divendres, 29 abril de 2011

PASTÍS DE POMES DE NORMANDIA DE JULIA CHILD

“...sento que alguna cosa dintre meu es desperta...no és una sensació forta i estrepitosa. És més aviat com si algú bufés una brasa i s´encengués una petita flama taronja...” (Les noies de Xangai. Lisa See)


A hores d'ara tenir un bloc de cuina i no saber qui és la Júlia Child és un error imperdonable :), no solament perquè va ser una cuinera extraordinària que va introduir la “cuisine française” als Estats Units sinó perquè és la protagonista d'una pel•lícula de culte entre els que gaudim passant el nostre temps entre casseroles i fogons...

Cuina i cinema són dues aficions que m'apassionen, per això em va encantar saber que l´Ingrid i l´Alba les havien reunit en el bloc Film and Food...no em perdo ni una entrada!!...i com la pel•lícula “Julie and Julia” em va agradar molt (mamà, quan vulguis la podem tornar a veure juntes!!) em va semblar molt encertada la seva proposta de preparar una de les receptes del llibre de Júlia Child "Mastering the Art of French Cooking" (l'única pega és que està en anglès i no domino gens l'idioma...però afortunadament sempre hi ha ànimes caritatives disposades a donar una mà :D )


PASTÍS DE POMES DE NORMANDIA

Ingredients per a la massa:
-225g de farina
-180g de mantega freda
-2 cullerades de sucre
-2 a 4 cullerades d'aigua freda
-un polsim de sal

Ingredients per al farcit:
-500 gr. de pomes
-1 cullerada de canyella en pols
-120 g de sucre
-1 ou
-200 mil•límetres nata líquida
-30 g farina
-3 cullerades de conyac
-sucre en pols

Preparació:
Començar preparant la massa; jo la vaig fer en la thermomix. Barrejar primer la farina, el sucre i la sal Afegir després la mantega freda tallada en trossos petits i barrejar de nou per incorporar. Finalment, afegir aigua, una cullerada alhora, fins que la barreja formi una bola (la quantitat d'aigua necessària varia segons la farina, així que no abocar-la alhora) Embolicar la massa amb paper film i guardar-la a la nevera almenys 1 hora.
Mentre preparar el farcit: pelar les pomes, llevar el cor i tallar-les en rodanxes. Col•locar-les en un bol, afegir 60g de sucre i la canyella, barrejar i deixar marinar.
Untar un motlle de vora acanalada amb mantega, estendre la massa i folrar el motlle, retallant la massa sobrant. Posar una fulla de paper de forn sobre la massa amb un pes (arròs, llegums, boles de ceràmica etc) i fornera a 180° durant 10 minuts. Retirar el paper i el pes i coure de nou durant 5 minuts.
Fora del forn repartir sobre la massa les rodanxes de poma reservades.
Batre l'ou amb els restants 60 gr. de sucre, afegir la farina, la nata líquida i el conyac.
Abocar aquesta barreja sobre les pomes i enfornar a 180° durant 15 minuts. Obrir el forn, empolvorar bé amb abundant sucre mòlt i coure durant uns 15-20 minuts més
Bon Appètit!!

dimecres, 27 abril de 2011

PASTÍS DE BACALLÀ I GRUYÈRE

Em mossego el llavi per no plorar. Ara m´he de centrar en la meva supervivència” (Les noies de Xangai. Lisa See)

En aquesta segona convocatòria de Memòries d´una cuinera, Judith i Mònica ens conviden a realitzar una recepta amb bacallà.

Aquest peix no m'agradava gens quan era nena i cada vegada que la meva mare el preparava amb ceba i salsa de tomàquet era per a mi un autèntic suplici menjar-me´l...com han canviat les coses!!...ara hi ha baralles entre les meves germanes i jo per portar-nos a casa un “tuper” d'aquest deliciós mos quan la meva mare s'anima a cuinar-ne...

