divendres, 31 desembre de 2010

PASTÍS DE XOCOLATA AMB AVELLANES CARAMELITZADES

No puc triar una recepta millor per acomiadar l'any: un pastís amb el meu ingredient preferit, la xocolata...quants bons moments em porta...

FELIÇ ANY NOU!!

PASTÍS DE XOCOLATA AMB AVELLANES CARAMELITZADES

Ingredients pel pastís:
-200 grams de xocolata amb 52% de cacau com a mínim
-125 grams de sucre moreno
-130 grams de mantega a temperatura ambient
-4 clares
-4 rovells
-50 grams d'ametlla mòlta
-1 culleradeta de vainilla líquida
-1 pessic de sal

Ingredients per a la decoració:
-80 grams d'avellanes
-75 grams de sucre glacé
-50 grams de mantega
-3 cullerades d'aigua calenta

Ingredients pel glacejat:
-200 grams de xocolata negra
-25 centilitres de nata líquida

Preparació:
Escalfar el forn a 150 º. Untar amb mantega i escampar farina en un motlle de vores altes.
Trossejar la xocolata i fondre-la al bany maria. Apartar del foc i afegir la mantega, el sucre moreno, la vainilla líquida i els rovells d'ou, d'un en un, barrejant bé entre cadascun. Finalment afegir l'ametlla mòlta i barrejar amb cura.
Muntar les clares a punt de neu amb una mica de sal.
Afegir les clares a la crema de xocolata amb una espàtula de plàstic flexible, aixecant la massa amb cura. Abocar la preparació en el motlle i enfornar uns 40 minuts
Treure el pastís del forn i deixar-lo refredar sobre una reixeta. Reservar a la nevera.

Per a la decoració, escalfar les avellanes en una paella seca antiadherent, remenant de tant en tant. Abocar les avellanes en un recipient petit i treure la pell fent rodar entre els dits. Picar en trossos grans la meitat de les avellanes i picar la resta finament fins a obtenir una pols.
Fondre la mantega en una cassola petita.
Barrejar la pols d'avellanes amb el sucre glas. Abocar la mantega calenta sobre les avellanes ensucrades, afegir 3 cullerades soperes d'aigua calenta, barrejar i reservar.
Treure el pastís de la nevera i tallar en dues capes longitudinalment. Estendre la decoració sobre la base i cobrir amb l'altra capa. Prémer lleugerament perquè s'enganxi i tornar a ficar a la nevera.

Pel glacejat, portar a ebullició la nata, apartar del foc i afegir la xocolata trossejada. Remoure perquè quedi una barreja homogènia i afegir les avellanes torrades picades. Napar el pastís amb aquesta preparació i servir amb el glacejat encara tebi.

Fons: "Chocolate". Julie Andrieu

divendres, 24 desembre de 2010

CHRISTMAS STOLLEN

“...Si per ventura vols volar
pensa en alguna cosa encantadora,
com aquell Nadal que, en despertar,
vas trobar joguines de cristall...”

Peter Pan

CHRISTMAS STOLLEN

Ingredients per a la massa mare:
- 300 g de farina
- 80 g de llevat
- 150 g de llet

Ingredients per a la resta:
- 125 g de sucre llustre
- 400 g de mantega
- 1 ou
- 15 g de sal
- 360 g de panses sultanes
- 300 g de pell de taronja
- 225 g de granet d'ametlla
- 40 g de llevat en pols
- 600 g de farina
- 100 g de pols d'ametlla
- 50 g de rom
- vainilla, canyella, ratlladura de llimona
- ametlla amarga
- mantega pomada
- sucre glacé

Preparació:
Per fer la massa mare, pastar en un bol el llevat, la farina i la llet, fins que quedi una massa ben compacta.
Després, tapar-la amb un drap i deixar-la fermentar en un lloc tebi. A continuació, posar en un bol la mantega, el sucre llustre, la sal, la ratlladura de llimona, la vainilla, la canyella en pols, el rom, l'ou, l'ametlla de granet, el pols d'ametlla, la pell de taronja, les panses, la massa mare, la farina i el llevat químic. Pastar-ho bé fins que la massa no s'enganxi a les mans. Tot seguit, tallar la massa en quatre porcions, fer una bola amb cada porció i estirar-les de manera que quedin com una crep gruixuda. Després, enrotllar la massa sobre si mateixa i deixar-la reposar mitja hora en un lloc tebi per tal que fermenti. Finalment, pintar els stollen amb mantega fosa i deixar-los coure al forn duran 30 minuts a 170º. I ja per acabar empolvorar sucre llustre per sobre fins a cobrir-los completament.

