sábado, 21 de agosto de 2010

TORTUGA LLETRUDIS i FOCACCIA DE TOMÀQUETS CONFITATS

"I el més que ella podia fer era assumir aquestes regles com a seves, flotar sentint-se part d'una descomunal broma còsmica mentre era arrossegada pel corrent, bracejant per sortir a la superfície, en lloc d'esgotar-se amb la pretensió de remuntar-la o entendre-la. D'aquesta manera havia arribat a la conclusió que era inútil desesperar-se o lluitar per res que no fos el moment concret, l'acte d'inspiració i espiració, els seixanta-cinc batecs per minut (el ritme del seu cor sempre havia estat lent i regular) que la mantenia viva. Era absurd gastar energies en trets contra les ombres, escopint al cel, incomodant un Déu ocupat en tasques més importants" (La reina del Sud. Arturo Perez-Reverte)

A vegades per molt que vulguem no es pot fer res...només deixar-se arrossegar per la vida i concentrar-se a viure el moment concret...

Fa temps que volia fer aquesta pastís de la tortugueta...la vaig preparar pel quart aniversari de la meva nebodeta Laia i crec que li va agradar tant com el pastís de ratolinets de l'any passat...la veritat és que encara que és una mica entretinguda no és gens difícil de fer i resulta un munt!!TORTUGA LLETRUDIS

Ingredients per al pa de pessic:
-4 ous
-140g de sucre
-3 cullerades d'aigua calenta
-140g de farina
-1 pot de nutella

Ingredients per al farciment:
-350g de xocolata negra
-6 ous (separats els rovells dels blancs)
-75g de mantega
-200g de taronja confitada tallada en dauets

Ingredients per a la decoració:
-3 panets de llet petits
-encenalls de xocolata

Preparació:
Batre els ous, el sucre i les 3 cullerades d'aigua calenta amb les barnilles elèctriques fins que la barreja emblanqueixi i dupliqui el seu volum.
Afegir la farina delicadament aixecant la massa.
Posar ¾ de la massa sobre una placa de forn rectangular coberta de paper vegetal. La massa restant esculpir-la en un motllo circular amb un diàmetre lleugerament superior al de l'enciamera que vagi a usar-se per modelar el cos de la tortuga.
Coure de 12 a 15 minuts a 180°C. El pa de pessic no ha de quedar massa cuinat. Treure del motlle el pa de pessic rectangular sobre un drap net de cuina empolvorat de sucre i enrotllar fins que refredi. Desenrotllar, untar bé de nutella i tornar a enrotllar. Guardar a la nevera.
Fondre la xocolata al bany Maria amb la mantega, retirar del foc i deixar refredar una mica. Afegir un a un els rovells d'ou batent bé.
A part, batre les clares a punt de neu amb un pessic de sal i afegir-les delicadament a la barreja de xocolata.
Deixar reposar el farciment mitja hora a la nevera i mentre muntar la closca de la tortuga.
Folrar una enciamera rodona amb paper film. Treure el pa de pessic de la nevera i tallar-lo en rodanxes d'1 cm de gruix aproximadament i cobrir les parets de l'enciamera amb els trossos de pa de pessic. Posar la meitat de la crema de xocolata, repartir la taronja confitada a sobre i després la resta de crema de xocolata. Col•locar el disc de massa tancant el farciment (retallant-lo una mica si és necessari) i reservar a la nevera un mínim de 4 hores (millor tota la nit).
Treure del motlle la tortuga i col.locar-la sobre la safata on s'hagi de servir. Amb les puntes dels panets fer el cap i les potes de la tortuga, amb unes estisores retallar la boca i amb els encenalls de xocolata fer els ulls i les pestanyes. Desar a la nevera fins el moment de menjar.