A mi, reconec que el procés de dessalat em dóna una mica de mandra...primer perquè m'obliga a planejar la recepta amb diversos dies d'antelació i jo sóc més de decidir a últim moment i segon perquè sempre temo no enxampar-li el punt exacte a la sal...per això aquest pastís el vaig fer amb bacallà congelat, i entre que la pasta brisa la vaig comprar ja feta i que amb el peix no vaig tenir més mal de cap que deixar-ho descongelar aquesta recepta em va semblar facilíssima de fer...si a tot això li sumo el molt que ens va sorprendre el sabor del pastís, que va ser deliciós (i si no que l'hi preguntin a les meves nebodes de quatre anys) estic segura que el repetiré més d'una vegada...

PASTÍS DE BACALLÀ I GRUYÈRE

Ingredients:
-1 lamina de pasta brisa
-250 gr. de bacallà (descongelat)
-300 ml. de llet
-1 fulla de llorer
-25 gr. de mantega
-25 gr. de farina
-nou moscada mòlta
-pebre blanc
-125 gr. de formatge gruyère ratllat
-2 ous, separada la clara de la gemma

Preparació:
Escalfar el forn a 180º
Estendre la pasta brisa sobre un motlle de vora acanalada untat amb mantega.
Posar el bacallà amb la llet i el llorer en un cassó al foc, deixar que arrenqui a bullir i coure uns 5 minuts.
Retirar el cassó del foc, treure el peix i una vegada fred retirar la pell i les espines i trossejar-lo.
Fondre la mantega en una paella, afegir la farina i daurar-la.
Agregar a poc a poc la llet de bullir el bacallà, sense deixar de remoure, i coure uns cinc minuts fins que espesseixi.
Afegir la nou moscada, el pebre i després el formatge.
Retirar la crema del foc, afegir els rovells d'ou i el bacallà i deixar refredar.
Batre les clares a punt de neu i barrejar-les amb la preparació anterior.
Abocar el farciment en el motlle preparat i enfornar una mitja hora fins que adquireixi un bonic color daurat.
Treure del forn i deixar reposar uns minuts abans de servir

dilluns, 25 abril de 2011

MONA DE PASQUA 2011

“Sempre s'arriba a alguna part si es camina el suficient” (Alícia al país de les meravelles. Lewis Carroll)


Aquesta vegada l´Annie ens va reptar a preparar una mona de Pasqua...la veritat és que per a mi sí ha estat un autèntic repte...perquè ja no tinc un sol mini xef que s'apropia una vegada al mes de la meva cuina sinó dos, ja que el meu fill ha decidit que també vol participar en aquesta proposta...així que a diferència de les vegades anteriors en aquesta ocasió he hagut de “intervenir” i repartir el treball perquè no hi hagués ni protagonisme ni mal entesos :D...i el que em queda!!


La recepta triada com a base (per unanimitat, per descomptat) va ser el pastís San Marc, però en lloc de cobrir els seus laterals amb nata els nens van usar ametlles filetejades (aquesta operació, per cert, gairebé acaba amb les meves reserves de paciència jajaja) i després la van adornar amb ous de xocolata, plomes i un pollet (l'únic que varem poder trobar en tota l'illa)...per descomptat és la millor mona de Pasqua que mai hem menjat!!!

dijous, 21 abril de 2011

PILAF DE VERDURES A L´ANET

“...les paraules que diu a continuació canvien la meva vida per sempre...” (Les noies de Xangai. Lisa See)

Tant poder tenen les paraules com para canviar una vida?...per a mi si...de vegades basta una sola paraula per expresar l´univers sencer...