Fons: Pastisseria Canals (Cuines. TV3)



BON NADAL!!

dimecres, 15 desembre de 2010

PASTÍS GELAT DE NADAL

És bo que les vides tinguin diversos cercles. Però la meva, la meva vida, només ha donat la volta una vegada i no del tot. Manca el més important. He escrit tantes vegades el seu nom dins... I aquí, ara mateix, no puc tancar res. Estic sol.” (Els amants del cercle polar. Julio Medem)

PASTÍS GELAT DE NADAL

Ingredients:
-100 grams de nabius secs
-100 grams de prunes sense os
-75 grams de panses
-100 grams de nous picades
-175 mil•lilitres de vi de Porto
-1 culleradeta de gingebre picat
-30 grams de mantega sense sal
-3 cullerades de sucre moreno
-120 grams de molla de pa blanc del dia
-500 mil•lilitres de nata líquida
-2 cullerades de sucre mòlt
-1 cullerada de barreja d'espècies (per a fer pa d'espècies)


Preparació:
Picar breument els nabius, les prunes i les panses.
Posar en un bol, afegir el gingebre i el vi de Porto i deixar macerar unes dues hores.
Diluir la mantega en una paella, afegir el sucre moreno i escalfar fins que es dissolgui.
Afegir les molles de pa, remoure perquè es barregin amb el sucre i la mantega i fregir a foc lent uns cinc minuts fins que estiguin daurades i cruixents.
Deixar refredar.
Triturar les molles de pa en una picadora.
Repartir la meitat del pa en un motlle de 20 centímetres de base desmoldable i congelar.
Batre la nata amb el sucre mòlt i les espècies.
Afegir les nous picades, les fruites seques i el vi de Porto que no hagi estat absorbit.
Repartir la meitat d'aquesta mescla sobre la base de molles del motlle (amb compte que no es moguin).
Escampar per sobre la resta de molles de pa i sobre aquesta la resta de crema.
Congelar tota la nit.

Amb aquesta recepta participo (pels pèls :D ) en el Concurs de Lazy Blog de receptes nadalenques Santa Teresa.

dimecres, 8 desembre de 2010

COOKING CHALLENGE 10 - RECEPTES GREGUES DE NADAL: KOURABIEDES, MELOMAKARONA i CHRISTOPSOMO

"Sóc omnívor de sentiments, d'éssers, de llibres, d'esdeveniments i batalles. Em menjaria tota la terra. Em beuria tot el mar" (Confesso que he viscut. Pablo Neruda)

Ho he escoltat més d'una vegada i crec que és veritat, no hi ha res com tenir il•lusió en aquesta vida: per aprendre coses noves, per relacionar-se, per descobrir el que ens ofereix el futur...hi ha que esforçar-se per ser positiu i pensar que el millor està per arribar...sigui quan sigui...sigui el que sigui...

Aquest mes l'encarregada de decidir el desafiament de les Cooking Challenge ha estat la Rosa i la seva elecció de dolços nadalencs ha suposat un verdader repte per a mi...a Eivissa hi ha poques postres típiques per a aquesta època (jo diria que l'única és la salsa de Nadal)...així que vaig estar buscant una mica a veure si trobava alguna recepta original...torrons? polvorons? rosques de vi?...massa habituals pel meu paladar...i recórrer a la rebosteria del centre d´Europa?...tampoc m´acababa de convèncer...al final em vaig decidir per un país a l'est del nostre: Grècia (encara més a l'est d'on sóc jo :D ) ja que les seves receptes m'eren completament desconegudes i no hi ha res que m'estimuli més que saber si seré capaç de superar-me atrevint-me amb una nova recepta...

Els dolços elegits van ser dos tipus de "galetes" (no se molt bé com qualificar-los) anomenades Kourabiedes i Melomakarona i un pa que es menja el dia de Nadal denominat Christopsomo

Les kourabiedes o κουραμπιέδες són unes galetes cobertes de sucre que serveixen de recompensa als nens petits que el matí del 24 de desembre canten les famoses "calandes" (poemes curts sobre el Nadal i l'Any Nou) sacsejant la seva "trigona" (triangle d'acer que es colpeja amb una vareta del mateix metall) per totes les cases del seu barri.

