dilluns, 31 agost de 2009

PASTÍS DE RAÏMS AL VI BLANC


No us perdeu la versió que d'aquest pastís va publicar Maria en el seu formidable bloc Tartas provocativas, encara que la idea és la mateixa es tracta de dues receptes diferents però em vaig sentir molt orgullosa de la coincidència!!!...per decorar-la vaig usar raïms del nostre hort, no són els més "fotogènics" però el seu sabor dolç és ideal per preparar postres i la crema de moscatell és francament deliciosa...

PASTÍS DE RAÏMS AL VI BLANC

Ingredients:
-12 fulles de gelatina
-4 rovells d'ou
-125 g de sucre
-2 cullerades de suc de llimona
-400 mil·lilitres de vi blanc dolç (tipus moscatell)
-400 g de nata per muntar
-1 planxa de pa de pessic
-grans de raïm blancs i negres

Preparació:
Col·locar una capa de pa de pessic sobre la base del motlle (jo vaig preparar una planxa de pa de pessic per a braç de gitano) i tancar amb un cèrcol. Amarar bé de llet.
Remullar 8 fulles de gelatina en aigua freda. Batre els rovells amb 100 g de sucre, el suc de llimona i 200 mil·lilitres de vi blanc al bany maria fins que siguin escumosos.
Esprémer bé la gelatina i desfer-la a foc lent en un cassó amb 50 mil·lilitres de vi. Barrejar-la amb 3 cullerades de crema de vi i després mesclar tota la gelatina amb la crema de vi. Deixar refredar removent de tant en tant.
Quan la crema comenci a quallar, batre la nata i barrejar-la amb la crema anterior. Cobrir amb aquesta barreja el fons de pa de pessic i anivellar bé. Deixar refredar lleugerament.
Rentar els raïms, separar-los de les tiges i assecar amb compte. Disposar els raïms sobre la crema i pressionar lleugerament. Reservar el pastís a la nevera i deixar quallar bé.
Remullar 4 fulles de gelatina amb 150 mil·lilitres d'aigua, afegir els 25 g de sucre restants i escalfar al foc fins que la gelatina estigui completament dissolta (sense deixar que bulli), després barrejar amb el vi restant i deixar refredar lleugerament abans de cobrir el pastís amb ella, llançant-la amb compte. Refredar de nou a la nevera.

Fons: "Pasteles", Blume

divendres, 21 agost de 2009

TAAMEYA



El Nadal passat els meus fills, com cada any, van escriure una carta per a mi als Reis Mags: un vestit llarg de festa, unes sabates de taló, unes arracades llargues....i un joc per a la "Nintendo-DS" relacionat, com no, amb una de les meves aficions preferides...confesso que fins ara no havia trobat el moment adequat per connectar-me a "Cocina conmigo", entre altres coses perquè l'aparell està guardat sota set claus entre setmana i els dies de "festa" hi ha cua per a utilitzar-lo...però aquests dies de vacances per fi he pogut revisar les receptes que conté i confesso que en tinc algunes en la meva llista de pendents...són receptes de tot el món i la primera per la qual m'he decidit són aquestes croquetes típiques d'Egipte

TAAMEYA

Ingredients:
-300 g de faves descongelades i pelades (jo vaig usar faves “baby” i no les vaig pelar)
-2 dents d'all
-1 ou batut
-60 g de julivert picat
-6 o 7 cullerades de pa ratllat gruixut
-2 cullerades de farina
-1 culleradeta de comí mòlt
-1 pessic de sal
-1 pessic de pebre
-sèsam torrat per cobrir
-oli per fregir
-fulles d'enciam per acompanyar

Preparació:

Triturar les faves junt amb els alls pelats i l'ou batut en la thermomix o robot de cuina, afegir el julivert i triturar de nou. Netejar les parets del vas. Afegir la farina, pa ratllat, comí, pebre i sal i barrejar bé.
Donar forma a la massa de boles lleugerament aixafades, cobrir-les amb el sèsam, fregir-les i servir-les sobre les fulles d'enciam

Fons: "Cocina conmigo", Nintendo-DS

dijous, 13 agost de 2009

"CUPCAKES" DE VAINILLA

"CUPCAKES" DE VAINILLA

Ingredients:
-240 g mantega sense sal a temperatura ambient
-480 g sucre
-4 ous grans a temperatura ambient
-540 g farina de rebosteria
-1 sobre de llevat
-1 mica de sal
-240 g de llet
-1 vainilla

