dilluns, 22 febrer de 2010

PASTÍS ESZTERHÁZY

Qui no té una data especial que no oblidarà mai...?

Aquestes són unes postres típiques de la gastronomia de l'imperi austrohongarès i deuen el seu nom al comte Pál Antal Eszterházy, membre d'una família molt coneguda de la noblesa hongaresa i Ministre d'Exteriors de l'imperi austrohongarès.


PASTÍS ESZTERHÁZY

Bescuits

Ingredients:
-8 clares d'ou
-200 g d'ametlles torrades i picades finament
-170 g de sucre
-1 culleradeta de crémor tàrtar

Preparació:
Tallar 6 trossos de paper per a forn en forma de quadrat de 30 cm de costat. Dibuixar un cercle a cadascun d'ells de 26 cm de diàmetre i untar-los de mantega (és important perquè sinó resultarà impossible desenganxar després la massa). Escalfar el forn a 200 ° C. Batre les clares amb el sucre fins que quedin molt fermes. Amb cura i lentament, afegir el crémor tàrtar i les ametlles. Repartir la massa entre els 6 trossos de paper greixat i coure cada capa uns 7 o 8 minuts, fins que els bescuits quedin lleugerament daurats.

Crema

Ingredients:
-8 rovells d'ou
-10 g de sucre amb vainilla
-150 g de sucre en pols
-50 g de farina
-250 ml de llet
-200 g de mantega a temperatura ambient

Preparació:
Batre la mantega amb les barnilles elèctriques i reservar. Mesclar el sucre mòlt i el sucre amb vainilla, afegir els rovells d´ous un a un i batre bé. Incorporar la farina a poc a poc. Bullir la llet, retirar del foc i afegir a poc a poc a la crema de rovells. Tornar a posar al foc lent, sense deixar de remoure amb una cullera de fusta fins que qualli. Retirar del foc i barrejar amb una batedora de varetes. Perquè refredi més ràpidament es pot col•locar el cassó dintre d'un bol gran ple d'aigua gelada. Una vegada refredada la crema, afegir la mantega a temperatura ambient i batre-ho tot junt.

Glassa

Ingredients:
-1 clara d'ou
-200 g de sucre en pols mòlta
-1 cullerada de suc de llimona

Preparació
Anar afegint sucre a la clara d'ou a poc a poc. Barrejar fins a obtenir una massa espessa, afegir el suc de llimona, i ara, en funció de la grandària de la clara d'ou, afegir més sucre fins que quedi amb una consistència espessa.

Dibuix de xocolata:

30 a 40 g de xocolata negra fosa

Muntatge del pastís:

Col•locar una capa de bescuit sobre la safata en la qual es vagi a servir i estendre sobre ella una capa fina de crema, continuar alternant capes de bescuit amb capes de crema, cobrint també els laterals del pastís (cal repartir bé la crema perquè sinó no hi haurà suficient per a tot el pastís).
Preparar la glassa i fondre la xocolata, han d'estar llestes ambdues preparacions per a usar-se alhora perquè si la glassa s'asseca no s'hi podrà dibuixar la xarxa al damunt.
Untar la superfície del pastís amb la glassa i immediatament dibuixar sobre ella cercles concèntrics de xocolata amb la màniga pastissera, després dibuixar línies amb un escuradents des del centre cap a la vora exterior i en direccions oposades per tal d'anar formant la xarxa. Acabar cobrint els laterals amb ametlles filetejades. Reservar dins la nevera 3 o 4 hores abans de servir.

Fons: Superkemija

dimecres, 17 febrer de 2010

HEMC 41 - ALFAJORES ARGENTINS

hemc #41 - platos latinoaméricanos

Fa uns tres anys vaig provar els alfajores per primera vegada, els havia preparat la mare d'un amic argentí i em van semblar de les coses més delicioses que mai havia assaborit... em va faltar temps per demanar-li la recepta i em vaig emportar una alegria quan me la va enviar junt amb la de les empanadilles i un deliciós pa de pessic de clares d'ou típics del seu país... per comoditat aquesta vegada vaig fer el dolç de llet per a omplir els alfajores amb la thermomix (del llibre "Repostería y pastelería Th-31") i per a estendre la massa em vaig ajudar d'uns bastonets de fusta que l´Elvira em va enviar i que serveixen per a anivellar-la quan s'estén perquè quedi tota igual (una passada!).
Amb aquesta recepta participo en l´HEMC d'aquest mes, l'amfitriona del qual és Carolina que ha triat com a tema plats llatinoamericans.


ALFAJORES ARGENTINS

Ingredients:
-100 g de mantega a temperatura ambient
-110 g de sucre
-4 rovells
-ratlladura d'una llimona
-245 g de Maizena
-60 g de farina
-1 culleradeta de llevat en pols
-dolç de llet
-coco ratllat

Preparació:
Batre molt bé la mantega amb el sucre fins que quedi una crema. Afegir-hi els rovells d'un en un, batent sempre.
A part barrejar la Maizena, farina, llevat i ratlladura de llimona. Agregar la barreja de mantega, sucre i rovells i pastar. Deixar reposar 15 minuts.
Estirar i tallar amb un cercle rodó. Enfornar 20 minuts a forn moderat.
Agafar un cercle, untar de dolç de llet i unir-lo amb un altre cercle.
Cobrir les vores amb coco ratllat.

