diumenge, 8 abril de 2012

COOKING CHALLENGE 24 - PASTÍS SIMNEL

“En les cuines, els garzoni aprenen a fer pastissets especials. El treball requereix bona vista, càlcul exacte i mà ferma. Hi ha tants detalls en els quals es pot equivocar un. La massa ha de tenir la consistència justa, les plaques de les planxes de llargs mànecs han d'estar ben calentes i greixades. Quan s'uneixen les plaques, es produeix un xiscle animal i xiula el vapor en l'aire. Si vacil·les i afluixes la pressió, hauràs de raspar la massa enganxosa. Cal esperar que cessi el vapor i llavors es comença a explicar. Si es falla per un segon, impregna l'atmosfera l'olor a massa cremada. Un segon separa els èxits dels fracassos” (En la cort del llop. Hilary Mantel)


Un altre mes i un altre repte de les Cooking Challenge…aquesta vegada vaig ser jo l'encarregada de triar recepta per desafiar a les meves companyes (i amb aquesta ja són quatre les vegades que m'ha tocat triar).
La meva proposta va ser fer un Pastís Simnel, una recepta típica de la Pasqua anglesa, amb fruites confitades, espècies i massapà, l'origen del qual es remunta a l'Edat Mitjana.
Sempre dic que no he nascut per les matemàtiques i crec que amb aquesta recepta ho demostro ;) perquè aquest pastís s'adorna amb onze boles de massapà que representen als apòstols, ometent-se a Judes…i en el meu pastís no falta ningú, hi són tots, Judes inclòs, ja que vaig fer dotze boles de massapà i no em vaig adonar de l'error fins l´hora d´editar les fotos
La història dels apòstols va entusiasmar als meus fills quan els hi vaig explicar, encara que els va semblar que hagués pogut “adornar” més l'aparença del pastís pintant caretes a les boles de massapà i col·locant una bola més gran en el centre representant a Jesús…així diuen després que la seva mare és una insulsa :S


PASTÍS SIMNEL

Ingredients:
-175 grams de mantega a temperatura ambient
-175 grams de sucre roig
-3 ous grans, lleugerament batuts + 1 gemma gran (opcional)
-225 grams de farina
-1 culleradeta de llevat en pols
-2 culleradetes de canyella
-1 culleradeta de barreja d'espècies
-400 grams de panses sultanes
-100 grams de cireres confitades, partides per la meitat
-100 grams de fruites confitades variades
-1 pell de taronja ratllada
-1 pell de llimona ratllada
-sucre mòlt per empolvorar
-500 grams de massapà (250 grams d´ametlla molta+250 grams sucre mòlt+1 clara d´ou)
-3 cullerades de confitura d'albercoc

Preparació:
Escalfar el forn a 160º. Untar amb mantega un motlle de cremllera.
Batre la mantega i el sucre roig fins que la barreja quedi lleugera i cremosa. Afegir els ous sencers d'un en un sense deixar de batre. Agregar la farina, el llevat en pols, la canyella i les espècies i barrejar juntament amb les passes sultanes, les cireres, les fruites variades i la ratlladura de pell de taronja i llimona. Abocar la meitat de la preparació en el motlle reservat.
Empolvorar de sucre mòlt una superfície de treball neta i estendre amb un corró la meitat del massapà fins que tingui 5 mm de grossor i tallar un cercle de massapà de la grandària del motlle, reservant la resta. Col•locar el cercle de massapà sobre la barreja de massa i cobrir amb la preparació restant.
Coure 1 i ½ hores, aproximadament, fins que en inserir un escuradents en el centre aquest surti net. Retirar del foc i deixar refredar dins del motlle.
Estendre la resta del massapà i tornar a tallar un altre cercle de la grandària del motlle, reservant les retallades restants.
Escalfar la confitura, treure del motlle el pastís, repartir la confitura per damunt i cobrir amb el massapà, fent unes ondulacions per la vora amb els dits.
Amb les restes de massapà fer 11 boles (que representen als apòstols) i col·locar-les al voltant de la vora del pastís. Si es vol (jo no ho vaig fer) es pot untar el pastís amb una gemma batuda i pot posar-se sota el grill uns minuts fins que es dauri.
Adornar amb una cinta al voltant del pastís.

