divendres, 24 juny de 2011

COCA DE LLAVANERES

“Recordo com si fos ahir quan ella em va dir: “No desitges poder ser feliç en tots els aspectes de la teva vida...? No haver d´acceptar res que no t´agradi? Sentir que controles la teva vida en lloc d´anar-hi a remolc al vagó 23...? Vols o no vols controlar la teva vida? Vols o no ser l´amo de tots els teus moments? Ho vols?” (Si tu em dius vine ho deixo tot...però digue´m vine. Albert Espinosa)

Pels pèls però encara arribo per felicitar als qui avui celebren el seu sant...i pels pèls també (i sense pensar-ho perquè estic una mica mandrosa últimament) he fet aquesta coca de llavaneres, que ha resultat tan deliciosa com fàcil i ràpida de preparar...així que avui si puc dir que he posat en pràctica el nom del meu bloc...“dit i fet” i en un sospir la coca ha estat llista per berenar...

La recepta l'he copiada del bloc de la meva admirada Mercè que a la vegada es va inspirar en el bloc de l'Eva...les úniques variacions que he introduït han estat no tallar la pasta de full, per donar a la coca un aspecte més “rústic”, posar més pinyons, que als meus fills els encanten, i suprimir la ratlladura de taronja...

Amb aquesta recepta participo en la convocatòria d'aquest mes de Memòries d´una cuinera, dedicada a les coques de Sant Joan.


COCA DE LLAVANERES

Ingredients:
-2 fulls de pasta de full
-75 g d'ametlla en pols
-100 g de sucre
-1 cullerada de farina de blat de moro (tipus Maizena)
-un polsim de sal
-ratlladura d´una llimona
-1 culleradeta d'essència de vainilla
-2 clares d'ou
-125 g de pinyons
-500 gr. crema pastissera (recepta del llibre “Nuevo amanecer” de Thermomix)

Preparació:
En un bol, barrejar l'ametlla en pols, la farina de blat de moro, el sucre, la sal, l'essència de vainilla i la ratlladura de llimona. I poc a poc, afegir la clara tot remenant procurant que no es formin grumolls fins que quedi una textura de papilla.
Col•locar un dels fulls de pasta de full damunt d´un paper de forn o silpat.
Escampar-hi la crema pastissera tot deixant un marge de 1.5-2 cm a tota la vora.
Pintar el marge amb clara d'ou i cobrir amb l'altra full de pasta de full.
Pintar amb el massapà preparat anteriorment, i empolsimar amb sucre i pinyons.
Punxar i enfornar uns 30 minuts a 180ºC dins el forn prèviament escalfat, fins que sigui rossa.
Deixar refredar a temperatura ambient i servir. (jo l´he guardada una estona a la nevera perquè la crema ens agrada ben freda)

divendres, 10 juny de 2011

COOKING CHALLENGE 16 - PAVLOVA FARCIDA DE MOUSSE DE MADUIXES

"El millor de recordar és que pots tornar-hi quan ho desitges i això ningú no t´ho pot robar ni impedir" (Si tu em dius vine ho deixo tot...però digue´m vine. Albert Espinosa)

Fins als 14 anys vaig assistir a una acadèmia de ballet...les classes les donàvem en un aula envoltada d'una doble barra fixada a la paret per fer els exercicis i amb un gran mirall que ens permetia a les alumnes seguir la nostra “destresa” per a la dansa...en una de les parets hi havia també una gran foto en blanc i negre d'una ballarina realitzant una pirueta gairebé impossible...el nostre professor, gran admirador seu, ens va explicar moltes vegades que es tractava de la "gran" Ana Pavlova, la millor ballarina de tots els temps...la qual va dir "ballo perquè la meva sang ho fa en les meves venes"...

En honor d´aquesta ballarina russa es va crear aquest pastís que porta el seu nom...unes postres blanques, lleugeres, dolces i delicades com ella...

