miércoles, 27 de abril de 2011

PASTÍS DE BACALLÀ I GRUYÈRE

Em mossego el llavi per no plorar. Ara m´he de centrar en la meva supervivència” (Les noies de Xangai. Lisa See)

En aquesta segona convocatòria de Memòries d´una cuinera, Judith i Mònica ens conviden a realitzar una recepta amb bacallà.

Aquest peix no m'agradava gens quan era nena i cada vegada que la meva mare el preparava amb ceba i salsa de tomàquet era per a mi un autèntic suplici menjar-me´l...com han canviat les coses!!...ara hi ha baralles entre les meves germanes i jo per portar-nos a casa un “tuper” d'aquest deliciós mos quan la meva mare s'anima a cuinar-ne...

A mi, reconec que el procés de dessalat em dóna una mica de mandra...primer perquè m'obliga a planejar la recepta amb diversos dies d'antelació i jo sóc més de decidir a últim moment i segon perquè sempre temo no enxampar-li el punt exacte a la sal...per això aquest pastís el vaig fer amb bacallà congelat, i entre que la pasta brisa la vaig comprar ja feta i que amb el peix no vaig tenir més mal de cap que deixar-ho descongelar aquesta recepta em va semblar facilíssima de fer...si a tot això li sumo el molt que ens va sorprendre el sabor del pastís, que va ser deliciós (i si no que l'hi preguntin a les meves nebodes de quatre anys) estic segura que el repetiré més d'una vegada...

PASTÍS DE BACALLÀ I GRUYÈRE

Ingredients:
-1 lamina de pasta brisa
-250 gr. de bacallà (descongelat)
-300 ml. de llet
-1 fulla de llorer
-25 gr. de mantega
-25 gr. de farina
-nou moscada mòlta
-pebre blanc
-125 gr. de formatge gruyère ratllat
-2 ous, separada la clara de la gemma

Preparació:
Escalfar el forn a 180º
Estendre la pasta brisa sobre un motlle de vora acanalada untat amb mantega.
Posar el bacallà amb la llet i el llorer en un cassó al foc, deixar que arrenqui a bullir i coure uns 5 minuts.
Retirar el cassó del foc, treure el peix i una vegada fred retirar la pell i les espines i trossejar-lo.
Fondre la mantega en una paella, afegir la farina i daurar-la.
Agregar a poc a poc la llet de bullir el bacallà, sense deixar de remoure, i coure uns cinc minuts fins que espesseixi.
Afegir la nou moscada, el pebre i després el formatge.
Retirar la crema del foc, afegir els rovells d'ou i el bacallà i deixar refredar.
Batre les clares a punt de neu i barrejar-les amb la preparació anterior.
Abocar el farciment en el motlle preparat i enfornar una mitja hora fins que adquireixi un bonic color daurat.
Treure del forn i deixar reposar uns minuts abans de servir

63 comentarios :

  1. La propera vegada me'n guardes un bocinet. Que bo!!

    ResponderEliminar
  2. Qué rico quiché con bacalao!
    Una muy buena idea y con queso, rico rico!

    ResponderEliminar
  3. té una pinta boníssima, moltes gràcies per compartir la recepta

    salutacions

    ResponderEliminar
  4. quina proposta més original! mira que m'agrada el bacallà, però mai he fet un pastís!!! ha d'estar boníssim!!!! gràcies per participar!!!! petonets

    ResponderEliminar
  5. Me ocurre igual que a Judith, no se me había ocurrido hacer un pastel de bacalao, y al verlo me parece que tiene que estar delicioso, además que color tan apetecible.
    Una de las mejores propuestas!
    un beso

    ResponderEliminar
  6. Holaaaa, a mi me encanta el bacalao pero mi problema es que en casa poco o casi nada, con lo cual lo tengo un poco difícil para cocinarlo. Esta receta me ha gustado un montón. Igual la copio para llevarla un día a casa de mi hermano que le encanta!!
    Ha quedado de cine!!
    Un besooo

    ResponderEliminar
  7. Doncs fàcil, saborós i amb una presència impressionant!! Què més s'hi pot demanar? Me l'apunte a pendents, no cal dir-ho. Salutacions
    P.S. A mi, de petit, tampoc no m'agradava massa el bacalla, ni el peix en general, per les espines.

    ResponderEliminar
  8. quina idea més bona! jo sempre opto per fer-la tipu brandada pero en pastis/quiche és genial.

    ResponderEliminar
  9. Que original!! Me encanta la combinación. Te ha quedado preciosa esta quiche.
    Besitos
    rosa

    ResponderEliminar
  10. No m'estranya que vulguis repetir, jo ja tinc ganes de tastar-lo!
    Moltíssimes gràcies per participar.