Pilaf (també anomenat pilaw, pilau o polow) és una manera tradicional hindú de preparar l'arròs, encara que el seu veritable origen es troba en la cuina persa o turca.
La forma bàsica de cuinar aquest plat és daurar l'arròs amb ceba i all i després afegir-li brou o aigua per coure-ho. Sol servir-se com a entrant encara que també pot acompanyar a carns o verdures, en aquest cas s'amaneix amb espècies suaus perquè el seu sabor no predomini sobre els altres



No solc preparar molts plats amb arròs...bàsicament perquè és difícil competir amb les paelles que prepara la meva mare els diumenges :D...com a molt m'atreveixo amb un arròs amb llet o amb un arròs a la cubana (plats els dos que entusiasmen als meus fills) i poca cosa més...per això quan vaig saber que aquest era l'ingredient proposat per al repte d´abril del "Concurso Chef Pimienta Rosa" vaig haver de posar-me les piles i buscar una recepta que, a més de reunir les tres “s” que caracteritzen l'esperit “Pimienta Rosa” (sana, senzilla i saborosa) em permetés conservar la meva dignitat de cuinera...i crec que ho he aconseguit :))


PILAF DE VERDURES A l'ANET

Ingredients:
-Oli d'oliva
-All picat
-Ceba picada
-300 gr. d'arròs
-1 litre de brou de verdures
-Carbassó tallat a làmines
-Espàrrecs trossejats
-Pèsols
-Faves
-Safrà
-Anet fresc picat

Preparació:
Bullir els pèsols i les faves, escórrer i reservar.
Fregir la ceba i l'all, afegir l'arròs i deixar daurar una mica sense deixar de remoure.
Afegir el brou, quan bulli baixar el foc i deixar coure uns deu minuts.
Agregar les verdures i el safrà, salar i deixar bullir fins que el brou s'hagi evaporat gairebé totalment (les verdures han de quedar cruixents)
Afegir l'anet i servir.



Edito per dir que he guanyat el Concurs Chef Pimienta Rosa d´abril, moltes mercis!!

diumenge, 17 abril de 2011

ENTREPÀ DE FORMATGE DE CABRA, RUCULA I CEBA CARAMELITZADA...i SIR LANCELOT

-Lancelot: “Digueu-li al rei que sempre recordaré que va veure el millor de mi.”
-Ginebra: “I què em dic a mi mateixa?”
-Lancelot: “Que una vegada va haver-hi un home que us va estimar massa per canviar-vos.”

Reconec que “El primer cavaller” (d'on he extret aquest tros de diàleg) no es troba entre les meves pel•lícules preferides (el Richard Gere, pobret, tampoc ajuda gaire :D ) i això que aquesta escena la trobo molt romàntica!!...el que sí que m'agrada força són les pel•lícules d'època ben ambientades i ben documentades, així com qualsevol història que estimuli la meva imaginació...Sir Lancelot...els Cavallers de la Taula Rodona...Lady Ginebra...el Regne de Camelot...no sonen aquests noms suficientment encisadors com per voler conèixer la seva llegenda?...i avui dia, per bé o per mal, no necessitem ni a Merlín ni a Morgana per a desxifrar el desconegut...és suficient amb acudir a internet i introduir, per exemple, la paraula “Lancelot”...segurament quedarem sorpresos de quanta informació resulta d'aquesta recerca...al menys jo si m´he sorprès :P...




Amb aquesta recepta participo en el concurs d´entrepans que organitza Whole Kitchen...quin millor pla per veure una bona pel•lícula a casa que una gran pantalla de televisió, un confortable sofà i un sopar lleuger i deliciós com aquest?...

ENTREPÀ DE FORMATGE DE CABRA, RÚCULA I CEBA CARAMELIZADA

Ingredients:
-4 panets
-2 cebes vermelles petites
-1 o 2 cullerades de sucre roig
-1 cullerada de reducció de vinagre balsàmic
-oli d'oliva bo
-sal
-4 rodanxes de formatge de cabra
-rúcula
-nous pelades

Preparació:
Pelar les cebes, tallar-les longitudinalment a grillons fins. Escalfar una mica d'oli d'oliva bo en una paella i fregir les cebes deu minuts a foc baix. Afegir el sucre i deixar caramelitzar. Agregar la reducció de vinagre, salpebrar i cuinar uns minuts més. Rentar la rúcula i picar lleugerament les nous.
Obrir els panets, torrar lleugerament i untar d'oli i sal. Repartir sobre ells la rúcula i la ceba caramelitzada.
Col·locar les rodanxes de formatge de cabra sobre una safata de forn i gratinar lleugerament.
Posar una rodanxa de formatge en cada panet i repartir per damunt les nous picades

divendres, 15 abril de 2011

FAVES OFEGADES...I ES VEDRÀ...

