sábado, 26 de febrero de 2011

FLAM DE IOGURT

Sovint he pensat que ningú no és el que s´imagina, que cadascú de nosaltres normalitza la terrible estranyesa de la vida interior amb un grapat de ficcions fetes a mida. No volia mentir-me a mi mateix, però m´adonava que a sota del jo en què creia hi havia una altra persona que vagava en un món paral.lel” (Elegia per un americà. Siri Hustvedt)


FLAM DE IOGURT

Ingredients per al flam:
-3 ous
-2 iogurts naturals (o de xocolata, coco, llimona, maduixes ...)
-2 mesures de iogurt de llet
-1 mesura de iogurt de sucre

Ingredients per al caramel:
-1 mesura de iogurt de sucre
- aigua

Preparació:
Posar en un cassó el sucre humit amb unes gotes d'aigua.
Escalfar al foc fins a obtenir un caramel de color daurat.
Repartir-lo al fons de flameres individuals o bé en una gran.
En un recipient, barrejar tots els ingredients amb la batedora (a mà o elèctrica).
Colar la preparació en la flamera o flameres.
Coure els flams al bany maria durant una hora aproximadament, o fins que punxant amb un escuradents aquest surti net.

Fons: Cocinar sin agobiarse. Mireia Carbó

domingo, 20 de febrero de 2011

PA DE PESSIC DE PASTANAGUES

“...però què tenia?...només records...” (La mà de Fàtima. Ildefonso Falcones)

PASTÍS DE PASTANAGUES

Ingredients:
-3 pastanagues grans bullides sense pell
-125 grams d'oli de girasol
-250 grams de sucre
-325 grams de farina
-2 ous
-la ratlladura d´una pell de taronja i el suc de mitja taronja
-1 sobre de llevat
-2 terrines de formatge per untar
-sucre mòlt

Preparació:
Batre el formatge per untar amb el sucre mòlt (la quantitat segons el gust) fins a obtenir una crema. Guardar en la nevera mentre es prepara el bescuit.
Escalfar el forn a 180º. Untar un motlle rodó amb mantega.
Picar les pastanagues, bolcar en un bol i incorporar l'oli, el sucre, la farina, els ous, el llevat, el suc i la ratlladura de taronja. Batre fins que estigui tot ben barrejat.
Omplir el motlle reservat i coure uns 45 minuts o fins que punxant amb un escuradents aquest surti net.
Deixar refredar, treure del motlle i partir el bescuit per la meitat. Emplenar amb la crema de formatge, tapar amb l'altra meitat de bescuit i napar amb la resta de crema.
Adornar al gust, jo vaig usar pastanagues de massapà

lunes, 14 de febrero de 2011

FLORS DE FADA

"Obre el llibre amb els ulls tancats per qualsevol pàgina. Pensa un desig, alguna cosa amb la que sempre has somiat, murmura-la tres vegades sobre la pàgina oberta. Desa el llibre en un lloc segur i potser algun dia el teu desig es faci realitat". (Dolça Picarol/Valeria Varita)

Quan vaig llegir la invitació que feia l´Annie des del bloc de la seva mare animant als nens a preparar una recepta de la fada Dolça Picarol, vaig pensar que la meva filla estaria encantada de participar perquè els llibres d'aquesta fadeta van ser dels primers que ella va llegir...però dir que es va entusiasmar amb la idea és poc...em va sorprendre moltíssim quan va començar a idear estilismes i diferents formes per decorar les flors de caramel...després de diverses voltes va decidir que ja que la recepta era de flors de caramel tou el millor era fer un camp de flors de fada i així ho varem fer...avui les ha portat a l´escola per repartir-les entre els seus companys i no n´han deixat ni una (normal...són 100% sucre)...la veritat és que ens hem divertit molt...però he creat un "minimonstre"... crec que em costarà recuperar el meu bloc: D


FLORS DE CARAMEL TOU

Ingredients:
-225 gr. de sucre glacé
-50 gr. de núvols roses
-1 cullerades de llet
-50 gr. de mantega sense sal
-unes gotetes d´essència de vainilla
-colorant alimentari vermell
-motlles en forma de flor
-caramels de colors per a decorar

