Menú

dilluns, 14 de novembre de 2011

BUNYOLS DE FORAT DE PATATA

“Creia fervorosament en aquestes coses, i en el nostre últim dia junts, em va dir que jo sabria quina era la meva destinació quan la trobés. Per més que ho vaig intentar, no vaig poder llevar-me aquesta idea del cap. Seguia sentint-ho repetir una vegada i una altra la mateixa frase, i a poc a poc, lentament, em vaig adonar que, a pesar que no estava segur d'on ho trobaria, sàvia que ho acabaria trobant...” (Quan et trobi. Nicholas Sparks)


Quan vaig conèixer la convocatòria de "Mostra de Cuina Balear que organitzen mensualment el Manu i la Paula, em va semblar tan atractiva, tractant-se de receptes típiques de les meves illes, que vaig decidir que no podia deixar de participar-hi...per a aquest mes la recepta proposada eren bunyols de forat de patata, un dolç típic de Mallorca que es menja tot l'any però, sobretot, per celebrar la festa de les verges.
La nit del 20 al 21 d'octubre és costum que els nois rondin a les noies amb cançons i que aquestes els ofereixin bunyols i vi dolç...tota la nit colles de nois recorren la ciutat i en moltes balconades i finestres s'agrupen les noies per escoltar-los cantar i convidar-los a pujar per menjar bunyols...
La primera vegada que vaig sentir parlar d'aquesta tradició va ser al anar-me´n a estudiar a Palma...i suposo que no fa falta que digui com ens divertiem la nit d´aquesta festa...encara que, llavors, ni boja hagués fet bunyols :D ...els compràvem en qualsevol de les moltes parades de carrer que els venien...eren deliciosos!!!


BUNYOLS DE FORAT DE PATATA

Ingredients (per uns 22 o 24 bunyols):
- 280 grams de patata bullida amb pell
- 140 grams de farina
- 1 sobre de llevat de fleca
-2 cullerades d'aigua
-1 ou batut
- Oli d'oliva per fregir
- sucre a bastament per arrebossar els bunyols

Preparació:
Pelar la patata una vegada freda i xafar-la amb una forquilla en un bol. Afegir l'aigua, l'ou, el llevat i la farina i pastar fins que quedi tot unit. Tapar el bol amb un drap de cuina i deixar reposar en un lloc càlid, sense corrents d'aire, fins que la massa hi hagi pujat.
Amb les mans untades d'oli anar agafant porcions de massa i formar boletes amb un forat enmig. Reservar sobre el marbre untat també d'oli.
Posar oli en una paella profunda (fins a una mica més de la meitat) i quan estigui calenta anar tirant els bunyols amb suavitat. Al principi s'enfonsaran però ells mateixos pujaran a la superfície. Quan estiguin daurats d'una banda, donar-los la volta amb cura perquè es daurin també per l'altra. Retirar amb una escumadora i anar col•locant en una safata amb paper de cuina per llevar l'excés d'oli. Han de quedar cruixents per fora i mollets per a dins.
Arrebossar-los en sucre i menjar-los encara calents

59 comentaris:

  1. Amb patata!!! m´agrada aquesta recepta!!! petons

    ResponElimina
  2. Curiosíssims aquests bunyols amb patata. Han de tenir una textura ben especial :)

    ResponElimina
  3. Nosotros las hemos hecho pero con polvo de hornear, sin agujero en el centro y con las patatas que sobraban del cocido. Lo aprendimos de un cordobés bloguero que para nuestro pesar ya no publica en su blog, eran de su abuela Amelia y les llama boladillos de patata.

    Es interesante esta forma de hacerlas, reposando la masa y haciendo roscos. Me parece una elaboración más refinada y exquisita.

    ¡Qué ricos!

    Un saludo.

    ResponElimina
  4. Ja no falta molt per començar amb el bunyol...quina gana¡!

    Petó

    ResponElimina
  5. Aixó si que es una bona manera de saber de cuina Balear. No coneixia aquesta recepta... M'agrada.
    Petonets.

    ResponElimina
  6. Que bons han de ser, m'ha agradat molt ...no coneixia aquesta tradició i em sembla fantastica...molts petons

    ResponElimina
  7. A ses illes feu meravelles amb les patates!! Quina bona pinta que tenen!!! Les fotos són genials! Quants has dit que me'n portes pel cafè de mig matí? ;)
    Petons guapa!