"El present altera constantment els nostres records...la memòria no és estable sino mutable" (Elegia per un americà. Siri Hustvedt)


Aquesta és la recepta amb faves que he fet aquest mes per a la proposta que, des de “La recepta del 15•, ens fan la Marina i la Sandra i el Xavi...un plat que forma part de la cuina eivissenca amb arrels catalanes que, una vegada més, he après de la meva mare

FAVES OFEGADES

Ingredients:
-Faves tendres (poden ser congelades “baby”)
-Pèsols (poden ser congelats)
-Ceba tendra (un manat gran)
-Alls tendres (un manat gran)
-Herbassana (un manat gran)
-Xulla de porc magrosa de panxa (no bacon)
-Pernil salat
-Botifarró trossejat
-Sobrassada (poca)
-1/2 copa de conyac (això no és de la recepta original)
-Aigua

Preparació:
El dia abans salar la xulla.
Tallar la ceba tendra i els alls tendres a rodanxetes (incloent tota la part verda de la tija que sigui tendra)
Escalfar una mica d'oli i fregir la xulla tallada a dauets i després el pernil, el botifarró i la sobrassada. Afegir la ceba i els alls (només donar unes voltes perquè no es cremin), després la herbassana trossejada, les faves i els pèsols.
Posar una miqueta d'aigua (millor anar afegint que no agregar-la de cop) i el conyac i deixar coure, sacsant la cassola de tant en tant (tapada per no esquitxar-nos) fins que estigui tot cuit i el líquid s'hagi evaporat


Es Vedrà és un illot situat al sud-oest d'Eivissa, distant tan sol uns centenars de metres de la costa...sobre aquest illot circulen moltes llegendes i testimoniatges misteriosos...es considera que forma part (amb el Penyal de Ifach i la costa sud-oest de Mallorca) del denominat “triangle del silenci” (amb efectes semblats al Triangle de les Bermudes)...segons expliquen pescadors que han treballat prop d'ell hi ha estranys objectes desplaçant-se sota les seves aigües i, pel que sembla, a la zona existeixen inexplicables interferències per als radars d'embarcacions i avions...per a mi és un lloc màgic i especial, on les postes de sol són espectaculars i que val la pena mostrar als amics quan visiten l'illa ;) ...

diumenge, 10 abril de 2011

COOKING CHALLENGE 14 - ZUCCOTTO FARCIT DE NATA I MADUIXES

“Sovint el llenguatge és poc consistent, vaig pensar, un fil de xerrameca ple de coneixements heretats sense cap significat real, però quan tenim els sentiments a flor de pell, parlar pot suposar un calvari. No volem que els paraules surtin, perquè també pertanyeran a l´altra gent...i aquest és un risc que no ens podem permetre...” (Elegia per un americà. Siri Hustvedt)

Hi ha sentiments que si s'expressen en paraules adquireixen un significat diferent...per això no sempre és necessari exterioritzar-ho tot...


Aquest mes, per al repte de les cookings, la Núria ha triat un dolç florentí anomenat zuccotto...el zuccotto, que en italià significa “petita carabassa”, és un pastís en forma de cúpula (està inspirat en el “Duomo di Firenze”) farcit de nata o ricotta amb fruits secs, fruites, xocolata etc i la invenció de la qual s'atribueix a Catalina de Medici...


Convé preparar aquestes postres amb la suficient antelació perquè no s'enfonsin en treure's del motlle (com em va ocórrer la primera vegada que vaig preparar aquesta recepta...), essent per això aconsellable conservar-les tota la nit a la nevera, o, millor, guardar-les unes hores en el congelador...


