dissabte, 26 febrer de 2011

FLAM DE IOGURT

Sovint he pensat que ningú no és el que s´imagina, que cadascú de nosaltres normalitza la terrible estranyesa de la vida interior amb un grapat de ficcions fetes a mida. No volia mentir-me a mi mateix, però m´adonava que a sota del jo en què creia hi havia una altra persona que vagava en un món paral.lel” (Elegia per un americà. Siri Hustvedt)


FLAM DE IOGURT

Ingredients per al flam:
-3 ous
-2 iogurts naturals (o de xocolata, coco, llimona, maduixes ...)
-2 mesures de iogurt de llet
-1 mesura de iogurt de sucre

Ingredients per al caramel:
-1 mesura de iogurt de sucre
- aigua

Preparació:
Posar en un cassó el sucre humit amb unes gotes d'aigua.
Escalfar al foc fins a obtenir un caramel de color daurat.
Repartir-lo al fons de flameres individuals o bé en una gran.
En un recipient, barrejar tots els ingredients amb la batedora (a mà o elèctrica).
Colar la preparació en la flamera o flameres.
Coure els flams al bany maria durant una hora aproximadament, o fins que punxant amb un escuradents aquest surti net.

Fons: Cocinar sin agobiarse. Mireia Carbó

diumenge, 20 febrer de 2011

PA DE PESSIC DE PASTANAGUES

“...però què tenia?...només records...” (La mà de Fàtima. Ildefonso Falcones)

PASTÍS DE PASTANAGUES

Ingredients:
-3 pastanagues grans bullides sense pell
-125 grams d'oli de girasol
-250 grams de sucre
-325 grams de farina
-2 ous
-la ratlladura d´una pell de taronja i el suc de mitja taronja
-1 sobre de llevat
-2 terrines de formatge per untar
-sucre mòlt

Preparació:
Batre el formatge per untar amb el sucre mòlt (la quantitat segons el gust) fins a obtenir una crema. Guardar en la nevera mentre es prepara el bescuit.
Escalfar el forn a 180º. Untar un motlle rodó amb mantega.
Picar les pastanagues, bolcar en un bol i incorporar l'oli, el sucre, la farina, els ous, el llevat, el suc i la ratlladura de taronja. Batre fins que estigui tot ben barrejat.
Omplir el motlle reservat i coure uns 45 minuts o fins que punxant amb un escuradents aquest surti net.
Deixar refredar, treure del motlle i partir el bescuit per la meitat. Emplenar amb la crema de formatge, tapar amb l'altra meitat de bescuit i napar amb la resta de crema.
Adornar al gust, jo vaig usar pastanagues de massapà

dilluns, 14 febrer de 2011

FLORS DE FADA

"Obre el llibre amb els ulls tancats per qualsevol pàgina. Pensa un desig, alguna cosa amb la que sempre has somiat, murmura-la tres vegades sobre la pàgina oberta. Desa el llibre en un lloc segur i potser algun dia el teu desig es faci realitat". (Dolça Picarol/Valeria Varita)

Quan vaig llegir la invitació que feia l´Annie des del bloc de la seva mare animant als nens a preparar una recepta de la fada Dolça Picarol, vaig pensar que la meva filla estaria encantada de participar perquè els llibres d'aquesta fadeta van ser dels primers que ella va llegir...però dir que es va entusiasmar amb la idea és poc...em va sorprendre moltíssim quan va començar a idear estilismes i diferents formes per decorar les flors de caramel...després de diverses voltes va decidir que ja que la recepta era de flors de caramel tou el millor era fer un camp de flors de fada i així ho varem fer...avui les ha portat a l´escola per repartir-les entre els seus companys i no n´han deixat ni una (normal...són 100% sucre)...la veritat és que ens hem divertit molt...però he creat un "minimonstre"... crec que em costarà recuperar el meu bloc: D


FLORS DE CARAMEL TOU

Ingredients:
-225 gr. de sucre glacé
-50 gr. de núvols roses
-1 cullerades de llet
-50 gr. de mantega sense sal
-unes gotetes d´essència de vainilla
-colorant alimentari vermell
-motlles en forma de flor
-caramels de colors per a decorar

