diumenge, 30 gener de 2011

GUISAT D´OUS

Penso sovint en aquella època...De vegades, gairebé puc recobrar-la, però no del tot. No aconsegueixo trobar la realitat exacta d'aquells temps...” (Charlotte Gray. Sebastian Faulke)

Aquesta és una de les receptes típiques de la gastronomia eivissenca que a la meva mare li surt boníssima i que em venia molt de gust preparar...crec que ja ho he comentat altres vegades però em resulta una mica difícil “interpretar” les receptes que li demano...en primer lloc perquè està acostumada a fer les coses però no explicar-les (mami, si em llegeixes ja saps a què em refereixo jajaja) i en segon lloc perquè és incapaç d'indicar-me grams, mil•límetres o qualsevol altra mesura que jo, ment quadriculada, pugui entendre sense haver de trencar-me massa el cap...això de “més o menys” o “a ull” no em va gens!!...però estic segura que en algun moment acabaré dominant la terminologia :D

GUISAT D'OUS

Ingredients:
-ous bullits durs (un o un i mig per persona, més un altre per a la picada)
-ceba tendra (bastant)
-alls
-julivert
-tomàquet
-patates mitjanes
-pèsols (poden ser congelats)
-faves (poden ser congelades però “baby”)
-espàrrecs verds
-carxofes
-aigua
-sal, pebre, tota espècie, pebrera vermella, safrà en bli
-morduix
-ametlles fregides (un grapat)

Preparació:
Fer un sofregit amb la ceba tendra, alls, julivert i tomàquet, tot ben picat.
Pelar les patates i tallar-les per la meitat al llarg. Afegir al sofregit i donar-les unes voltes.
Afegir els pèsols, les faves, els espàrrecs verds trossejats i les carxofes netes i trossejades.
Cobrir amb aigua calenta. Afegir sal, tota espècie, pebrera vermella i safrà en bli.
Deixar coure a foc molt baix (fent xup xup).
Agregar morduix picat.
Fer una picada amb un grapat d'ametlles fregides i l'ou bullit dur que teníem reservat i afegir. (Deixar que faci xup xup una miqueta més)
Partir els ous durs per la meitat i col•locar amb cura sobre el guisat i deixar coure uns minutets més

dimarts, 25 gener de 2011

PA DE CIVADA

El present no pot imaginar-se” (Charlotte Gray. Sebastian Faulke)

No, no pot imaginar-se...podem imaginar el futur i desitjar que sigui millor...però el present...el present solament pot viure's...

PA DE CIVADA

Ingredients:
-450 grams de farina integral
-225 grams de farina de civada (jo vaig moldre flocs de civada)
-1 sobre de llevat sec ràpid
-2 culleradetes de sal
-1 cullerada de mel
-150 mil•límetres de llet temperada
-200 mil•límetres d'aigua temperada (quantitat aproximada)
-flocs de civada

Preparació:
Barrejar les farines, el llevat i la sal en un bol. Fer un buit en el centre i posar la mel, la llet i la quantitat suficient d'aigua (millor no posar-la tota de cop) i barrejar fins a obtenir una massa de textura tova.
Col•locar la massa sobre la superfície de treball lleugerament untada amb farina i pastar fins que estigui homogènia i elàstica.
Fer una bola amb la massa i col•locar-la sobre la placa de forn. Cobrir amb un drap net i deixar llevar en un lloc càlid fins que doblegui la seva grandària.
Mentre escalfar el forn a 220ºC. Untar lleugerament la superfície del pa amb aigua ajudant-se d'un pinzell i escampar per damunt els flocs de civada.
Coure 15 minuts. Baixar la temperatura a 200ºC i coure uns 20 minuts o fins que el pa estigui daurat i soni buit en copejar la seva base.
Deixar refredar sobre una reixeta metàl•lica abans de tallar.