Per a la massa, vaig fer la mateixa recepta que per al pastís de pilota de futbol que vaig preparar per a un dels aniversaris del meu fill, però donant-li una forma diferent, i després la vaig farcir amb nata muntada ensucrada i maduixes naturals trossejades...el resultat va ser molt millor que el farcit de mousse de xocolata del pastís de pilota de futbol, més lleuger i menys embafador...encara que quan es tracta de dolç ens ho mengem de totes maneres :))

I la resta de cookings?
Núria
Lourdes
Elvira
Rosa
Ly
Mercè

dimecres, 6 abril de 2011

PA DE PESSIC DE PINYA CARAMELITZADA

“Perquè si pensem en l´existència individual com en una habitació més o menys gran, veiem que la majoria només n´aprèn a conèixer un racó, un lloc sota la finestra, una franja de llum per on passegen amunt i avall” (Carta de Rilke al jove poeta)

No vull passejar solament per un racó d'aquesta habitació que representa la meva existència...vull obrir portes i finestres...sortir a l'exterior...conèixer tot un món que espera ser descobert...


PA DE PESSIC DE PINYA CARAMELITZADA

Ingredients:
-6 ous
-1 tassa de sucre
-1 tassa de farina sedassada
-1/2 tassa d'oli suau
-1 sobre de llevat de rebosteria
-1 pot gran de pinya en el seu suc (escorreguda)
-sucre per cremar

Preparació:
Posar unes quantes cullerades de sucre en una paella i cremar-lo. Quan encara sigui calent abocar-lo en el motlle que vagi a usar-se. Col•locar a sobre la pinya escorreguda. Batre els ous amb el sucre fins que blanquegi la massa. Afegir la resta d'ingredients batent bé entre l'un i l'altre. Coure a 180º fins que punxant la massa amb un escuradents aquest surti net.


dissabte, 2 abril de 2011

GALAKTOBOUREKO

La frontera entre els records i la imaginació no és clara...” (Elegia per un americà. Siri Hustvedt)


El galaktoboureko o γαλακτομπούρεκο són unes postres gregues molt populars. El seu nom, està format per dues paraules: “gal•la” (γάλα, que significa llet) i "boureko” (börek, d'origen turc, significa empanada o pastís), així doncs es podria traduir galaktoboureko per pastís de llet


GALAKTOBOUREKO

Ingredients:
-120 gr. de sèmola fina (vaig usar “semola di grano duro rimacinata” de la marca “De Cecco”)
-300 gr. de sucre
-4 ous
-1 litre de llet calenta
-250 gr. de mantega
-pell ratllada d'1 taronja
-1 paquet de pasta filo

Ingredients per a l'almívar:
-125 ml. d'aigua
-200 gr. de sucre
-unes gotes de suc de llimona

Preparació:
Batre la sèmola amb el sucre i els ous. Posar la barreja en una cassola al foc i abocar, a poc a poc, la llet. Remoure contínuament fins que la llet comenci a bullir. Agregar la ratlladura de taronja.
Untar amb mantega la meitat de les fulles de massa i posar-les en un motlle greixat, una damunt l'altra, deixant que sobresurtin pels costats del motlle.
Abocar la crema i embolicar-la amb les vores de la massa. Estendre sobre la crema la resta de les fulles de massa, també untades amb mantega, col•locant-les una sobre les altres.
Enfornar a temperatura moderada durant uns 45 minuts.
Mentre, preparar l'almívar, bullint en l'aigua el sucre i el suc de llimona durant 5 minuts. Treure el pastís del forn i ruixar-lo amb l'almívar. Deixar refredar abans de servir


Aprofito per enviar la meva felicitació al bloc Cocinando con mi Carmela, guanyador del concurs Chef Pimienta rosa del mes de març...ha estat una experiència molt interessant i enriquidora per mi haver participat com a jurat en aquesta primera edició del concurs...el nivell ha estat molt alt i mai hagués pensat que fos tan difícil seleccionar un sol bloc guanyador!! Gràcies Cris per haver-me convidat a ser jurat :))