Fons: “365 receptes per a pastissos i galetes”. Hannah Milers

I el Pastís Simnel de la resta de cookings?
- Elvira
- Rosa
- Maragda
- Núria
- Lourdes

44 comentaris:

Marina ha dit...

No l'havia vist mai aquest pastís! Té una pinta excel·lent i les fotos m'agraden molt. Ningú s'havia adonat de les 12 boles, tranqui! Haha!

Petonets!!

flavorstoheaven ha dit...

jo tampoc n'havia sentit a parlar d'aquesta recepta, té molt bona pinta, sembla ser forta de sabor i de massa consistent. algun dia l'hauré de provar :)
bona pasqua

Quo ha dit...

Que bonito te ha quedadooooo!!!!!!!!! esta de revista, con ese reborde y las bolitas tan blanquitas! perfecto y encima las fotos son una chulada, preciosas nena!
un besoteeeeeee

Núria (CocinArte) ha dit...

Hola anfitriona!! t'hen hagut d'esperar una mica..però ha valgut la pena. El cake es una meravella i la presentació impecble... i la decoració igual jaja.
Jo vaig patir i vaig contar les boles varies vegades pensant que havía possat 12 jaja, estava nerviosa pensant que m'havia equivocat..no et preocupis, segur que el 12 es Jesus que volia agermanarse!! jaja.

Petons

Yolanda ha dit...

Me parece mentira que con la inclinación que yo siento hacia el mundo anglosajón, justamente esta receta sea una total desconocida para mi. Así que puedes estar segura de que yo no te tiraría de las orejas por haber decorado esta tarta con una bolita más, no.

No me agradan las frutas escarchadas, pero eso no quiere decir que no sepa reconocer la vistosidad de esta tarta. ¡Te ha quedado estupenda!

Un besito.

Clara Quins fogons! ha dit...

T'ha quedat moníssim! Jo tampoc n'havia sentit a parlar, però probablement el provaré en breu!

Rosaleda (Maria Begoña) ha dit...

Te ha quedado maravillosa, digna de guardar y copiar.

Preciosas fotos.
Besos y buena semana.

La Quinta de Luculus ha dit...

Guapis! Quan equivocats que estan els teus fills: cada dia et superes en maestria, bon gust i unes entrades que deixen la boca ben oberta i salivant. ARTISTAZA!!!
Molts besitos!!!

El cullerot Festuc ha dit...

molt bon repte! en el meu cas no l'havia sentit a anomenar mai! té una pinta molt bona!!! i kina risa amb les 12 boles... :)
Petunets,
Eva.

Gemma ha dit...

Doncs en el teu cas ha sigut tot un èxit!!! les fotos parlen per si soles. Que maques!!! Com m'agraden!!! I la història del pastís m'ha agradat. Ja saps, els nens sempre trasgiversen la història, aquesta és la seva màgia. M'encanten!!!
Una forta abraçada, guapa!

Elvira ha dit...

Jajajaja, si es que cuando a una se le mete una cosa en la cabeza y que además eres una buenaza, pues pasa lo que pasa, quién si no podría dejar a fuera a Judas!!!! jajajajaja, si es que te sale el buen corazón hasta en la elaboración de los pasteles. Me anoto lo de dibujar caras a las bolas!!!! Una presentación chulísima!!!! Un besazooooo

Esther ha dit...

Que buena pinta, María José, desde luego que es una receta de lo más original, toda esta mezcla de ingredientes me encanta así que conmigo ya triunfabas.
Bss Esther

starbase ha dit...

Jo també l'he conegut amb el vostre repte d'enguany i m'ha resultat ben curiós amb el massapà per sobre. I com a bonus: t'ha quedat estèticament impecable!!

Pikerita ha dit...

oooOoooohhh!!!.. Qué bonito. Tienes una mano especial para la repostería que ya quisiera yo para mí.. ja, ja.. Besotes.

Roser ha dit...

OStres quina novetat!!! té molt bona pinta les fotos són per menjar-se-les ehh!! jejej petons

Núria ha dit...

La veritat es que desconeixia totalment aquest pastís...te una pinta molt bona...molts petons

QUIMA ha dit...

Un pastin molt original i amb una historia no menys singular: T'han quedat unes fotos precioses.
petons

Piescu ha dit...

No había visto antes este pastel. Me encanta la presentación que le has dado,
Besitos
rosa

VA DE PAN ha dit...