Ingredients del dolç de llet:
-1l. de llet sencera
-200 g de nata ( de 35% matèria grassa)
-120 g de sucre moreno
-130 g de sucre blanc
-1/2 culleradeta de bicarbonat

Preparació:
Posar tots els ingredients al vas de la thermomix 45 -50 minuts a temperatura varoma i velocitat 5. Perquè s'evapori i no esquitxi posar el cistell a sobre. Vessar de seguida en pots de vidre i deixar refredar, amb la qual cosa adquirirà la consistència adequada. Guardar a la nevera.

dimecres, 10 febrer de 2010

COOKING CHALLENGE 1 - BAGELS


Avui és un dia especial per a deu blocs de cuina...cada un lligat a una ciutat diferent...de diferents països...amb el seu propi estil...deu blocs les "propietàries" dels quals portem un mes creuant correus, trucades, rialles, confidències, votacions...
No és la primera vegada que parlo de la gent especial que he conegut gràcies al meu bloc i amb la que comparteixo el gust per cuinar...per això no resulta tan rar dir que aquests deu blocs que he esmentat hem decidit crear un grup d'amigues que hem batejat com "Cooking Challenge"
Intentar explicar el camí fins a arribar a aquest moment em resulta una mica complicat, confús en segons quina etapa jajaja...si em llegeixen la resta de "cookings" sabran a què m'estic referint...quasi em torno boja amb l'encreuament de correus en els quals era impossible saber quin anava el primer, quin l'últim, quin contestava i quin preguntava...el que m'he rigut intentant desxifrar-los...sens dubte ha estat una experiència molt i molt divertida!!!
Tot va començar amb l'acord al qual varem arribar la Rosa i jo de preparar la mateixa recepta d'un llibre que teníem les dues... comentant després com ens havia agradat fer-la a la vegada ens varem plantejar repetir i proposar a algú més si volia unir-se a nosaltres...la elecció va ser taaaan fàcil...així va ser com l´Elvira va entrar a formar part del nostre petit club...a partir d'aquí les coses es varen precipitar...qui no conegui a Elvira no pot entendre-ho..aquesta dona és com un huracà!!!
L´Elvira va reclutar a la Maragda, la Núria, la Mònica i la Kako, la Maragda ho va proposar a la Ly, la Núria va convidar a la Mai i jo vaig avisar a la Mercè a qui sabia que la idea de cuinar conjuntament l'hi havia agradat...ningun dels blocs m'era desconegut ja que els visitava a tots assíduament, però no és el mateix descobrir la persona que hi ha darrere de cada un d´ells... nou dones extraordinàries a les quals a poc a poc he anat coneixent i amb les que, he descobert, comparteixo moltes coses.
Vaig elegir la recepta dels bagels perquè feia temps que desitjava provar-los, però cada una li ha donat el seu toc personal, el nom del grup l'hem consensuat entre totes, així com la data de publicació...fins i tot tenim un logo preciós fet per la Mercè (és una artista!)...ha estat una experiència fantàstica i espero i desig que això sigui el començament d'una llarga amistat...i, per supost, de moltes altres receptes...



BAGELS

Ingredients (per a 12 bagels):
-500 g de farina
-42 g de llevat de fleca
-1 culleradeta de sucre
-50 g de mantega
-sal
-1 rovell d'ou
-llavors de sèsam o lli per decorar

Preparació:
Tamisar la farina en un bol i fer un buit en el centre.
Dissoldre el llevat en 1/8 de litre d'aigua tèbia i vessar-la al bol. Empolvorar el sucre per sobre. Barrejar el llevat amb una mica de farina i deixar-lo fermentar tot durant 15 minuts.

Fondre la mantega i deixar-la refredar. Afegir-la a la farina junt amb una culleradeta de sal i 1/8 de litre d'aigua i pastar el conjunt uns 10 minuts amb les mans fins a obtenir una massa homogènia. Deixar-la fermentar tapada en un lloc temperat durant una hora o fins i tot que dupliqui el seu volum.

Posar a bullir abundant aigua salada en un recipient gran. Escalfar el forn a 200ºC. Folrar la placa de forn amb paper sulfuritzat.

Formar de 10 a 12 boles amb la massa, aplanar-les lleugerament i fer un forat en el centre amb el dit índex o amb el mànec d'una cullera de fusta. Submergir les rosques d'un a dos minuts en l'aigua bullint, deixar-les escórrer i col•locar-les sobre la placa del forn. Batre el rovell d'ou amb una cullerada d'aigua i pintar els baguels. Decorar amb llavors de sèsam o lli.

Enfornar-los en el centre del forn de 20 a 25 minuts o fins que siguin daurats. Deixar-los refredar lleugerament, obrir-los amb un ganivet i omplir el gust, tan amb dolç com amb salat.