    ResponderEliminar
  11. Quina bona pinta! Així en pastís no n'he menjat mai, però ha de quedar molt i molt bo!
    Petonets
    Sandra

    ResponderEliminar
  12. Me encanta el bacalao, así en Quiche no lo he probado nunca. Delicioso.

    Saludos

    ResponderEliminar
  13. Ummm bacalao uno de mis pescados favoritos...aunque nunca se me ocurrió en pastel.

    Petó

    ResponderEliminar
  14. M'encanta el bacallà i amb aquest pastís, a més de bonic, ha de ser deliciós. Jo també sóc de les que compro el bacallà remullat, no ho tinc gaire per la mà això de dessalar-lo.

    ResponderEliminar
  15. Las tartas te quedan siempre divinass.LA combinación de ongredientes,me gustas.Me gusta mucho tu propuesta.

    Un saludo

    ResponderEliminar
  16. Una delicia de tarta, menuda combinación rica. Te ha quedado fabulosa.
    Un trocito me llevaba.

    Besos,

    ResponderEliminar
  17. Unas fotos preciosas y una receta muy rica, una entrada con mucho éxito!

    besitos

    ResponderEliminar
  18. Toma ya!!! bacallà i gruyeré???? ara t´has quedat amb mi, però amb la boca ^O^, apuntada!!!!Petons

    ResponderEliminar
  19. Si el sabor es igual que l'aspecte de la foto a de ser exquisit
    Petonets

    ResponderEliminar
  20. Delicioso este pastel de bacalao!. Y añadirle el gruyère me parece todo un acierto.
    Un besote

    ResponderEliminar
  21. Qué buena pinta tiene el pastel! No parece que sea de pescado!! Te cojo un trocito para probarla :-)

    bessiss

    ResponderEliminar
  22. Como me comeria un tremendo trozo....se ve delicioso!!......Abrazotes, Marcela

    ResponderEliminar
  23. Quina gràcia les baralles amb les germanes! Si és que de petits tenim unes manies... Jo volia el pa amb tomaquet sense oli, quin sacrilegi!!!
    M'encanta aquest pastís, ha d'estar d'allò més bo!

    ResponderEliminar
  24. Un pastís boníssim amb el bacallà i el gruyere i aquesta beixamel que li has posat ha de ser deliciosa! :)

    un petó

    ResponderEliminar
  25. Bacalao con gruyere, muy interesante. A nosotros de pequeños tampoco nos gustaba nada de nada el bacalao. Y mira a ahora, fans a muerte!!

    Qué dorado tan exquisito has dejado, un manjar de dioses.

    Un saludo.

    ResponderEliminar
  26. Que original este pastel de bacalao! Una receta muy buena que promete mucho! Me copio la receta!

    ResponderEliminar
  27. ¡qué deliciosa Diti!... ¡Me la apunto!
    Besotes.

    ResponderEliminar
  28. Vaya peaso de receta. Impresionante con ese bacalao.

    Besos.

    ResponderEliminar
  29. A mi tampoco me gustaba este pescado, en realidad ninguno... cuando era pequeña. Y sin embargo ahora me encanta, por ejemplo en buñuelos, y seguro que en este pastel tiene que estar de muerte.

    Besos,

    ResponderEliminar
  30. Caram, quin pastís més original! No se m'hauria acudit mai fer una mena de quiche combinant el bacallà amb el gruyere... i com tu dius, comprant el bacallà congelat i la pasta brisa, porta ben poca feina. El provaré ;)

    ResponderEliminar
  31. Doncs ha d'estar molt bo. Els dos ingredients principals m'encanten. Un petó i fins aviat.

    ResponderEliminar
  32. Yo estoy reñida con el desalado del bacalao, pero dsde que lo venden ya desalado y congelado es otra cosa. El pastel se ve delicado y con un color dorado muy apetecible.
    Un besito

    ResponderEliminar
  33. Que bueno tiene que estar, te ha quedado de impresionar.

    Petons

    ResponderEliminar
  34. Pues a mi tampoco se me abría ocurrido hacer un pastel de bacalao.... pero tiene que estar genial.

    Gracias por la idea.

    Besos

    ResponderEliminar
  35. estos pasteles salados a mi me encantan..

    ResponderEliminar
  36. Ostres! una molt bona opció incorporar el bacallà amb pastís saalat!! a mi no m'agrada gaire el bacallà i vaig optar per una truita...però així encara m'agrada més :)
    Molts petonets

    ResponderEliminar
  37. Che delizia...adoro il baccalà Cara..complimenti!!!;-)
    Un bacione*

    ResponderEliminar
  38. mmmmm Qué pinta más deliciosa, vaya una artista!!

    ResponderEliminar
  39. Tengo debilidad por el bacalao,asi que me la llevo,la pinta es buenisima!!!
    Besets.

    ResponderEliminar
  40. Que delicia Maria José, verdaderamente estamos conectadas con esta preparación del bacalao! Me imagino que tu lo puedes conseguir fresco en España, lo que es maravilloso porque es un pescado exquisito! Las fotos son un espectáculo, ya me imagino el sabor!
    Un abrazo!

