Marc i com la Margarida del blog El món de la cuina crec que la millor forma de celebrar qualsevol cosa és preparant unes bones postres...aquestes ens van agradar força!!...i el Marc va quedar encantat de saber que hi havia un pastís que portava el seu nom...

PASTÍS SANT MARC

Ingredients del pa de pessic genovès:
-4 ous
-120 g de sucre
-1 culleradeta de vainilla ensucrada
-120 g de farina de rebosteria
-1 pessic de sal

Preparació del pa de pessic genovès:
Posar la papallona a les fulles de la thermomix, afegir els ous, el sucre i la vainilla ensucrada i programar 6 minuts, 40º, velocitat 3. Quan acabi el temps tornar a programar uns altres 6 minuts a velocitat 3, aquesta vegada sense temperatura.
Afegir la farina i la sal, repartint-les al voltant de la papallona i programar 4 segons a velocitat 3. Retirar la papallona i acabar de remoure ajudant-se de l'espàtula amb compte de no baixar la massa.Vessar la massa en un motlle de greixatge de 22 cm i enfornar a 180º.

Ingredients de l'almíbar:
-130 g de sucre
-100 g d'aigua
-suc de mitja llimona

Preparació de l'almíbar:
Vessar els ingredients al vas de la thermomix i programar 7 minuts, 100º, velocitat 2

Ingredients de la crema de rovells:
-100 g d'aigua
-100 gr. de sucre
-6 rovells d'ou
-1 cullerada d'aigua

Preparació de la crema de rovells:
Posar al vas de la thermomix l'aigua i el sucre i programar 13 minuts, temperatura varoma, velocitat 1 sense posar el gobelet perquè s'evapori bé l'almíbar. Retirar el vas de la màquina, treure la tapa perquè perdi calor i reservar.
En un bol posar l'aigua i els rovells i trencar-los amb unes barnilles o una forquilla. Afegir l'almíbar reservat sense deixar de moure i quan s'hagi incorporat totalment posar les papallones a les fulles, afegir la preparació al vas i programar 11 minuts 90º, velocitat 1

Ingredients de la nata batuda:
-500 g de nata per muntar (mínim 35% de matèria grassa) molt freda (no congelada)
-80 g de sucre mòlt
-2 sobres d'estabilitzant per a nata

Preparació de la nata batuda:
Agitar l'envàs de la nata, posar la nata en un bol metàl·lic o de vidre que ha de ser fred i batre amb les barnilles elèctriques. Quan estigui muntada afegir el sucre i l'estabilitzant i batre una mica més fins que quedi tot barrejat.

Muntatge del pastís:
Partir el pa de pessic per la meitat, col·locar-ne una capa sobre la safata on vagi a servir-se el pastís, banyar amb la meitat de l'almíbar i cobrir amb la meitat de la nata. Col·locar a sobre l'altra capa de pa de pessic, banyar amb la resta d'almíbar i cobrir amb la crema de rovell. Adornar els laterals amb la resta de nata.

Fons: Reposteria y pasteleria Th-31

diumenge, 19 abril de 2009

HEMC 32 - PASTA DE FULL AMB CREMA I MADUIXES

hemc 32 - hojaldre



PASTA DE FULL AMB CREMA I MADUIXES

Aquest mes l'amfitriona de l'HEMC és la Gemma del blog La cuina de casa, em fa molta il·lusió que sigui ella l'encarregada d'aquesta edició perquè el seu va ser dels primers blogs que vaig conèixer i m'encanta tot el que fa...por això m'he animat a preparar pasta de full per a la meva recepta en lloc de comprar-la congelada, i no serà l'última vegada perquè el resultat ha estat francament bo...així que gràcies Gemma!!!

Ingredients de la pasta de full:
-200 g de mantega congelada en trossets petits
-200 g de farina
-90 g d'aigua gelada
-1/4 culleradeta de sal

Preparació:
Posar tots els ingredients al vas de la thermomix i programar 20 segons a velocitat 6.
Retirar la massa del vas, fer una bola, embolicar-la en plàstic i deixar-la reposar al frigorífic durant 20 minuts.
Empolvorar una superfície plana amb farina, posar la massa i estirar-la donant-li forma de rectangle. Doblar la massa en tres parts muntant una part sobre l'altra i girar-la.
Amb els doblecs de front, tornar a estirar la massa formant un altre rectangle. Repetir l'operació dues vegades més i deixar-la reposar de nou al frigorífic 20 minuts abans d'usar-la.
Estirar la massa de pasta de full fins que quedi molt fina i folrar amb ella un motlle rectangular. Punxar la base i els costats de massa perquè no pugi i segellar bé les vores de la massa al motlle, amb les mans molles d'aigua, perquè no perdi la forma.
Introduir el motlle al forn escalfat a 200º durant 15 o 20 minuts o fins que la massa estigui cuita i daurada. Retirar del forn i deixar refredar.
Omplir amb crema pastissera i maduixes trossejades. Pintar amb gelatina de maduixes o almíbar si les maduixes no són gaire dolces.
Fons: Escuela de cocina thermomix