Preparació:
Obrir la vainilla i treure les llavors, posar la llet en un cassó, afegir la vainilla oberta i les llavors i deixar bullir, reservar fins que refredi.
Barrejar la farina amb la mica de sal i el llevat i tamisar.
Batre la mantega amb unes barnilles elèctriques. Afegir el sucre i batre uns tres minuts. Incorporar els ous d'un en un, batent bé després de cada un.
Afegir una tercera part de la llet colada i batre, després afegir una tercera part de la mescla de farina i batre, alternant successivament fins que estigui tot barrejat.
Omplir amb la mescla els motlles elegits fins 2/3 parts i enfornar a 180º de 20 a 25 minuts. Surten uns 40 "cupcakes".

Per preparar el "frosting" vaig seguir al peu de la lletra la recepta de la Silvia de "El blog de Megasilvita".

dissabte, 1 agost de 2009

HEMC 35 - CHUTNEY D´ALBERCOCS

hemc 35 - conservas caseras

Amb aquesta recepta participo en l'HEMC d'aquest estiu que, a més, celebra el seu tercer aniversari!!...ja se que em repeteixo en cada edició però m'encanta l'oportunitat que em brinda aquest esdeveniment d'experimentar amb noves preparacions...no és que fer conserves sigui gens especial ni complicat però mai no m'havia atrevit amb elles...i això que les he vist fer a la meva casa des de sempre...la meva mare i la meva àvia són unes verdaderes expertes en la matèria i encara que he consultat llibres sobre el tema també he recorregut a elles perquè m'epliquessin com esterilitzar els pots i la conserva una vegada realitzada...i no em negareu que la tecnologia ajuda molt però res no és comparable a preparar les coses a la manera tradicional...per això he prescindit de la thermomix (per una vegada) i he usat una cassola ample per deixar coure aquest chutney en un lent chup-chup...

Els chutneys són unes salses-condiment d'origen oriental. La paraula chutney ve del terme hindú "chatni", que defineix un aliment amb una mescla de sabor fort i dolç.
A finals del segle XVII van començar a conèixer-se a Anglaterra, a través del seu comerç amb l'Índia, totes aquestes classes de condiments que solen portar una barreja de fruites i verdures, cuites amb sucre i vinagre i aromatitzades amb espècies.
Un bon chutney ha de tenir una textura suau, entre confitura i melmelada, i un equilibri de sabors que s'aconsegueix amb una cocció lenta i prolongada.


CHUTNEY D'ALBERCOCS
Per acompanyar carn de porc.

Ingredients:
-1/2 k d'albercocs
-1 ceba mitjana
-100 g de panses de Corint
-1/4 litre de vinagre (entre 5º i 7º d'acidesa)
-1/4 k de sucre moreno de canya (pot usar-se sucre candial, segons es vulgui un sabor i un color més o menys pronunciat)
-1 culleradeta de mostassa en pols
-una mica de gingebre en pols
-una mica de pebre en pols
-1 taronja
-100 g de nous pelades i trossejades grans

Preparació:
Rentar els albercocs, escórrer-los, partir-los, treure'ls l'os i trossejar-los.
Pelar i picar finament la ceba.
Rentar la taronja, assecar-la, ratllar la pell, partir-la i esprémer el suc.
En una cassola àmplia dissoldre a foc lent el sucre amb el vinagre, afegir la sal, les espècies, la ceba picada i les panses. Coure suaument 10 minuts.
Afegir els albercocs trossejats, la ratlladura i el suc de la taronja i coure a foc lent, removent sovint, durant una hora aproximadament, fins que espesseixi.
Trossejar una mica les nous pelades i afegir-les cap al final de la cocció. Remoure barrejant-les bé.
Vessar als pots prèviament esterilitzats i tapar tot seguit.
Esperar un mes abans de consumir.
Per preparar els pots rentar-los amb aigua i sabó i després per esterilitzar-los, posar una olla al foc amb aigua i els pots buits i deixar bullir uns quinze minuts. Una vegada preparat el chutney, rellenar-los, tancar fortament i de nou posar en una olla amb aigua i deixar bullir aquesta vegada vint minuts, no s'han de treure de l'olla fins que no hagin refredat totalment.

Fons: "Fet a casa", Lourdes March