En ocasions se col•loca sobre les kourabiedes un clau d'olor en la part superior, com a símbol de l'obsequi d'espècies que els Reis Mags li van portar a la Verge María.

Melomakarona o μελομακάρονο és el dolç grec nadalenc més típic que hi ha i que se serveix com a postres al dinar del dia 25 de desembre

Χριστόψωμο o Christopsomo literalment significa "pa de Crist" i és una tradició que es considera sagrada a les llars gregues ortodoxes.
Aquest pa es prepara la vigília de Nadal (amb la creença que Crist vindrà i menjarà d'ell durant la nit) amb els millors ingredients que es puguin aconseguir ja que la cura amb què es realitza serveix per garantir el benestar de la casa l'any pròxim.
Se sol decorar amb una creu cristiana però de vegades es grava sobre ell la data d'una celebració, un naixement o un aniversari, segons la regió grega de què es tracti (cada qual té la seva pròpia variant). S'aromatitza amb una resina resseca de pi, anomenada "mastiihi", de la qual, per raons òbvies, he hagut de prescindir...

KOURABIEDES

Ingredients:
-100 grams de nous picades
-210 grams de farina de rebosteria
-1/2 sobre de llevat de rebosteria
-¼ de culleradeta de sal
-125 grams de mantega sense sal a temperatura ambient
-90 grams de sucre mòlt
-1 rovell d'ou
-1 cullerada de conyac
-1 culleradeta d'extracte de vainilla
-1 a 2 cullerades d'aigua de tarongina
-sucre mòlt

Preparació:
Escalfar el forn a 180º.
Barrejar la farina, llevat, sal i nous i reservar
Batre el rovell amb el sucre fins que la barreja blanquegi, afegir la mantega, el conyac i la vainilla i batre bé tot junt.
Afegir la mescla de farina i nous i barrejar amb una cullera de fusta, quedarà una massa amb miques. Cobrir amb un drap de cuina i deixar reposar una hora a temperatura ambient.
Formar boletes, col•locar-les separades en una safata de forn i coure-les fins que comencin a daurar, aproximadament uns 18-20 minuts.
Treure-les del forn i immediatament untar-les lleugerament amb l'aigua de tarongina amb un pinzell (no se les ha d'amarar, sol untar-les lleugerament)
Posar en una bossa el sucre polvoritzat i afegir les galetes de 5 en 5 encara tíbies, remoure suaument la bossa per cobrir-les bé amb el sucre (cal anar amb compte que no es trenquin). Deixar-les refredar totalment sobre una reixeta.



MELOMAKARONA

Ingredients per a la massa:
-150 grams de mantega fosa
-1 rovell d'ou
-120 mil•límetres de suc de taronja
-1 cullerada de whisky
-50 grams de sucre
-1/2 sobre de llevat de rebosteria
-300 grams de farina de rebosteria
-una mica de sal
-1/2 culleradeta de clau mòlt
-1 culleradeta de canyella mòlta
-1 cullerada de ratlladura de taronja

Ingredients per a l'almívar:
-120 mil•límetres de mel
-60 mil•límetres d'aigua
-nous o ametlles mòltes

Preparació:
Escalfar el forn a 180°
Batre el rovell d'ou amb el sucre, afegir el suc de taronja i el whisky i barrejar bé. Amb la batedora a velocitat alta afegir en un fil la mantega fosa fins que la mescla espesseixi i s'assembli a una maionesa (aproximadament uns 2 minuts) Sedassar la farina, sal, llevat, clau i canyella. Afegir a la mescla de mantega i pastar bé, aproximadament uns 5 minuts (la massa resultant serà dura)
Prendre porcions de massa amb una cullera, donant forma d'ou allargat. Col•locar les galetes en una safata de forn i pressionar la part superior lleugerament amb una forquilla, fent un patró creuat. Enfornar uns 20 minuts o fins que siguin daurades.
Per preparar l'almívar: portar l'aigua a ebullició, afegir la mel i deixar coure uns minuts a foc mig. Retirar del foc. Submergir les galetes en l'almívar calent per uns segons (no molt perquè no remolleixin). Empolvorar amb les nous picades i deixar refredar.



