Menú

dimecres, 23 de març de 2011

SOPES MALLORQUINES

“...va mirar l´horitzó i va deixar anar un sospir davant el llarg i solitari camí que s´obria davant seu...” (La mà de Fàtima. Ildefonso Falcones)

Com ocorre amb totes les receptes tradicionals, les sopes mallorquines tenen moltes variants, a cada casa hi ha una forma pròpia de preparar-les i, per descomptat, totes són igual de vàlides...així és com es cuinen les sopes en la meva família i per a mi és un dels plats de cullera més deliciosos que poden degustar-se..

Amb aquesta recepta participo en el Concurs de Plats de Cullera "Le Creuset-Recetas de Rechupete". La cassola gran de Le Creuset l´he vista a ca meva des de que era nena perquè la meva mare la utilitzava (i utilitza) moltíssim...recordo com em costava aixecar-la per posar-la sobre els fogons de la cuina, em semblava que pesava mil quilos!!...jo no n´he tingut mai cap, així que em va fer il.lusió quan vaig veure aquest concurs, perquè conec la qualitat del material que permet distribuir la calor de manera uniforme i ajuda a conservar tots els nutrients dels aliments ja que es poden cuinar amb poc líquid...i la versió mini és tan bufona!!...creuaré els dits perquè tingui sort i a més ara ja puc manejar-la sense problemes :))

Edito: la meva mare m´ha explicat que quan les sopes mallorquines porten porc són les típiques de matances...

SOPES MALLORQUINES

Ingredients:
-300 grams de llom o rellom de porc trossejat petit
-1/2 quilo de ceba tendra
-1 cabeça d'alls
-julivert (bastant)
-3 tomàquets
-1 patata (tallada com per a truita)
-1 col
-1 pinya de col petita
-pebre vermell
-aigua
-250 grams de pa per a sopes (pa pagès tallat molt fi)

Preparació:
Rentar i tallar tota la verdura.
En una cassola, donar uns tombs al llom en oli d´oliva bo, continuar fent un sofregit afegint la ceba tendra, els alls pelats i tallats gruixuts, el tomàquet (picat menut), tirant-ho tot seguit perquè quedi sucós i no quedi gaire fregit.
Afegir la patata i el julivert, i a continuació la col tallada a tires més aviat petites.
Quan la col hagi perdut l'aigua, afegir una cullerada ben satisfeta de pebre vermell, sal i aigua calenta (no massa, millor anar afegint perquè es vagin fent les verdures). Al cap d'uns minuts agregar la pinya de col tallada en trossets.
Quan les verdures estiguin cuites, apartar-les cap a les vores de la cassola i afegir les sopes (pa) procurant que quedin a sota. Tornar a col•locar les verdures damunt, tapar i deixar coure uns minuts.
Servir amb un doll d'oli d'oliva cru i un bitxet (aquesta opció és solament per a valents...es van alternant mossegada de bitxet am cullerada de sopes...)

Fons: Mamà

53 comentaris:

  1. Què apetitosa aquesta sopa, té una pinta ben deliciosa.

    ResponElimina
  2. Esta sopita no la he probado, pero te ha quedado deliciosa.

    Besitos.

    ResponElimina
  3. Umm tiene muy buena pinta y aún apetece

    ResponElimina
  4. Los recuerdos de infancia, los sabores inolvidables y eta sopa tiene que estar para no dejar cuchara en paz...deliciosa!

    Besiño :)

    ResponElimina
  5. Que delicia de sopa....el invierno no quiere irse y esta sopa se ve una maravilla....Abrazotes, Marcela

    ResponElimina
  6. Qué ricas, nosotros las hicimos hace unos meses y nos encantaron, para quién no las haya hecho son muy recomendables!!

    ¡¡Mucha suerte!!

    ResponElimina
  7. Para mi que soy más de cuchara, me encanta este plato. Me parece una receta muy buena! Suerte con el concurso!