Preparació:
Sedassar el sucre glacé en un bol, fer-hi un petit forat al mig.
Posar els núvols en una paella. Afegir-hi la llet, la mantega i l’essència de vainilla.
Quan s’hagi fos aquesta barreja, abocar-la al forat del sucre. Remenar el conjunt. Afegir-hi una gota de colorant vermell i pastar bé.
Embolicar la barreja en film transparent i posar-la 3 hores a la nevera.
Després estirar la mescla amb un corró fins a aconseguir un gruix de 5mm. Amb els motlles tallar i fer les flors.
Decorar-les amb els caramels de colors.

jueves, 10 de febrero de 2011

COOKING CHALLENGE 12 - FASCHINGSKRAPFEN

"...un espíritu inmenso en un cuerpo pequeño ..." (La mano de Fátima. Ildefonso Falcones)


Desde siempre me ha encantado el carnaval ... esto de disfrazarse y cambiar de identidad por unas horas me encanta !! Por eso, cuando Mercè nos propuso preparar una receta típica de esta época para el reto de febrero de las "cookings" (y con este van doce !!) me pareció que era una forma muy interesante de conocer cómo celebran otros culturas esta fiesta. Buscando una receta para presentar al desafío me encontré con este dulce de nombre impronunciable (cuyo significado es "anillo de carnaval") y no me lo pensé más !!

El carnaval o "fasching" es una costumbre muy arraigada en las tradiciones populares austriacas que se celebra de diferente manera según la región ... en Viena comienza a mediados de enero con la temporada de los bailes y culmina con el Baile de la Opera (Wiener Opernball), que se celebra el jueves antes del miércoles de ceniza ... no os imagináis lujosos vestidos de fiesta murmurando al compás de un vals y una pista de baile inmensa il • iluminada por el brillo de miles de luces? ... yo si !!!

Los Faschingskrapfen son un postre típico de Austria (uff la repostería de este país es espectacular) y tiene su origen en los "glóbulos" (bolitas) que los romanos preparaban sumergiendo en miel y semillas de amapola .... suena delicioso no? ... la leyenda cuenta que posteriormente fueron introducidos en la corte vienesa del siglo XVII por Cäcilia Craph, un prestigioso cocinero entonces, el que los bautizó con su nombre actual



FASCHINGSKRAPFEN

Ingredientes: 

- 330-350 gr de harina de fuerza 
- 80 ml de leche 
- 30 gr de levadura 
- 1 huevo 
- 2 yemas de huevo 
- Un puñadito de sal 
- 40 gr de azúcar glas 
- una cucharadita de azúcar de vainilla 
- la piel rallada de un limón 
- 2 cl de ron 
- 80 gr de mantequilla 
- aceite suave para freír 
- azúcar para espolvorear 
- Mermelada de albaricoque con un poco de ron o crema pastelera por el relleno

Preparación: 

Calentar dos cucharadas de leche y disolver la levadura en ella. Añadir un poco de harina hasta que quede una masa pegajosa y dejar reposar en un lugar cálido unos 15 minutos, hasta que la superficie comienza a mostrar grietas pequeñas. Mezclar el resto de leche con huevo, las yemas, la pizca de sal, el azúcar, el azúcar de vainilla, ralladura de limón y ron. Añadir la mantequilla derretida y mezclar bien. Mezclar esta masa con la harina restante y la masa reservada hasta que quede suave (si es necesario agregar más harina) Cubrir con un paño y dejar reposar a temperatura ambiente una hora aproximadamente, hasta que doble el volumen. Amasar de nuevo y cortar piezas de unos 25 gr. de peso, con la mano formar bolas y presionarlas un poco antes de ponerlas en una bandeja de horno con harina espolvoreada. Dejar reposar en un lugar cálido hasta que doblen el volumen. Calentar aceite en una sartén y freír las bolitas por los dos lados. Sacar y dejar enfriar. Con una manga pastelera rellenar con el ingrediente elegido (en mi caso crema pastelera) y espolvorear de azúcar glas.

lunes, 7 de febrero de 2011

PASTÍS DE LLOT DEL MISSISSIPI

Durant uns instants, de la mateixa manera que pujaven entremesclades la frescor del pati i l´aroma dels flors, un corrent de vida i d´alegria, d´innocència, és va desplaçar del pati a la galeria de dalt” (La mà de Fàtima. Ildefonso Falcones de Sierra)

Des de que vaig descobrir aquesta recepta ja l'he fet diverses vegades per petició familiar...que consti que en la meva família hi ha diversos titulats en xoco addició, perquè fins les meves nebodes de quatre anys són expertes cum laude en la matèria...i això que quan els vaig dir que havia preparat un pastís de llot degué de sonar a poc abellidor i van demostrar poquíssim entusiasme :P...la veritat és que és un nom curiós...suposo que al Mississipi hi haurà molt fang i la xocolata és una bona forma d'imitar-ho...sigui com sigui està deliciosa!!!