CHRISTOPSOMO

Ingredients per al pa:
-600 grams de farina fluixa +2 cullerades
-1 mica de sal
-1 sobre de llevat de fleca
-120 mil•límetres d'aigua tèbia
-120 mil•límetres de vi negre calent
-60 mil•límetres d'oli d'oliva
-30 mil•límetres de suc de taronja
-30 mil•límetres de conyac
-ratlladura d'1 taronja
-90 grams de sucre
-150 grams de panses
-150 grams de nous picades
-100 grams de pinyons
-1 cullerada de batafaluga (anissos)
-1 culleradeta de canyella en pols
-1/2 culleradeta de clau mòlt
-1/2 culleradeta de nou moscada mòlta

Ingredients per al setinatge i decoració:
-2 cullerades de mel (aproximadament)
-1 cullerada de suc de llimona
-llavors de sèsam (jo no en vaig posar)

Posar a macerar les panses en el conyac.
En un bol, barrejar el llevat amb 60 mil•lilitres d'aigua tèbia i 2 cullerades de farina, regirar fins que es dissolguin bé la farina i el llevat i deixar reposar uns deu minuts, fins que la massa bombollegi.
Escalfar el forn a 180º
Col•locar la farina en un bol, fer un buit en el centre i vessar-hi la mescla del llevat, l'aigua temperada restant, i el vi també temperat. Barrejar fins a obtenir una massa suau
A continuació afegir la resta dels ingredients i pastar fins que estigui tot ben barrejat (pot ser serà necessària més farina però primer esperar que estigui tot unit del tot abans de decidir si afegir-ne més i si és el cas agregar-la molt a poc a poc, pastant bé cada vegada). Col•locar en un lloc càlid i deixar que dobli la massa (unes 2 hores)
Tornar a pastar per treure l'aire, retirar dues porcions de massa i amb la resta formar un pa. Amb les porcions de massa reservades fer dos rotlles llargs i formar una creu sobre el pa, arrossegant els extrems cap a fora.
Col•locar un recipient amb aigua al forn i introduir el pa, coure una mitja hora a 180º, retirar el recipient amb aigua i coure uns deu minuts més a 200º perquè es dauri.
Mentre preparar el setinatge, batent la mel i el suc de llimona.
Quan el pa estigui cuit, retirar del forn, col•locar sobre una reixeta i pintar bé la superfície amb el setinatge (si es vol es pot empolvorar amb les llavors de sèsam). Deixar refredar.



I els dolços de Nadal de la resta de cookings? Rosa, Ly, Lourdes, Núria, Maragda, Mercè i Elvira

divendres, 3 desembre de 2010

PA DE PESSIC D´AVELLANES I FRUITES DEL BOSC AMB COBERTURA DE COCO

"Records vius, autònoms, grans i petits...que se m'apropaven un després de l´altre...que m'ascendien pel cos fins que, per una orella o per sota de les ungles o pels porus de la pell, se m'endinsaven al cervell i el picaven sense indici de pietat amb imatges i moments que la meva voluntat hagués volgut no remoure" (El temps entre costures. María Dueñas)


Ahir va fer dos anys que vaig obrir aquest bloc...em sembla que ha transcorregut molt poc temps però quantes coses han passat des de llavors...bones i no tan bones...si hi penso crec que la raó que em va impulsar a crear aquest raconet no ha variat tant...així que aquí segueixo...

PA DE PESSIC D'AVELLANES I FRUITES DEL BOSC AMB COBERTURA DE COCO

Ingredients per al pa de pessic:
-220 g de mantega a temperatura ambient
-1 culleradeta d'essència de vainilla
-200 grams de sucre mòlt
-3 ous
-200 grams de farina
-1 sobre de llevat de rebosteria
-80 grams d'avellanes mòltes
-150 grams de fruites del bosc congelades

Ingredients per a la cobertura de coco:
-50 grams de farina
-2 cullerades de sucre mòlt
-40 grams de mantega
-30 grams de coco deshidratat tallat en lamines

Preparació:
Escalfar el forn a 180º.
Batre la mantega, l'essència de vainilla i el sucre amb les barnilles elèctriques fins que la barreja quedi esponjosa.
Afegir els ous d'un en un, batent bé cada vegada.
Agregar la farina i el llevat tamisats i les avellanes mòltes i remoure amb una cullera de fusta.
Abocar la massa en un motlle prèviament greixat. Escampar per sobre les fruites del bosc i sobre elles empolvorar la cobertura de coco.
Enfornar uns 50 minuts. Deixar reposar 5 minuts i treure del motlle. Adornar al gust.

Cobertura de coco: barrejar la farina i el sucre en un bol, incorporar la mantega i per últim el coco removent amb una forquilla.