Fons: "Amuses bouche"

TORTUGA GERTRUDIS

Ingredientes para el bizcocho:
-4 huevos
-140g de azúcar
-3 cucharadas de agua caliente
-140g de harina
-1 bote de nutella

Ingredientes para el relleno:
-350g de chocolate negro
-6 huevos (separar las yemas de las claras)
-75g de mantequilla
-200 gramos de naranja confitada cortada en daditos

Ingredientes para la decoración:
-3 panecillos de leche pequeños
-virutas de chocolate

Preparación:
Batir los huevos, el azúcar y las 3 cucharadas de agua caliente con las varillas eléctricas hasta que la mezcla blanquee y duplique su volumen.
Añadir la harina delicadamente levantando la masa.
Poner ¾ de la masa sobre una placa de horno rectangular cubierta de papel vegetal. La masa restante hornearla en un molde circular con un diámetro ligeramente superior al de la ensaladera que vaya a usarse para moldear el cuerpo de la tortuga.
Hornear de 12 a 15 minutos a 180°C. El bizcocho no debe quedar demasiado cocinado. Desmoldar el bizcocho rectangular sobre un paño limpio de cocina espolvoreado de azucar y enrollar hasta que enfríe. Desenrollar , untar bien de nutella y vover a enrollar. Guardar en la nevera.
Fundir el chocolate al baño Maria con la mantequilla, retirar del fuego y dejar enfriar un poco. Añadir una a una las yemas de huevo batiendo bien.
Aparte, batir las claras a punto de nieve con un pellizco de sal y añadirlas delicadamente a la mezcla de chocolate.
Dejar reposar el relleno media hora en la nevera y mientras montar el caparazón de la tortuga.
Forrar una ensaladera redonda con papel film. Sacar el bizcocho de la nevera y cortarlo en rodajas de 1 cm de grosor aproximadamente y cubrir las paredes de la ensaladera con los trozos de bizcocho. Echar la mitad de la crema de chocolate, repartir la naranja confitada encima y después el resto de crema de chocolate. Colocar el disco de masa cerrando el relleno (recortándolo un poco si es necesario) y reservar en la nevera un minimo de 4 horas (mejor toda la noche).
Desmoldar la tortuga sobre la bandeja donde se vaya a servir. Con las puntas de los panecillos hacer la cabeza y las patas de la tortuga, con unas tijeras recortar la boca y con las virutas de chocolate hacer los ojos y las pestañas. Guardar en la nevera hasta el momento de comer.

Fuente: "Amuses bouche"

En quant a la recepta i les fotos de la focaccia no són meves... són de la meva estimada amiga Elvira...el cert és que hi ha poca gent com ella...perquè no tothom és tan generós a l'hora d'ensenyar el que sap i de revelar els seus trucs de cuina... però estic segura que seguint els seus consells algun dia potser arribaré a pastar igual que ella ;) ... mil gràcies!!


FOCACCIA DE TOMÀQUETS CONFITATS

Per a la recepta de l´Elvira punxar aquí

FOCACCIA DE TOMATES CONFITADOS

Para la receta de Elvira clicar aquí

jueves, 12 de agosto de 2010

COCA D´ALBERCOCS

"Però en realitat tot això eren pretexts. D'aquella manera recordava, i es recordava, i mantenia un vincle amb una part d'ella mateixa que no es resignava a desaparèixer. Pot ser que això hagués de veure amb certes innocències perdudes, amb estats d'ànim que ara, mirant enrere, arribava a creure pròxims a la felicitat. Potser vaig ser feliç llavors, es deia. Potser ho vaig ser de debò, encara que no m'adonés" (La reina del Sud. Arturo Pérez Reverte)

Aquest és el problema...que de vegades no ens adonem...

COCA D'ALBERCOCS

Ingredients:
-3 ous
-2 mesures de iogurt de sucre
-1/2 mesura de iogurt d'oli de gira-sol
-2 mesures de iogurt de farina
-1 mesurada de iogurt de maizena
-1/2 mesura de iogurt d'anís
-1 sobre de llevat
-albercocs
-sucre i canyella

Preparació:
Batre els ous amb el sucre fins que quedi una barreja escumosa, anar afegint la resta dels ingredients batent bé cada vegada. Vessar la massa en un motlle rectangular prèviament greixat.
Rentar els albercocs i partir-los per la meitat. Col•locar les meitats sobre la massa amb la part interna cap a dalt i empolvorar cada una amb sucre i canyella mòlta (si es vol es pot afegir també unes gotes d'anís).
Enfornar uns 30 minuts a 180º o fins que la massa quedi cuita i punxant amb un escuradents aquest surti net. Deixar refredar i empolvorar de sucre mòlt.