    ResponElimina
  8. Son deliciosos. Yo siempre los hacía y nos encantaban. Gracias por el recordatorio. Te han quedado de maravilla para variar. Un beso

    ResponElimina
  9. De veritat que hi ha aquesta tradició?? Quina gràcia!! :D :D T'han quedat uns bunyols preciosos, de veritat. No descarto fer-los!!

    Un petonet!! :D

    ResponElimina
  10. mai hagués pensat fer uns bunyols amb patata!!!! t'hanq uedat perfectes!!! petonets

    ResponElimina
  11. Que curiosos amb patata han de estar deliciosos
    petons
    http://mipasioncocinar.blogspot.com

    ResponElimina
  12. Me apunto... el mio con un cafetín bien cargado por favor!!!! tienen una pinta fantástica y encima es una receta con historia, o sea, lo mejor de lo mejor!
    Un besote

    ResponElimina
  13. yo pongo el facetito con leche y merendamos

    ResponElimina
  14. T'han quedat tan rodonets i bonics! Ja he vist la recepta de la Paula i m'han semblat molt originals. no els he tastat mai, de fet no els havia ni sentit!!

    Molts petonets guapa!!

    ResponElimina
  15. Nunca probé nada parecido y me encantaría hacerlo. El tema es lo frito, no hago nada frito , supongo que es su esencia.
    Lo de la fiesta me encantó, seguro que la pasan genial!
    Cariños

    ResponElimina
  16. De vegades no cal anar a buscar experiències estranyes quan la màgia de la cuina roman a casa. Molt curiós, sí senyor!

    ResponElimina
  17. Nunca los he probado. Son los segundos que veo y te han quedado perfectos!! Saludos. Alicia.

    ResponElimina
  18. ¡Me los copio! Tienen una pinta exquisita y tengo que probarlo. Me llaman mucho la atención que sean de patata.

    ResponElimina
  19. Buf, quina pinta tenen!! A Catalunya no els fem amb patata, però trobo que han de ser fantàstics!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  20. ¡Qué buñuelos más deliciosos!. Me los llevo ya mismo.
    Buen día

    ResponElimina
  21. Hola Mª José.

    Qué deliciosos! He estado varias veces en Mallorca y nunca los probé allí, me resultan muy curiosos hacerlos con patata, desde luego el resultado es fabuloso.

    Un saludo.

    ResponElimina
  22. Que buena pinta tienen!Me llevo la receta que con patata no los he probado.
    Besets.

    ResponElimina
  23. Què bons per favor, però que bons!!!ara me menjava un parell sense massa problemes!!!! i t'han quedat tan però tan perfectes, a jo em surten feos però feos!!!!m'ha encantat, ja m'imagin s'oloreta i ..mmmm. besos

    ResponElimina
  24. Quina xulada de bunyols! Mmmm, que bons!
    Ei, aquest llibre promet! En prenc nota.
    Ja t'ho vaig dir que lleguia El temps entre costures, no? Vaig a poc a poc, perquè no tinc massa temps, però enganxa, és bo.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  25. Nina...són perfectes!! uff quina pena no puguer-los menjar, tenen un aspecte inmillorable...

    Núria

    ResponElimina
  26. La primera noticia que tengo sobre esos buñuelos, pienso probarlos...prometen.

    ResponElimina
  27. Con patata, ¡ Qué curioso!.
    Yo estoy segura que no podría esperar a que subieran los mozos a comerlos, me los comería antes de que llegaran, ja.ja.
    Un abrazo,
    María José.

    ResponElimina
  28. Que originales. Deben de ser muy suaves al paladar.
    Besitos
    rosa

    ResponElimina
  29. ¡Que ternura! tengo que probarlos.

    Besos

    ResponElimina
  30. Gràcies per participar!!
    T'han quedat més que perfectes. De fet, crec que mai havia vist bunyols amb una forma tan ben feta!!
    Jo no he posat ou als meus, però la pròxima vegada n'hi posaré a veure com surten. ;D
    Una abraçada!
    Paula

    ResponElimina
  31. Doncs quina tradició més maca!!! Jo no he fet mai bunyols i no serà per ganes! m'encanten!!! els afegiré a la llista de coses per fer. Petonets.