Preparació:
Sedassar el sucre glacé en un bol, fer-hi un petit forat al mig.
Posar els núvols en una paella. Afegir-hi la llet, la mantega i l’essència de vainilla.
Quan s’hagi fos aquesta barreja, abocar-la al forat del sucre. Remenar el conjunt. Afegir-hi una gota de colorant vermell i pastar bé.
Embolicar la barreja en film transparent i posar-la 3 hores a la nevera.
Després estirar la mescla amb un corró fins a aconseguir un gruix de 5mm. Amb els motlles tallar i fer les flors.
Decorar-les amb els caramels de colors.

dijous, 10 febrer de 2011

COOKING CHALLENGE 12 - FASCHINGSKRAPFEN

"...un esperit immens en un cos petit..." (La mà de Fàtima. Ildefonso Falcones)

Des de sempre m'ha encantat el carnestoltes...això de disfressar-se i canviar d'identitat per unes hores m'encanta!! Per això, quan la Mercè ens va proposar preparar una recepta típica d'aquesta època per al repte de febrer de les “cookings” (i amb aquest van dotze!!) em va semblar que era una manera molt interessant de conèixer com celebren altres cultures aquesta festa.

Buscant una recepta per presentar al desafiament em vaig trobar amb aquest dolç de nom impronunciable (el significat del qual és “anell de carnestoltes”) i no m'ho vaig pensar més!!

El carnestoltes o “fasching” és un costum molt arrelat en les tradicions populars austríaques que se celebra de diferent manera segons la regió...a Viena comença a mitjan gener amb la temporada dels balls i culmina amb el Ball de l'Opera (Wiener Opernball), que se celebra el dijous abans del dimecres de cendra...no us imagineu luxosos vestits de festa murmurant al compàs d'un vals i una pista de ball immensa il•luminada per la lluentor de milers de llums?...jo si!!!

Els Faschingskrapfen són unes postres típiques d'Àustria (uff la rebosteria d'aquest país és espectacular) i té el seu origen en els “globuli” (boletes) que els romans preparaven submergint en mel i llavors de rosella....sona deliciós no?...La llegenda explica que posteriorment van ser introduïts en la cort vienesa del segle XVII per Cäcilia Craph, un prestigiós cuiner de llavors, el qual els va batejar amb el seu nom actual


FASCHINGSKRAPFEN

Ingredients:
-330-350 gr. de farina de força
-80 ml. de llet
-30 gr. de llevat
-1 ou
-2 rovells d´ou
-un grapadet de sal
-40 gr. de sucre glacé
-una culleradeta de sucre de vainilla
-la pell ratllada d´una llimona
-2 cl. de rom
-80 gr. de mantega
-oli suau per fregir
-sucre per empolvorar
- melmelada d´albercoc amb una mica de rom o crema pastissera pel farciment

Preparació:
Escalfar dues cullerades de llet i dissoldre el llevat en ella. Afegir-hi un poc de farina fins que quedi una massa enganxosa i deixar reposar en un lloc càlid uns 15 minuts, fins que la superfície comença a mostrar esquerdes petites.
Barrejar la resta de llet amb l´ou, els rovells, la mica de sal, el sucre, el sucre de vainilla, ratlladura de llimona i rom.
Afegir la mantega fosa i mesclar bé.
Mesclar aquesta massa amb la farina restant i la massa reservada fins que quedi suau (si és necessari afegir més farina)
Cobrir amb un drap i deixar reposar a temperatura ambient una hora aproximadament, fins que dobli el volum. Amassar de nou i tallar peces d´uns 25 gr. de pes, amb la mà formar boles i pressionar-les una mica abans de posar-les en una safata de forn amb farina empolvorada. Deixar reposar en un lloc càlid fins que doblin el volum.
Escalfar oli en una paella i fregir les boletes pels dos costats. Treure i deixar refredar. Amb una màniga pastissera farcir amb l´ingredient elegit (en el meu cas crema pastissera) i empolvorar de sucre glacé.

I la resta de cookings? Mercè, Lourdes, Núria, Maragda, Elvira i Rosa i Ly

dilluns, 7 febrer de 2011

PASTÍS DE LLOT DEL MISSISSIPI

Durant uns instants, de la mateixa manera que pujaven entremesclades la frescor del pati i l´aroma dels flors, un corrent de vida i d´alegria, d´innocència, és va desplaçar del pati a la galeria de dalt” (La mà de Fàtima. Ildefonso Falcones de Sierra)

Des de que vaig descobrir aquesta recepta ja l'he fet diverses vegades per petició familiar...que consti que en la meva família hi ha diversos titulats en xoco addició, perquè fins les meves nebodes de quatre anys són expertes cum laude en la matèria...i això que quan els vaig dir que havia preparat un pastís de llot degué de sonar a poc abellidor i van demostrar poquíssim entusiasme :P...la veritat és que és un nom curiós...suposo que al Mississipi hi haurà molt fang i la xocolata és una bona forma d'imitar-ho...sigui com sigui està deliciosa!!!