    ResponElimina
  8. Mi madre muchas veces se come este plato en un restaurante al que vamos y le encanta, yo también se lo he probado y debo decir que me sorprendió mucho. La verdad es que veía los ingredientes que llevaba el plato pero no tenia ninguna receta en concreto con tu permiso me llevo esta :)

    Un beso!

    ResponElimina
  9. Que bonitas fotos y tiene una pinta estupenda....mmm
    Besitos

    ResponElimina
  10. Que bones les sopes mallorquines, i les de ca teva més!! Sort al concurs!!

    ResponElimina
  11. Tengo que probar esta receta, se ve muy rica y súper completa!!!

    ResponElimina
  12. Que bones ses sopes mallorquines... Ara, són ben potents, eh? Però no passa res, després ens prenem es cafè amb sacarina i ja està! haha!
    Petonets guapa!

    ResponElimina
  13. Oh...quina presentació!!! Ha d'estar boníssima aquesta sopeta...
    Ptns

    ResponElimina
  14. Plat de cullera i plat d'hivern, una bona sopa com aquesta et dóna energies per tot el dia!

    ResponElimina
  15. Doncs fa una pinta molt bona. De Falcones només he llegit 'La catedral del mar'. Un petó i fins aviat.

    ResponElimina
  16. Que mono el bol!!! I blau que és el meu color preferit. La sopa té una pinta espectacular.....

    ResponElimina
  17. Quina bona pinta aquesta sopa!!! Le fotos són precioses, et queden tant bé...!
    Vaig a mirar aixó d'aquest concurs, les cassoels Le crueset són genials, m'agraden molt, i són maquíssimes, i ara amb la gama de colors que tenen!
    Una abraçada

    ResponElimina
  18. Un plat exquisit i contundent que cal aprofitar ja que queden pocs dies de temperatures baixes.

    ResponElimina
  19. buenísima la primera foto! y les sopes seguro que también :) Mucha suerte en el concurso, va a estar muy reñido!

    ResponElimina
  20. Una sopa contundente, me egustan mucho este tipo de sopas.

    Saludos

    ResponElimina
  21. Ep!!! Que et descubreixo pel concurs de Le Creuset!! Que bé! I aquesta sopa sembla deliciosa! Petons!

    ResponElimina
  22. Que bones que són les sopes , a mi també m'agraden molt , noltros també en feim que li deim sopes d'estiu. Esper que guanyis el concurs. Una abraçada

    ResponElimina
  23. M'encanten les sopes. Jo les intentí fer una vegada però no m'anà gaire bé. potser ara m'anime amb la teua recepta.

    Una besada des de l'illa de les sopeeees! ;)

    ResponElimina
  24. Una sopa estupenda, me ha gustado mucho y hoy vendría muy bien un plato de estos.

    Besos,

    ResponElimina
  25. cuando de niña iba de vacaciones a casa de mi abuela en Palma no me gustaban nada las sopas, claro que entonces las verduras no era lo que más me entusiasmaba. Estoy segura de que ahora me gustarían y quizás algún día me decida a hacerlas.
    Un besico.

    ResponElimina
  26. Boníssima, encara recordo que una de les sorprese mes grans que he tingut en un restaurant va ser en demanar-les, era de vacances i després d´uns dies fora de casa tenia tantes ganes d´una sopa que vaig rondar mig Palma mirant cartes on hi donguessin sopa,quan la vaig trobar a dins que vaig fer cap, quan me la van portar em sortien els ulls de la testa,això és sopa? hahahaha la sorpresa va ser doble doncs era deliciosa i m´encanta .
    petons i sort ( però jo la vullllll heheheheehe, així que sincerament una mica menys que jo jajajajaja)

    ResponElimina
  27. Es una sopa espectacular!
    Mucha suerte en el concurso
    Bicos

    ResponElimina
  28. Segur que aquesta sopa és deliciosa, pels ingredients té tota la pinta. Jo no n'he menjat mai de sopes mallorquines...algún dia hauré de fer-ho! :)
    Les fotos m'han agradat molt i el bol, és preciós!!