Fons: “Pa” Anne Sheasby

dilluns, 17 gener de 2011

COOKING CHALLENGE 11 - RED VELVET CAKE

"...L'home mai pot saber què vol, perquè només viu una vida i no té manera de comparar-la amb les seves vides precedents ni d'esmenar-la amb les seves vides posteriors...No existeix possibilitat alguna de comprovar quina de les decisions és la millor, perquè no existeix comparació alguna. L'home ho viu tot a la primera i sense preparació. Com si un actor representés la seva obra sense cap tipus d'assaig. Però, quin valor pot tenir la vida si el primer assaig per viure és ja la vida mateixa? Per això la vida sembla un esbós. Però ni tan sols esbós és la paraula precisa, perquè un esbós és sempre un esborrany d'alguna cosa, la preparació per a un quadre, mentre que l'esbós que és la nostra vida és un esbós per res, un esborrany sense quadre..." (La insuportable levitat de l'ésser. Milan Kundera)

Encertar...equivocar-se...viure...

Un nou més i un nou repte per a les cookings...aquesta vegada de la mà de Ly que per al primer desafiament de l'any va triar aquest pastís típic del sud d'Estats Units que combina l'intens vermell del bescuit i el pàl·lid blanc del seu farciment...la seva preparació va ser una mica especial perquè la vaig compartir amb l´Elvira...encara que després cadascuna va fer les seves fotos...crec que les dues ens varem sorprendre del molt que ens compenetrem en la cuina...bé...tal vegada els riures i el colorant vermell van ajudar també a amanir la tarda :D ..



RED VELVED CAKE

Ingredients per al pa de pessic:
-250 grams de farina
-1 / 2 culleradeta de sal
-15 grams de cacau en pols
-115 grams mantega sense sal, a temperatura ambient
-300 grams de sucre blanc
-2 ous grans
-1 culleradeta d'extracte de vainilla
-2 cullerades de colorant alimentari de color vermell en pols
-240 ml. de buttermilk
-1 culleradeta de vinagre blanc
-1 culleradeta de bicarbonat de sodi
-coco ratllat

Ingredients per la crema de formatge:
-220 grams de crema de formatge a temperatura ambient
-220 grams de formatge Mascarpone, a temperatura ambient
-1 culleradeta d´extracte de vainilla
-115 grams de sucre, tamisat
-360 ml de nata líquida

Preparació:
Calentar el forn a 180 º.
Untar de mantega un motlle de cremallera de parets altes i reservar
Sedassar la farina, la sal i el cacau en pols. Reservar.
Batre la mantega fins que quedi una crema suau. Afegir el sucre. els ous d'un en un i l'extracte de vainilla i batre fins que es barregi tot bé.
Mesclar el buttermilk amb el colorant vermell.
Amb la batedora a baixa velocitat, afegir alternativament la barreja de farina i cacau i la barreja de mantega, en tres vegades, començant i acabant amb la farina
En una tassa petita barrejar el vinagre i el bicarbonat de sodi.
Deixar que la barreja bombolleig i després ràpidament mesclar a la massa. Abocar la barreja en el motlle reservat i coure uns 30 minuts, o fins que al inserir un escuradents en el centre del pa de pessic aquest surti net.
Deixar refredar abans de desemmotllar.
Embolicar en paper film i deixar reposar a la nevera tota la nit.
Per preparar el “frosting” batre la crema de formatge i el formatge mascarpone, afegir el sucre mòlt i la vainilla i batre fins quedi suau.
Muntar la nata líquida i barrejar amb el formatge Amb un ganivet serrat, tallar el pa de pessic en tres capes, horitzontalment. Posar una de les capes del pa de pessic sobre la safata de servir. Estendre sobre ella una capa de crema. Posar una altra capa de pa de pessic, untar de crema i repetir de nou l'operació, untant també els laterals del pa de pessic en finalitzar.
Decorar amb coco tenyit de colorant vermell.

Fons: Joy of Baking

I els red velvet cake de la resta de cookings? Ly, Lourdes, Núria, Maragda, Mercè, Elvira i Rosa