PASTÍS DE LLOT DEL MISSISSIPÍ

Ingredients:
-200 grams de mantega trossejada
-150 grams de xocolata negra trossejada
-300 grams de sucre
-250 mil•límetres d'aigua calenta
-80 mil•límetres de licor de cafè (vaig usar “Tia Maria”)
-1 cullerada de cafè instantani
-260 grams de farina de rebosteria
-1 sobre de llevat
-25 grams de cacau en pols
-2 ous lleugerament batuts
-200 grams de xocolata de cobertura
-100 mil•límetres de nata líquida

Preparació:
Escalfar el forn a 160º. Greixar un motlle rodó i profund de 20 centímetres, folrar la base i els costats amb paper de hornear. Reservar.
En una cassola, barrejar la mantega, la xocolata, el sucre, l'aigua, el licor de cafè i el cafè en pols. Amb una cullera de fusta remoure a foc lent fins que es fongui la xocolata.
Passar la barreja a un bol gran i deixar refredar.
Sedassar la farina, el llevat i el cacau i afegir a la barreja reservada. Per últim agregar els ous.
Abocar la massa en el motlle reservat i enfornar una hora i mitja aproximadament. (si es daura massa cobrir amb un paper d'alumini)
Deixar reposar 30 minuts, treure del motlle sobre una reixeta i deixar refredar.
Mentre posar al foc la nata i quan sigui calenta (sense arribar a bullir) afegir la xocolata de cobertura trossejada i deixar fondre.
Obrir el bescuit en dos al llarg i emplenar amb la meitat del setinat. Cobrir amb l´altra i repartir per damunt la resta de setinatge.

divendres, 4 febrer de 2011

CARBASSONS MACERATS

Tout s´en va, tout passe,
l´eau coule et le coeur oublie

Flaubert

Tot passa? ...tot s'oblida?...no ho sé...prefereixo pensar que alguna cosa sempre queda...fins i tot de les pitjors experiències podem aprendre...i de les bones...aquestes sempre ens acompanyaran...

Aquesta recepta me la va donar una estimadíssima amiga...com diria la meva filla “una amiga de les de debò”...amb la qual comparteixo moltes coses, entre elles el gust per cuinar...és una recepta mallorquina que em va passar perquè m´estima molt jajaja no és que fos una recepta secreta però quasi quasi...val la pena provar-la!!...gràcies Olga...i ja saps....sempre cap a endavant!!

CARBASSONS MACERATS

Ingredients:
-4 carbassons mitjans
-1 manojo de julivert
-1 llauna d'anxoves en oli d'oliva
-2 o 3 dents d'all
-2 cullerades de tàperes en vinagre
-1 got gran d'oli d'oliva
-4 cullerades de vinagre balsámico
-sal

Preparació:
Rentar els carbassons, llevar-los les puntes i tallar-los en trossos de 4 cm de llarg. Després tallar cada tros en làmines d'uns 5 mm. de grossor aproximadament.
Rentar el julivert, deshojarlo, assecar-ho entre dues fulles de paper absorbent i picar-ho.
Pelar la dent d'all, retirar el germen del seu interior i picar-ho.
Escórrer les anxoves de l'oli de conservació, picar-les i barrejar-les en un recipient amb l'all, el julivert i les tàperes. Cobrir la picada amb el vinagre i l'oli i reservar.
Escalfar una planxa o el grill del forn. Salar molt lleugerament les làmines de carbassó i daurar-les 2 o 3 minuts per cada costat.
Disposar-les en un recipient de tancament hermètic a mesura que es vagin fent, cobrir-les amb l'oli preparat i deixar macerar un dia abans de consumir.

Aquesta mateixa preparació pot fer-se amb altres verdures cuites o a la planxa com a espàrrecs, albergínies, pebrots vermells o ceba tendra. Si poden cuinar-se a la barbacoa les verdures tindran millor sabor.

Fons: Olga