De nou una altra recepta de la meva mare :D...la coca d´albercocs és típica de la rebosteria eivissenca i val la pena probar-la...esponjosa per dins i cruixent per fora, amb aquest toc àcid que li donen els albercocs...es una de les meves masses preferides!!

Aquesta entrada vull dedicar-la-hi a la meva estimada amiga Olga, que li va agradar molt el bescuit i em va demanar la recepta...espero que la pròxima coca d'albercocs ens duri una mica més, jeje...un petonet!!

I seguint el consell d'un altre amic a partir d'ara publicaré les receptes també en castellà (Martin t´he fet cas, eh! però a l´anglès no arribo :D...)

COCA DE ALBARICOQUES

Ingredientes:
-3 huevos
-2 medidas de yogur de azúcar
-1/2 medida de yogur de aceite de girasol
-2 medidas de yogur de harina
-1 medida de yogur de maizena
-1/2 medida de yogur de anís
-1 sobre de levadura
-albaricoques
-azúcar y canela

Preparación:
Batir los huevos con el azúcar hasta que quede una mezcla espumosa, ir añadiendo el resto de los ingredientes batiendo bien cada vez. Verter la masa en un molde rectangular previamente engrasado.
Lavar los albaricoques y partirlos por la mitad. Colocar las mitades sobre la masa con la parte interna hacia arriba y espolvorear con azúcar y canela molida (si se quiere se puede añadir también unas gotas de anís).
Hornear unos 30 minutos a 180º o hasta que la masa este cocida y pinchando con un palillo este salga limpio. Dejar enfriar y espolvorear de azúcar molido.

martes, 3 de agosto de 2010

PASTÍS DE XOCOLATA "DOSA"

"Els bons dies els gaudeixen només les persones raonables, però els millors dies són la recompensa d'aquell que ha tingut el valor de ser boig" (Kristin Lavransdatter. Sigrid Undset)

Estiu...dies interminables...calma...el temps sembla transcórrer més poc a poc...i tanmateix sembla ser l'estació ideal per cometre bogeries...però, que no estem de vacances?


L´estiu és també època de celebracions en la meva família...casi tots els sants i aniversaris dels meus éssers estimats es concentren en aquestes dates...fa dos dies la meva nebodeta i fillola va complir quatre anyets (quatre ja?) i, com l´any passat li vaig demanar de què volia el seu pastís...de xocolata "dosa", em va dir...rosa? però si la xocolata és marró, vaig contestar...però em va mirar picarona amb cara de "aquest no és el meu problema"... :D


PASTIS DE XOCOLATA “DOSA”

Ingredients per al bescuit:
-6 rovells d'ou
-180 grams de sucre
-1 cullerada de vainilla ensucrada
-6 blancs d'ou
-80 grams de farina
-60 grams de maizena
-1 sobret de llevat de rebosteria
-60 grams de cacau en pols

Preparació del bescuit:
Batre els rovells amb la meitat del sucre i la vainilla ensucrada fins que siguin escumoses. A part muntar els blancs a punt de neu amb el sucre restant. Barrejar els blancs amb els rovells. Colar la farina amb la maizena i el cacau en pols sobre la barreja d'ou i barrejar amb cura. Abocar la preparació en un motlle desmuntable prèviament greixat i coure una mitja hora a 180º.
Deixar refredar lleugerament el bescuit, treure del motlle i deixar reposar almenys dues hores. Dividir el bescuit en dues capes.
Col•locar la capa inferior de bescuit sobre la safata on es vagi a servir, amarar de llet i cobrir amb melmelada al gust. Posar l'altra capa de pa de pessic a sobre i decorar (en el meu cas amb glassa tenyida de rosa, confitets de colors i ossets de caramel).
Avui porto tot el dia amb aquesta cançoneta de fa mil estius al cap...serà cosa de l´agost... ;)