I ara tinc que agraïr a la Meritxell del blog El rincon de Meritxell que m´hagi concedit aquest premi, per a mi és un honor que hagi pensat amb mi i vos convido a visitar el seu blog, amb unes receptes molt interessants...moltes gràcies!!


dilluns, 13 abril de 2009

PASTÍS HELLO KITTY





Dimecres passat la meva filla va complir 9 anys i per a aquell dia em va demanar un pastís de la Hello Kitty...els fills suposo que sempre ens veuen capaços de qualsevol cosa però...mai m'havia atrevit amb el fondant i la veritat és que “m'imposava" un poquet...he tingut la sort de comptar amb l'ajuda de la Sílvia de El blog de megasilvita que a part de ser un blog formidable (d'ell he tret totes les idees per preparar aquest pastís i us ho recomano per a qui encara no s'ha llançat amb el fondant perquè les seves explicacions són molt clares i pot ser que de la meva recepta us quedi algun dubte) pertany a una persona generosa amb la suficient paciència per atendre tots els meus dubtes (gràcies de tot cor Sílvia)...i el més important és que la meva filla va quedar súper encantada amb el seu pastís i la seva mamà contenta d'haver superat el repte...

Quant al fondant, aquest pot preparar-se de diverses formes, però a causa del meu problema per trobar segons quins ingredients em vaig decidir per un fondant de núvols (facilíssim de fer) que vaig separar en tres parts i vaig tenyir amb colorants alimentaris.

PASTÍS HELLO KITTY

Ingredients del fondant de núvols:
-una bossa de núvols
-sucre mòlt (millor del comprat) es necessita el doble de pes que els núvols
-margarina
-una o dues cullerades d'aigua

Preparació del fondant de núvols:
Untar amb margarina una font que pugui anar al microones. Trossejar els núvols perquè es desfacin millor, col·locar-los en la font i ruixar-los amb l'aigua.
Fondre´ls al microones, millor posar-los poca estona perquè no es cremin i si no es desfan del tot programar uns segons més. No és necessari fondre´ls del tot, encara que els trossos no quedin totalment desfets millor si els removem amb una cullera i fàcilment s'acabaran de fondre.
Afegir a poc a poc el sucre mòlt, és una massa molt difícil de treballar (enganxosa a més no poder). Treure de la font i continuar pastant sobre una taula de feina amb les mans untades de margarina. Pastar fins que quedi amb un aspecte llis semblant a la plastilina.
Embolicar en paper film i guardar a la nevera almenys un dia (aguanta tres o quatre mesos). Millor tenyir en el moment d'utilitzar (afegir el colorant a poc a poc fins a obtenir el color desitjat)

Ingredients del pa de pessic (Madeiran Sponge Cake):
Aquest pa de pessic és el que habitualment s'usa per a aquest tipus de pastissos perquè no és massa esponjós i aguanta bé el pes del fondant. A més admet congelació, així que pot preparar-se amb el temps que es vulgui per organitzar-se bé.
-4 ous
-200 g de mantega o margarina a temperatura ambient
-200 g de sucre
-300 g de farina
-1/2 sobre de llevat tipus Royal
-1 mica de sal
-una culleradeta d'essència de vainilla

Preparació del pa de pessic:
Tamisar el llevat, la farina i la sal, reservar.
Batre la mantega amb el sucre, fins que blanquegin. Afegir els ous un a un sense parar de batre (pot ser que la massa sembli tallada però no ho està). Afegir la barreja de farina i llevat tamisats a poc a poc i l'essència de vainilla i batre bé.
Untar un motlle amb mantega, vessar la massa i enfornar a 160º, uns 40 minuts o fins que en punxar amb una agulla surti neta.

Ingredients de l'almíbar:
-130 g de sucre
-100 g d'aigua
-suc d'1/2 llimona
-1 rameta de canyella en branca

Preparació de l´almíbar amb la thermomix:
Posar al vas l'aigua, el sucre, el suc de llimona i la canyella i programar 10 minuts, 100º, vel.2

Ingredients de la buttercream:
-1 tarrina de formatge en crema tipus philadelphia a temperatura ambient
-1 culleradeta de vainilla ensucrada
-3 cullerades de margarina a temperatura ambient
-sucre mòlt al gust (aconsello no afegir-ne massa perquè el pastís no quedi massa dolç)

Preparació de la buttercream:
Batre amb les barnilles tots els ingredients i guardar a la nevera fins al moment d'usar.