No se si perquè ballar és una de les meves aficions preferides o perquè la merenga m´encanta però la Pavlova ha estat la meva elecció per al repte d'aquest mes de les Cooking Challenge (i amb aquest ja van tres els que he triat!!)...per cert, que no he pogut esbrinar si l´origen del pastís es troba a Austràlia o a Nova Zelanda , perquè, segons sembla, tots dos països es disputen la seva invenció...


PAVLOVA FARCIDA DE MOUSSE DE MADUIXES

Ingredients:
-mantega per untar
-4 clares d'ou grans
-1 culleradeta de crémor tàrtar
-350 gr. de sucre mòlt
-1 beina de vainilla
-400 gr. de maduixes sense peduncle a rodanxetes
-3 fulles de gelatina
-500 mil•lilitres de nata espessa

Preparació:
Escalfar el forn a 120º. Untar amb mantega un motlle profund de cremallera.
En un bol net i sec batre les clares a punt de neu, afegir el crémor tàrtar i tornar a batre, després afegir a poc a poc 250 gr. de sucre mòlt i continuar batent fins a aconseguir una merenga brillant.
Distribuir la merenga en el motlle, però deixant un buit en el centre perquè, al coure la merenga, els costats més alts recobreixin completament el farcit.
Coure 1 hora i mitja (aproximadament), fins que la merenga quedi cruixent. Deixar refredar completament dins del motlle.
Tallar la beina de vainilla per la meitat amb un ganivet afilat i posar-la en un cassó amb la meitat de les maduixes, 100 mil•límetres d'aigua i el sucre restant. Portar a ebullició a foc lent durant 10 minuts, fins que les maduixes s'estovin. Retirar del foc i treure la beina de vainilla (raspar les llavors que no s'hagin desprès durant el procés de cocció). Batre la barreja fins que quedi un suc de maduixes, afegir la gelatina (prèviament posada en remull en aigua freda perquè s'estovi) i escalfar al foc removent constantment fins que es dissolgui la gelatina (sense deixar que bulli). Deixar refredar completament i colar.
Batre 300 ml de la crema de llet fins a aconseguir nata, afegir-hi la barreja de maduixes (ja freda) i remoure amb cura. Abocar aquesta mousse dins de la merenga.
Col•locar en la nevera durant 2 hores. Treure del motlle i col•locar-la sobre una safata de servir. Batre la crema restant i abocar-la sobre la mousse. Cobrir amb les maduixes reservades.


I la resta de cookings?
Elvira
Rosa
Ly
Mercè
Lourdes
Maragda
Núria

dilluns, 6 juny de 2011

PASTÍS DE MORES

“...va dirigir la vista al cel. Una lluna gran i vermellosa il•luminava l'horitzó amb un reflex rogenc, i va pensar que era inútil fugir del destí...” (La saga dels maleïts. Chufo Llorens)

PASTÍS DE MORES

Ingredients per a la massa:
-350 gr. de farina
-un polsim de sal
-175 gr. de mantega sense sal
-50 gr. de sucre mòlt
-aigua freda

Ingredients per al farcit:
-750 gr. de mores (si són congelades, descongelar-les prèviament)
-6 cullerades de sucre bru
-1 cullerada de kirsh
-5 cullerades de sèmola
-1 clara d'ou

Preparació:
Per fer la massa, sedassar la farina i la sal en un bol gran i afegir la mantega. Agregar el sucre i aigua freda suficient per barrejar bé els ingredients. Pastar, embolicar en plàstic i deixar 30 minuts en la nevera.
Rentar i escórrer les mores, posar-les en un bol amb el sucre i el licor, removent amb cura per a totes les mores es aromatitzin.
Escalfar el forn a 200º.
Estendre la massa amb el corró i formar un cercle gran (cal manipular-la amb cura perquè és bastant tova). Deixar les vores de la massa irregulars i posar-la en una safata de forn untada amb mantega. Escampar la sèmola per damunt, deixant un marge de 6 o 7 cm. al voltant. Disposar la fruita en el centre i untar els marges amb clara d'ou. Doblegar-los de manera que es muntin sobre la fruita. Untar els marges doblegats de massa amb la clara d'ou restant, empolvorar-los amb sucre i coure uns 25 minuts