PASTÍS DE LLOT DEL MISSISSIPÍ

Ingredients:
-200 grams de mantega trossejada
-150 grams de xocolata negra trossejada
-300 grams de sucre
-250 mil•límetres d'aigua calenta
-80 mil•límetres de licor de cafè (vaig usar “Tia Maria”)
-1 cullerada de cafè instantani
-260 grams de farina de rebosteria
-1 sobre de llevat
-25 grams de cacau en pols
-2 ous lleugerament batuts
-200 grams de xocolata de cobertura
-100 mil•límetres de nata líquida

Preparació:
Escalfar el forn a 160º. Greixar un motlle rodó i profund de 20 centímetres, folrar la base i els costats amb paper de hornear. Reservar.
En una cassola, barrejar la mantega, la xocolata, el sucre, l'aigua, el licor de cafè i el cafè en pols. Amb una cullera de fusta remoure a foc lent fins que es fongui la xocolata.
Passar la barreja a un bol gran i deixar refredar.
Sedassar la farina, el llevat i el cacau i afegir a la barreja reservada. Per últim agregar els ous.
Abocar la massa en el motlle reservat i enfornar una hora i mitja aproximadament. (si es daura massa cobrir amb un paper d'alumini)
Deixar reposar 30 minuts, treure del motlle sobre una reixeta i deixar refredar.
Mentre posar al foc la nata i quan sigui calenta (sense arribar a bullir) afegir la xocolata de cobertura trossejada i deixar fondre.
Obrir el bescuit en dos al llarg i emplenar amb la meitat del setinat. Cobrir amb l´altra i repartir per damunt la resta de setinatge.

viernes, 4 de febrero de 2011

CARBASSONS MACERATS

Tout s´en va, tout passe,
l´eau coule et le coeur oublie

Flaubert

Tot passa? ...tot s'oblida?...no ho sé...prefereixo pensar que alguna cosa sempre queda...fins i tot de les pitjors experiències podem aprendre...i de les bones...aquestes sempre ens acompanyaran...

Aquesta recepta me la va donar una estimadíssima amiga...com diria la meva filla “una amiga de les de debò”...amb la qual comparteixo moltes coses, entre elles el gust per cuinar...és una recepta mallorquina que em va passar perquè m´estima molt jajaja no és que fos una recepta secreta però quasi quasi...val la pena provar-la!!...gràcies Olga...i ja saps....sempre cap a endavant!!

CARBASSONS MACERATS

Ingredients:
-4 carbassons mitjans
-1 manojo de julivert
-1 llauna d'anxoves en oli d'oliva
-2 o 3 dents d'all
-2 cullerades de tàperes en vinagre
-1 got gran d'oli d'oliva
-4 cullerades de vinagre balsámico
-sal

Preparació:
Rentar els carbassons, llevar-los les puntes i tallar-los en trossos de 4 cm de llarg. Després tallar cada tros en làmines d'uns 5 mm. de grossor aproximadament.
Rentar el julivert, deshojarlo, assecar-ho entre dues fulles de paper absorbent i picar-ho.
Pelar la dent d'all, retirar el germen del seu interior i picar-ho.
Escórrer les anxoves de l'oli de conservació, picar-les i barrejar-les en un recipient amb l'all, el julivert i les tàperes. Cobrir la picada amb el vinagre i l'oli i reservar.
Escalfar una planxa o el grill del forn. Salar molt lleugerament les làmines de carbassó i daurar-les 2 o 3 minuts per cada costat.
Disposar-les en un recipient de tancament hermètic a mesura que es vagin fent, cobrir-les amb l'oli preparat i deixar macerar un dia abans de consumir.

Aquesta mateixa preparació pot fer-se amb altres verdures cuites o a la planxa com a espàrrecs, albergínies, pebrots vermells o ceba tendra. Si poden cuinar-se a la barbacoa les verdures tindran millor sabor.

Fons: Olga