dilluns, 23 novembre de 2009

HEMC38 - FLAÓ

hemc #38 - comida de mi pueblo

Erika del bloc "La ventolera" és l'amfitriona de HEMC d'aquest mes, el tema és "Comida de mi pueblo” i em sembla perfecte perquè així he pogut preparar un dels millors i més coneguts dels nostres dolços: el flaó, unes postres senzillíssimes de fer l'ingredient principal de les quals és el formatge aromatitzat amb herbassana.
El seu origen és incert, però al llibre "Blanquerna" (1283) de Ramón Llull apareixen referències d´ell que donen constància de la seva existència en aquella època.
Antigament el seu consum estava vinculat a una festivitat religiosa, com passa amb molts plats tradicionals, així fins fa uns anys s'elaborava només en Setmana Santa perquè fos servit el diumenge de Resurrecció, però avui es consumeix al llarg de tot l'any i és un plat habitual a la carta dels restaurants de tota l'illa.
Abans s'usava formatge d'ovella per preparar-lo però avui en dia és difícil de vegades trobar-ne i per això es sol preparar amb un tipus Burgos que pot barrejar-se amb un altre formatge semi, que no sigui massa sec.
Com és corrent amb moltes receptes tradicionals en cada família hi ha una recepta pròpia i de vegades els ingredients varien lleugerament d'una a l´altra...personalment prefereixo preparar el flaó amb la suficient antelació (almenys dos dies) per permetre que els ingredients s'assentin degudament i el formatge prengui el cos adecuat...s´em fa la boca aigua sols de recordar el seu sabor!!!

FLAÓ

Ingredients per a la massa:
-ratlladura de mitja llimona
-30 g de sucre
-200 o 250 g de farina fluixa
-1 ou batut
-una pessiguet de sal
-1 rajolí d'anís
-uns quants anissos
-1 culleradeta d'oli d'oliva
-25 o 30 g de llard de porc

Ingredients per al farcit:
-4 ous
-250 g de sucre
-500 g formatge ratllat (350 g de formatge de Burgos sense sal i 150 g de formatge d'ovella, encara que pot ser tot de Burgos)
-herbassana triturada (al gust, jo n´hi vaig posar força, com dues cullerades)

Preparació:
Pastar els ingredients de la massa fins a aconseguir unir-los tots bé, la farina es va afegint a poc a poc perquè agafi la que necessita. Untar un motlle rodó amb les vores dentades amb una mica de llard i folrar-lo amb la massa preparada.
Batre els quatre ous amb el sucre, afegir el formatge i per ultim l´herbassana (aquesta ultima es mescla amb una espàtula perquè si es bat la barreja quedarà de color verdós).
Llançar el farcit sobre la massa preparada al motlle, decorar amb fulles senceres de menta i enfornar uns tres quarts d'hora a 180º (sembla que es crema però ha de quedar ben daurat)
Deixar refredar i empolvorar de sucre sense moldre

dimecres, 18 novembre de 2009

SPANAKOPITTA


Aquesta empanada de formatge amb espinacs pot fer-se amb massa de strudel o filo, com es prefereixi. Aquest plat és tan popular a Grècia que es ven a tot arreu de nou sortit del forn.
En comptes de formatge feta pot usar-se gruyère, manxec curat o parmesà. Es pot servir tallada en petits quadrats i menjar-la amb els dits...de totes formes és deliciosa!!

SPANAKOPITTA

Ingredients:
-2 paquets d'espinacs congelats (uns 900 g)
-2 cebes tallades en rodanxes
-250 g de formatge feta
-200 g de mató
-100 g formatge ratllat
-nou moscada
-sal i pebre
-3 ous grans
-12 fulles de massa filo
-oli d'oliva

Preparació:
Bullir els espinacs amb abundant aigua amb sal. Escórrer´ls bé i deixar-los refredar una mica.
Escalfar el forn a 180º i pintar amb oli d'oliva una font gran i profunda que pugui anar al forn.
Fregir les cebes en oli d'oliva fins que quedin toves i transparents. Afegir els espinacs, els formatges, la nou moscada, sal i pebre. Batre els ous i afegir-los a la barreja.
Fondejar la font amb 6 fulles de massa filo deixant sobresortir les vores per a després poder tancar bé, untant amb un pinzell cada fulla de massa amb una mica d'oli d'oliva abans de posar la següent.
Estendre sobre la massa la mescla d'espinacs i formatges i cobrir-la una altra vegada amb unes altres 6 fulles de massa filo igualment untades amb oli. Tancar les vores i ruixar una mica d'aigua sobre l'empanada. Coure-la en el centre del forn entre 40 i 50 minuts fins que quedi daurada i torradeta.