    ResponElimina
  32. quina pinta!! però amb patata no 'hoimagino, tot i que la foto es com si fos de farina!
    nyam! nyam!
    petonets

    ResponElimina
  33. Pues me parece una idea estupenda, así conoceremos muchos dulces de vuestra zona!
    Curiosos estos buñuelos con agujerito y además con patata, qué pintaza!
    Muaaaaaaaa

    ResponElimina
  34. Qué apetitosos se ven esos buñuelos! Me apetece un montón probarlos!
    un besico.

    ResponElimina
  35. No havía sentit mai aquest costum pero sona divertit! M´apunto aquests bunyols amb patata, son molt curiosos! Les fotos m´encanten!
    Em quedo com seguidora per aquí!
    Petons

    ResponElimina
  36. Nunca los he probado , pero tampoco me podría imaginar que pudiera llevar patata. Petons.

    ResponElimina
  37. Uns bunyols fantàstics. El cert és que la cuina tradicional té un bon grapat de sabiesa amagada.

    Petons

    ResponElimina
  38. Mira per on! aquest any vaig fer bunyols de Tots Sants de Menorca, que es fan amb patata i un forat enmig!!!
    Petons

    ResponElimina
  39. Hola M.José, guapa tu

    son una passada, em permis copio, copien, copiaren,..i t´explico el resultat segur que serán tot un èxit

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  40. Esto debe ser delicioso, me encantan estas masitas, no las hago pero si me gusta probar un poquito.
    Muy novedoso con la papa.
    Bss

    ResponElimina
  41. Bunyols de patata! Això s'ha de provar, semblen boníssims!

    ResponElimina
  42. te han quedado de libro, madre mía que perfección en la masa, en la forma. Además el corte tiene una pinta impresionante. Me quedo con las ganas de probarlos, desde luego.
    besos

    ResponElimina
  43. Boníssim! Com tot el que prepares. Un petó i fins aviat.

    ResponElimina
  44. perfectes per un berenar ... vaja per ara mateix!!

    ResponElimina
  45. T'han quedat molt, molt temptadors!! Que bé conèixer aquestes tradicions, que no es perdin!!!

    ResponElimina
  46. que curioso, con patata! me han entrado muchísimas ganas de probar, tienen una pinta perfectísima!

    ResponElimina
  47. ¡Qué ricos! estos buñuelos son una perdición, para no parar.
    besitos

    ResponElimina
  48. Moltes gràcies a tots el que m´heu deixat el vostre comentari...aquesta era la primera vegada que feia bunyols i reconec que no serà l´última!! ens varen agradar molt...
    Petonets!!!

    ResponElimina
  49. Por fis, guardame uno para el desayuno, que debe estar buenisimo, besos

    ResponElimina
  50. Te han quedado perfectos, me imagino que estarás súper satisfecha con el resultado.

    ResponElimina
  51. Que blog mas chulo tienes, me encanta y te sigo!

    Gracias por visitar mi cocinita frente al mar, me ha hecho ilusión :D
    Resulta que estoy sin ordenador desde un incidente con mi portatil.

    Besazos desde el Caribe azul :D

    ResponElimina
  52. Estos buñuelos serán riquísimos me anito la receta y los probaré que en casa los buñuelos gustan mucho.
    Saludos

    ResponElimina
  53. Qué ricura de buñuelos!!! Se me hace la boca agua, dios mío!!! Quién pillara uno!!!!
    Besos.

    ResponElimina
  54. Es veuen deliciossos! Una bonica tradició. I jo a l'epoca d'estudiant hagues fet el mateix:comprar-los fets! :):).

    Petons!

    ResponElimina
  55. He visto tu comentario en mi bloguico y he venido corriendo a conocer tu concina....MADRE MÍA QUE DE RECETAS RICAS!!!!!!!!!!!!
    Me estoy volviendo loca con tu blog, tienes un montón de recetas diferentes y desconocidas para mí, QUIERO HACERLAS TODAS!!!
    Desde hoy me convierto en tu fiel seguidora y aprendiz...jejejej
    Me quedo un ratico más por tu cocina.
    Sauludos!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  56. Gracias guapa por tus palabras...me han levantado la moral!!! jajaja
    Un besito

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José