    Molts petonets!!

    ResponElimina
  29. Quina delicia!!!aóc molt sopera!!!!

    ResponElimina
  30. Te una pinta es-pec-ta-cu-lar...
    petons

    ResponElimina
  31. M'encanta la sopa! i aquesta té una pinta...

    ResponElimina
  32. Riquísima se ve.....!!. mucha suerte. besos

    ResponElimina
  33. Lo cierto es que no existe un sólo horizonte...depende de la dirección que le demos a nuestra mirada pero lo cierto es que en cualquiera de ellos podemos vislumbrar en la misma medida soledad y esperanza....mmm, vaya sopa consistente

    ResponElimina
  34. Que bona aquesta sopa mallorquina! Però em penso que ara ja serà una mica més universal perquè amb l'èxit que ha tingut entre els que et seguim, segur que s'anirà escampant arreu!
    Que tinguis sort! Realment pesen força, però a mi també m'encantaria tenir-ne una!

    ResponElimina
  35. Que buena!! me encanta una sopa rica y reconfortante, intentaré probar la tuya que seguro está de rechupete.
    Mucha suerte en ese concurso.
    bss

    ResponElimina
  36. Le fotos són precioses, et queden tant bé...!
    Ha d'estar boníssima aquesta sopeta...

    ResponElimina
  37. Aquestes sopes van molt bé per quan fa molt fred, tindrem que reservar-la pel proper hivern. Sort en el concurs
    Petons

    ResponElimina
  38. Qué sopas tan apetecibles y qué fotos tan buenas.
    Saludos.

    ResponElimina
  39. nunca la hice pero tiene una pinta deliciosa. Bss.

    ResponElimina
  40. Que delicia de sopa....el invierno no quiere irse y esta sopa se ve una maravilla...
    Tengo que probar esta receta!!

    ResponElimina
  41. Maria José, aquesta sopa és d'aquelles que es pot menjar com a plat únic, oi?
    El bol m'ha encantat. ;)
    Petons bonica!

    ResponElimina
  42. A casa meva sempre diuen que "les sopes són menjar de dropes". Però és que les que fem a casa són molt més senzilles, només porten pa, ou i una mica de picada. Les teves són tota una recepta, molt més elaborades i segur que ben bones.

    ResponElimina
  43. Hola! te he descubierto pot viento y bambú. Ya me he dado una vueltita por tu blog y me ha encantado, así que aquí tienes una seguidora y copiadora de recetas tuyas de aquí en adelante! :)

    ResponElimina
  44. Que rico se ve M. José, hay super buenas recetas, creo que estará muy peleado.
    Besos y suerte!

    ResponElimina
  45. se me hace la boca agua solo de ver ese plato (preciosisimo, por cierto) y mira que no soy amiga de las sopas, pero estas espesitas son una excepción ;)

    salu2, Paula
    http://conlaszarpasenlamasa.cultura-libre.net
    http://galletilandia.blogspot.com

    ResponElimina
  46. Ummmm... que rico. A mí me gustan, cada vez mas, todo tipo de sopas... Algo que me ha venido con la madurez porque de niña no quería cuchara.
    Besotes.

    ResponElimina
  47. Em sembla boníssima, aquesta sopa. Sóc molt de cullera; amb un bon plat i una amanida es fa un àpat complet. Me l'apunte. Gràcies!

    ResponElimina
  48. Un sopa a l'antiga, contundent, ideal pels dies d'hivern..
    una abraçada

    ResponElimina
  49. Rosanna:
    Moltes gràcie!! petons

    Las recetas de Mar:
    Estoy segura que te encantaria, un beso

    Artemisas Project:
    Gracias!! un besito

    Mayte:
    Hola guapa, comparto tus bellas palabras, un beso

    Foodtravelandwine:
    Muchas gracias, me alegro que te guste, un beso

    Carlos Dube:
    Es verdad, es una forma deliciosa de preparar las verduras, gracias!!