Fons: "Enciclopedia Sarpe de la cocina paso a paso"

dijous, 12 novembre de 2009

PASTISSOS D´ANIVERSARI

La meva mare diu que en tota família hauria d´haver-hi sempre un nen o una nena i estic totalment d´acord amb aquesta afirmació...especialment les festes i celebracions es viuen de forma diferent i és que la il.lusió i l'alegria dels petits és contagiosa...en la meva família la canalla la formen quatre petitons: els meus dos fills (nena i nen) que són els majors, i les meves dues nebodes (una de cada una de les meves germanes)...tots ells saben que quan arribi el dia del seu aniversari o del seu sant m'encarregaré de fer un pastís especial per a celebrar-lo...i no hi ha res que m'agradi més que veure les seves caretes de felicitat en descobrir allò que he preparat!!!... El temps passa molt de pressa... massa...aquests són els quatre pastissos que al llarg d'aquest any he fet per a cada un d'ells

Per el seu sant l´Estela volia un pastís de dos pisos...com pel seu aniversari vaig fer-ne un de Hello Kitty amb fondant vaig pensar que seria la millor forma de sortir-me´n...Així que vaig seguir la mateixa recepta que l´altre vegada però fent dos pans de pessic, un més gran que l´altre, i em vaig aprendre bé aquest tutorial que explica com muntar un pastís de dos o més pisos...


La Laia va quedar encantada de les ratetes del seu tercer aniversari i no volia que ningú en toqués ninguna!! Aquest pastís és la coneguda tarta Sacher (pa de pessic de xocolata farcit de melmelada d´albercocs i amb una cobertura de xocolata i nata) decorada amb ratetes de massapà fetes seguint aquest magnífic pas a pas de Carlosvalencia:


Pel Marc, que és el futbolista de la família, faig fer aquesta pilota de fútbol farcida de xocolata que vaig veure al bloc de l´Alegna i que vaig pensar que era perfecta per bufar sis espelmetes...


La Judit em va demanar un pastís "dosa" pel celebrar els tres anyets...així que el primer va ser comprar colorant d´aquest color!!!...Vaig preparar tres pans de pessics quadrats, i els vaig farcir de crema...els dos primers van anar un sobre l´altre damunt la safata de servir (entre ells també hi havia crema), el tercer el vaig partir en quatre parts iguales i en vaig col.locar tres (al mig dels ja col.locats a la safata) una sobre l´altre amb més crema pastissera enmig d´ells, i el bocinet que quedava també el vaig partir en quatre i vaig repetir una altra vegada la mateixa operació...Després vaig muntar nata i la vaig tenyir de color rosa per cubrir bé els pans de pessic i també vaig cubrir amb nata tenyida cinc neules de gelat que després vaig arrebossar en sucre tenyit (com no...) amb colorant rosa i la resta és decoració al gust de cadascun...

dijous, 5 novembre de 2009

PA DE PESSIC AL VI I XOCOLATA

Si us decidiu a preparar aquest pa de pessic (el qual us recomano perquè és facilíssim de fer) no digueu a qui el provi de què està fet...vos asseguro que ningú ho endevinarà... el seu sabor és tan deliciós que no necessita ni ser farcit ni acompanyat de res... feu-ho i simplement deixeu gaudir del vostre paladar.... ummmm...

PA DE PESSIC AL VI I XOCOLATA

Ingredients:
- 4 ous
-250 g de sucre
-200 g de mantega a temperatura ambient
-150 g de farina
-125 decilitres de vi negre
-1 culleradeta de canyella
-3 culleradetes de cacau en pols
-150 grams de xocolata negra ratllada
-150 g d'ametlles picades toscament
-1 culleradeta essència de vainilla
-1 sobre de llevat

Preparació:
Batre amb batedora elèctrica els ous, la mantega i el sucre fins a obtenir una crema.
Afegir tots els altres ingredients i barrejar bé amb una espàtula.
Abocar la barreja al motlle greixat i enfornar durant una hora aproximadament a 180°

Fons: Cuoche dell´altro mondo

diumenge, 1 novembre de 2009

PANELLETS



Aquests són els panellets que s'han preparat en la meva família des de sempre, els quals es van fer en el bateig de la meva mare i que ara preparo jo seguint la mateixa recepta...m'agrada seguir-la al peu de la lletra, sense usar thermomix ni amasadora...per aquestes coses guardar les tradicions m'encanta...

PANELLETS

Ingredients:
-½ quilo d'ametlles
-ratlladura d'una llimona
-400 gr. de sucre
-1 cullerada de sucre de vainilla
-250 gr. moniato
-1 ou
-Per adornar: ametlles granulades, pinyons, sucre i cireres confitades

Preparació:
Escaldar les ametlles, pelar-les, assecar-les en el forn amb cura de no cremar-les i quan estiguin fredes moldre-les fines. Pelar el moniato, trossejar-lo, bullir-lo, xafar-lo amb una forquilla i barrejar-lo amb les ametlles, el rovell d'ou, ratlladura de llimona i sucre i pastar bé fins a formar una bola.
Agafar petites porcions i fer boletes (en van sortir 65). Passar alguns panellets per clara d'ou batut i després arrebossar-los en pinyons i ametlles granulades. Uns altres arrebossar-los de sucre i els últims adornar-los amb les cireres confitades.
Coure a forn mitjà de 10 a 15 minuts, fins que es daurin (cal treure'ls del forn quan encara estan un poc mollets perquè no endureixin massa)

Fons: Mamà