    ResponderEliminar
  41. Me parece una idea fantástica para hacer con cualquier pescado. El bacaclao por aqui está a precio prohibitivo.
    Las fotos se ven super tentadoras
    Cariños

    ResponderEliminar
  42. Hola,
    Amb el que m'agrada el bacallà i mai l'he fet així, i em sembla una manera molt bona de cuinar-lo. Aquesta va cap a pendents volant! Petons

    ResponderEliminar
  43. Siiiiiii bacalaooooo!!!! me encanta nena, te la voy a copiar tal cual. Me alegra ver que te vas animando y te cuento un secreto??? yo siempre tengo bacalao congelado en la nevera porque me pasa como a tí, cocino por impulsos y no soy capaz de predecir cuando me va a apetecer o cuando voy a tener tiempo para desalar....
    Un diez te doy por tu receta.
    Un besazo

    ResponderEliminar
  44. MªJosé,
    Aquest pastís té molt bona pinta. Com que arribo tard ja m'imagino que no en deu haver quedat ni una engruna, oi?

    ResponderEliminar
  45. Què original i tal i com l'has fet, sí que sembla fàcil, s'haurà de provar!!
    A mi això de dessalar el bacallà també em fa mandra i de fer encara no li he trobat el punt...

    Molts petonets!!!

    ResponderEliminar
  46. mmmmmmm....che bontà! complimenti!!! ciao!

    ResponderEliminar
  47. Hola...me gustan todas tus recetas...y con esta tarta salada,se me hace la boca agua¡¡¡

    ResponderEliminar
  48. Me pasa como a tí con el bacalao. No me acuerdo de ponerlo en agua, no me gusta tener que planificar con tanta antelación y luego no acabo de tener claro si el punto de sal que le queda es el bueno y tengo que esperar a cocinarlo para averiguarlo. En todo caso, creo que el bacalao merece la pena sí o sí.

    Con lo que a mí me gustan las tartas saladas y jamás he preparado una de bacalao. Me encanta. Me la quedo. La próxima vez que desale bacalao recordaré tu tarta.

    besos

    ResponderEliminar
  49. Quina pasada de quiche, m'encantan.
    Una bona proposta.
    Petonets

    ResponderEliminar
  50. mmm quina delicia! I això que el bacallà no em diu gaire normalment, però és que presentat així, i combinat amb formatge, seria incapaç de no sucumbir a la tentació de provar-lo. A més, estic segura que està exquisit.
    Amb el teu permís, me l'apunto, que això s'ha de provar! :P.

    Petonets!!

    ResponderEliminar
  51. Esto me ha dejado...noqueada absolutamente. Que rico!!!

    Me la apunto, para la próxima vez que consiga bacalao, no faltara en mi mesa.

    Un besiño :D

    ResponderEliminar
  52. En cuantas ocasiones se ahogan comentarios en lagrimas silenciosas en nuestro interior, es inevitable cuando peleas por un imposible....me agrada leer sobre este pastel dado que mañana tengo planeada una receta de bacalao pero salada...la dulzura es tu fuerte

    ResponderEliminar
  53. Mira que rica forma de comer el bacalao. Yo tambien soy de las que de pequeña no lo quería ni ver. Ahora quisiera que mi mama me hiciera uno asi mismo, con cebolla y tomate, al menos de vez en cuando.
    Me apunto tu receta!
    Besitos...

    ResponderEliminar
  54. Jiji, exactamente lo mateix em passava a mi amb el bacallà i ara m'encanta!! el trobo un peix amb tanta personalitat, i queda bé amb tot. I amb aquesta presentació, ja m'imagino, quina passada!!

    ResponderEliminar
  55. Jo si que em mossego el llavi y la llengua!!! Ostres quina gana! Ja me´l menjaria jo ara! Deliciós!!

    ResponderEliminar
  56. Motes gràcies a tots per passar-vos pel meu bloc i deixar-me unes paraules, vos recomano aquest pastís (salat) encara que el bacallà no sigui el vostre ingredient preferit perquè va ser tot un èxit de bo!!
    Petonets!!!

    ResponderEliminar
  57. MARE DE DEU ! que boooooo
    es com si fos una quiche ? uau aquesta queda apuntada ! , BONISIMA
    SALUT DESDE S'ALTRE ROKETA !

    ResponderEliminar
  58. A mi em va agradar encara més que una quiche!! petonets!!

    ResponderEliminar
  59. Recepta cuinada, resultat boníssim!! Repetiré, segur.

    ResponderEliminar
  60. Anna, no saps com m´ha agradat saber que penses repetir recepta. Moltíssimes gràcies per venir a dir-m´ho!!
    Petonets

    ResponderEliminar

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José