    Damilena:
    Es muy buena, seguro que te gustaria, un beso

    Anniki:
    Pues ahora ya no tienes excusa para no degustarla sin salir de casa, si te animas ya me contarás vale? un besito

    Los Mol:
    Holaaaaa, muchas gracias!!!! un beso

    El taller de cuina:
    Són delicioses!!! petonets

    Unodedos:
    Esta ríquisima, estoy segura que seria de tu agrado, un besito

    Marina:
    Jajaja bon remei aquest que dius...però després de tot són verduretes jajaja :)) un petonet

    Marta:
    Moltes mercis estimada, un petonet

    Gemma:
    I tan que si!! i a més energia de la bona :)) petonets

    Jordicine:
    Holaaa!!! en canvi jo no he llegit encara aquest llibre que menciones, però La mà de Fàtima em va agradar molt...a pesar de tooootes les pàgines que té :)) una abraçada

    Catieu:
    El meu també!! m´agrada molt el color blau i en plats i gots m´enamora...un petonet

    ResponElimina
  50. Gemma:
    Moltes gràcies per les teves paraules...un petonet

    Josep:
    A mi m´agrada tan que a totes les estacions :)) mercisss!!!!

    SandeeA:
    Muchas gracias por todo!! un beso

    Jose Manuel:
    A mi tambien!! gracias!!

    Cook me tender:
    Hola!! benvinguda i mercis per la visita, molts petonets

    Xisca:
    Ummmm a mi també m´agraden!!!! d´aquestes d´estiu amb espàrrecs també les he tastat i són boníssimes...un petonet

    Xavier:
    Vinga, anima´t de nou que segur que aquesta vegada les brodes :)) mercissssss

    Suny:
    Gracias!! la verdad es que a mi me gustan tanto las sopas que en cualquier momento :)) un beso

    Lolah:
    A mi me pasaba lo mismo, de niña no me gustaban nada....asi me doy cuenta de que voy cumpliendo años que ahor me lo como todo jajaja...un besito

    Mai:
    M´ha agradat molt la teva anècdota!!! mercis maca i un petonet

    Como na casa:
    Gracias guapa, un besito

    Alba:
    Estic segura que t´agradarien, hauràs de provar de fer-les, un petó

    Chez Silvia:
    Mercissss, un petonet

    Núria:
    Moltes gràcies maca, smuaksssssss

    Neus:
    T´agradaria segur!! petonets

    Anna:
    Muchas gracias, besitos

    Anonimo:
    Bueno, dicen que la esperanza es lo último que se pierde no?...un beso

    Margarida:
    Això estaria bé!!! que arribessin ben lluny perquè el sabor és molt bo!!! un petonàs

    ResponElimina
  51. Ly:
    Hola guapa, te la recomiendo, seguro que te gustaba, un beso

    Nicolas:
    Moltíssimes gràcies!!!!

    Fem un mos:
    El cert és que a mi m´agraden en qualsevol moment :)) un petó

    Miren:
    Mil gracias guapa, un beso

    Luisa:
    Te las recomiendo, besitos

    Paisajista:
    Si te animas ya me dirás si te ha gustado vale? un beso

    Mercè:
    I tan jajaja així és com les menjo jo, com plat únic...a mi el bol també em va enamorar :)) un petonàs

    Irene:
    Ummm aquestes teves pinten apetitoses...un petonet

    Plataforma Animal Arte:
    Muchas gracias por pasarte y por tu cariñoso comentario, bienvenida!! un beso

    Kako:
    Holaaaa!!!! gracias y un besito

    Paula:
    Pues yo no te pienses que las sopas sean mi plato preferido, pero estas si que me gustan mucho, gracias y un besito

    Pikerita:
    Me pasa lo mismo!!!! a eso se le llama hacerse mayor jajaja....un besazo

    Queti B:
    No penso en cap combinació millor :)) un petonet

    Com Gat i Gos:
    Quina bona descripció!! petonets

    ResponElimina
  52. Una deliciosa sopa ,me encantan en toda época,se ve contundente y muy linda,cariños.

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José