Quina cosa més guapa, i és que tens unes mans!!!seia incapaç de fer alguna cosa semblant, així que m'hauré de conformar mirant les teves fotos tan genials!!!! Deu tenir un gust boníssim!!!

Kako ha dit...

Que precioso pastel!, lo has dejado de lujo, muy novedoso.
Un beso.

noe ha dit...

No conocía este pastel, te ha quedado con una pinta magnifica que rico tiene que estar besos

ANNAFS ha dit...

Quina delícia de pastís.

Laube ha dit...

Bueno, bueno, María José... Qué cosa más linda de pastelito. El color es divino... Y muy apetecible!!!!!
Un besoteeeeee

Silvia ha dit...

Si me guardas una porción de esa delicia de pastel yo te guardo unas galletitas ;)

Besos.

Cris Mini Món ha dit...

Que bo! T'ha quedat amb una presentació perfecte. I amb les fruites per dins ha d'estar boníssim!
Una abraçada

Rakelilla ha dit...

Que preciosidad de pastel, es ideal muy elegante y además tiene que ser una auténtica delicia. No lo conocía y me ha encantado su historia.

Bicos

Isabel ha dit...

Es preciosa y seguro de muy rica.
La presentación que le has dado es de 20.
Te felicito.

Un saludo.

Margarida ha dit...

Ohhhh, aquesta és al recepta que vaig fer servir en la meva primera mona del bloc, ara fa 3 anys!!!! Però no sabia que tingués aquest nom!!!!
T'ha quedat tan maca! Tan fina i elegant!!!!! Quina pena menjar-se-la!!!
Jo també vaig posar 12 ous, i no perquè no sabés matemàtiques sinó perquè em va semblar injust excloure al pobre Judes. Com dic a la introducció de la recepta, segons les últimes troballes s'especula que potser no va ser un delator, sinó un amic lleial que, en facilitar la crucifixió de Crist, estava permetent que es complís el pla de Déu.

Mona de Pasqua

Petons, guapíssima, i ara vaig a mirar les altres versions.

Marus ha dit...

Este pastel me encanta, debe ser delicioso con esos ingredientes.
Buen díia

Sílvia A. ha dit...

No n'havia sentit a parlar mai però gràcies a vosaltres sempre aprenent coses noves!!!

Catieu ha dit...

Quina preciositat!!! Preciós M.José...
Petonets

Catieu ha dit...

Quina preciositat!!! Preciós M.José...
Petonets

Espe ha dit...

precioso.me encantan las fotos.me transmiten paz...q coasa!

Mima ha dit...

Tampoc no coneixia el pastís.
Com sempre ESPECTACULAR
M'encanta l'ocurrència dels nanos :O)
Una abraçada

fresaypimienta ha dit...

No conocía este pastel y leyendo los ingredientes ya me han entrado ganas de catarla! te quedó preciosa! un beso

dulceshoras ha dit...

No havia vist mai aquest pastís i he de dir que t'ha quedat super elegant! Enhorabona!!

Petonets!

el taller de cuina ha dit...

Queda una preciositat de pastís, amb Judas inclòs!!
petonets

Elena - delicious stories ha dit...

Bueno bueno, qué monada de pastel, de huevos y de conejito!!!!! He visto este pastel varias veces, pero nunca lo he probado. Se ve delicioso, seguro que te quedó genial :)
Un beso grande.

Nina's Kitchen ha dit...

Qué preciosidad!!! me gusta todo!!! Todo tiene un gusto exquisito ;). Besos.

zer0gluten ha dit...

Se lo decía el otro día a Lourdes en su blog. Los pasteles que llevan fruta confitada me apasionan y viendo el tremendo aspecto que tiene el tuyo, no creo que tarde en hacerlo.
Un beso grande.

Fe-i*ká ha dit...

UN PASTEL BELLISIMO Y LA PRESENTACION... IDEAL!
FELICIDADES.
SALUDOS Mª José.

Neus ha dit...

¡Quina presentació més maca! I això de fer les receptes en grup d'on ho treieu? Us heu posat d'acord o com? Un petonarro!

MARI ha dit...

Es una tarta de categoría y si véis que por una bolita se va a liar la marimorenaaaa.....me pasas esa tarta y hacéis otra con once, que ya daré yo buena cuenta de ella, ja, ja, ja. Un beso y enhorabuena, es preciosa!! :)

Albert ha dit...

Molt interesant