Muntatge del pastís:
Vaig fer el fondant de núvols i el pa de pessic amb dos dies d'antelació. El dia anterior vaig preparar l'almíbar i la buttercream i el mateix dia de consumició vaig muntar el pastís. Una vegada que està feta no pot guardar-se a la nevera perquè si no es condensa el fred en forma de gotetes d'aigua sobre el fondant i pot espatllar-se (encara que també depèn de la humitat de l'ambient...)
Partir el pa de pessic en tres capes. Col·locar la primera capa de pa de pessic a la safata on vagi a servir-se, amarar bé amb la meitat de l'almíbar (és necessari perquè el fondant resseca bastant), untar amb una tercera part de la buttercream, cobrir amb la segona capa de pa de pessic, amarar amb la resta d'almíbar, untar una altra tercera part de buttercream, cobrir amb l'última capa de pa de pessic i sobre ella repartir la resta de buttercream cobrint també els laterals (ens servirà de goma d'enganxar per fixar el fondant)
Treure el fondant de la nevera, pot escalfar-se dos segons (sí, ho he escrit correctament: DOS SEGONS...) al microones per poder treballar-lo millor. Tallar el tros que considerem necessitarem per cobrir el pastís, barrejar amb el colorant elegit (és aconsellable usar guants fins per no tacar-se), estirar amb el rodet i cobrir el pa de pessic amb cura allisant perquè no quedin bombolles, tallar la resta de fondant sobrant de les vores amb un ganivet afilat.
La decoració va a gust del consumidor. Jo vaig treure la plantilla d'internet (bé...la va elegir la meva filla després d'hoooores i hoooores de mirar pàgines de la Hello Kitty...), la vaig retallar per parts i la vaig anar marcant sobre el fondant estirat amb el rodet (com no vaig trobar més colorants tampoc vaig poder combinar molt), per als cors vaig usar un motlle de galetes i les lletres les vaig retallar amb compte ajudant-me d'un cutex. Per aferrar el fondant sobre el fondant usar una mica d'aigua (s´ha de fer amb la suficient antelació perquè pugui assecar-se bé)

dilluns, 6 abril de 2009

TRUITA CAMPEROLA




La Núria del blog Spanish Recipes ha convocat un nou concurs, es pot participar fins al dia 15 de maig i el tema elegit és la truita...a més el premi són 150 g de pernil de gla!!! gairebé res... ;)

I a part que el blog de la Núria m'encanta i segueixo totes les receptes que publica (per sort existeixen els traductors automàtics...que l'anglès no és el meu fort...) i per això hi vull participar...també em fa il·lusió publicar la recepta de la truita que prepara la meva mare i que tant ens entusiasma...

TRUITA CAMPEROLA

Ingredients:

-pèsols congelats
-espàrrecs
-alls tendres
-4 carxofes
-patates
-7 ous

Preparació:

Pelar les patates, rentar-les, tallar-les a cuadradets i fregir-les amb oli d´oliva (millor si queden poc fetes)
Bullir els pèsols
Treure les fulles exteriors de les carxofes, rentar-les i trossejar-les.
Rentar i trossejar els alls tendres i els espàrrecs.
En una paella amb un poquet d´oli fregir les carxofes, deixar-les fer una miqueta i afegir els alls tendres i els espàrrecs i al final els pèsols escorreguts.
Batre els ous en un bol gran, salar i afegir les patates i les verdures, removent bé.
Escalfar oli en una paella antiadherent i posar-hi la barreja removent bé perquè qualli i formar la truita amb ajuda d'un plat per fer-li la volta.


I ara premis!!! la Margarida del blog El món de la cuina (per favor heu de visitar-lo!!...jo hi estic enganxada) m´ha concedit aquest meme:

La condició per acceptar-lo és explicar set coses sobre un mateix...i com no puc renunciar a aquest detall tan maco de la Margarida aquí vaig:

1- Adoro estar amb les persones que estimo.

2-M´agrada cuinar.

3-Sempre tenc un llibre començat.

4-El meu vici és la xocolata...em confesso xocoadicta...ummm...

5-Soc molt despistada però procuro ser endreçada...per no tornar-me boja :D

6-Pateixo massa per tot

7-Intento acabar el dia ficant-me al llit amb els meus fills per llegir junts una història d´aventures

Gràcies Margarida...!!!!