Menú

diumenge, 6 de maig de 2012

CANNELÉS DE BORDEAUX

“Procureu saber el que porta la gent sota la roba, perquè no porta només la pell” (En la cort del llop. Hilary Mantel)


Aquests pastissets francesos m'encanten!!!. No sé molt bé com explicar la seva textura, són una espècie de flams amb l´exterior cruixent i el cor tou. Aquesta textura s'aconsegueix coguent-los en dues etapes, amb dues temperatures diferents. 

Els cannelés daten de principis del segle XVI. Les monges del convent d´Annonciades de Bordeus els van crear amb ingredients sobrants que recuperaven: la farina, el sucre, la vainilla i el rom dels bucs que atracaven en el port de la ciutat, i els rovells d'ou dels cellers de la regió que utilitzaven les clares per aclarir el vi. Repartien els canelés entre els pobres o els venien. La recepta va ser rescatada i popularitzada en 1830 per un pastisser bordelés que els va convertir en una especialitat de la ciutat. 

Els autèntics es couen en uns motlles acanalats de coure (suposo que d'aquí el nom). Jo els vaig fer en uns motlles també acanalats però de silicona, que la meva mare tenia des de feia temps. Sempre em queixo que a Eivissa és una mica difícil trobar segons quins ingredients o utensilis (ara ja no tant), però afortunadament la cuina de la meva mare és una font infinita de sorpreses, em vaig posar contentíssima quan vaig veure que tenia els motlles per fer aquesta recepta :))


Cannelés de Bordeaux

Ingredients per a 16 cannelés:
- 1/2 litre de llet
 -1 branca de vainilla
- 25 grams de mantega
 - 125 grams de farina
 - 250 grams de sucre
 - 2 ous
 - 2 rovells d´ou
 - 1 raig de rom

Preparació:
Posar a bullir la llet amb la mantega i la vainilla.
Barrejar la farina i el sucre. Batre els dos ous amb els rovells i afegir a la barreja de farina i sucre, mesclar.
Abocar la llet damunt d'aquesta barreja (sense la vainilla) i batre-ho tot molt bé.
Deixar reposar aquesta massa un parell d´hores.
Afegir un raig de rom i remenar.
Untar de mantega els motlles de cannelés i repartir entre ells la massa. No hi ha que omplir del tot els motlles perquè la massa pujarà dins el forn.
Coure cinc o vuit minuts a 250º, després baixar la temperatura a 170º i coure fins que estiguin ben fets. Deixar refredar un poc abans de treure del motlle. Empolvorar de sucre mòlt.

45 comentaris:

  1. Si els feien les monges son garatía segura. Jo també faré servir motlles acanalats de silicona, els de coure, si en que en fan, deuen valdre molts diners
    Petons

    ResponElimina
  2. No n'hem menjat mai i mira que tenen una pinta molt bona....petons

    ResponElimina
  3. NO n'he mejat mia ....pero tenen una pinta fantàstica.
    petons

    ResponElimina
  4. Les monges sempre han tingut molta ma per fe aquestes dolçaines.
    Segur son una delicia.
    Petons

    ResponElimina
  5. Sembla boníssim. Deu ser d'aquells que costa agafar-ne només un, oi? ;)
    Marta

    ResponElimina
  6. No els he tastat mai, han de ser boníssims. Recepta directa a pendents....
    Petonets guapa

    ResponElimina
  7. Jo també tinc el motllo, pero encara no m'he animat a fer-los... deuen estar molt bons, tenen una pinta... Petons

    ResponElimina
  8. M'encanten aquets motllos de petits pastissets...
    Guardo la recepta, que en tinc un parell i segur que en fare...
    Petonets.

    ResponElimina
  9. tremendamente ricos y muy bonitos a la vista
    bona setmana
    peto

    ResponElimina
  10. Segur que son una veritable delicadesa pel paladar i una gormanderia de la vista. La meravella de recepta segur, dons venint de les monges, ja es garantia i la sort de tenir el motllo al ben sortit rebost de la cuina de la mare les cannelles.
    ¡Felicitats a una veritable artista !!Ptnss

    ResponElimina
  11. No n'havia setit a parlar mai, però tenen una bona pinta!! A més, els ingredients són molt normals (cosa que s'agraeix!). No sé si trobaré motlles semblants per aquí (tampoc anem gaire ben servits) però sempre em puc escapar a Barcelona. Sigui com sigui, valdrà la pena l'esforç perquè es veuen deliciosos!

    Una abraçada!

    ResponElimina
  12. Una delicia!! me las comería todas. Que gusto me dío verte en DAP, me trae lindos recuerdos, lástima que no pude seguir el tiempo no me acompaña.
    Bss
    tita

    ResponElimina
  13. No els he tastat mai, però enamoren perque semblen ben sucosos :)

    ResponElimina
  14. Em recorda les vacances que passem al Prineu francès, on molts dies esmorzem canneles :)
    T'han quedat perfectes!

    ResponElimina
  15. ohhh, simplemente divinos, que bonita bonito y que ricos deben estar mm
    Besitos guapa

    ResponElimina
  16. Que bons!!! T'han quedat molt bé.
    No he vist mai aquest motlles però els buscaré, aquesta recepta no se m'escapa!
    Petons, guapa, i feliç semana!

    ResponElimina
  17. No els hem provat mai a ESfruita però la doble cocció i el fet de què siguin tous però cruixent i amb el cor altre vegada tou, ens ha xocat molt, s'hauran de provar!


    Avui a ESfruita.com, la botiga online de fruita i verdura de qualitat, us portem un còctel de gambes fet amb l’alvocat que acaba d’arribar a ESfruita. Us convidem a entrar-hi i a dir-hi la vostra!

    www.esfruita.com/assessorem/coctel-de-gambes-amb-alvocat

    ResponElimina
  18. Te hago una visita, pero poco puedo aportarte porque no entiendo ni la mitad, jeje
    Y la verdad es que tienen una pinta deliciosa!

    ResponElimina
  19. Wow!!
    això ho he de probar de fer!! si trobo els motlles seguríiiisim ho faré!!
    Gràcies per la recepta!
    Salutacions
    Elisabet

    ResponElimina
  20. Entre tu i l'Alba em feu venir moltes ganes de tastar-los!!! em falten els motlles, hi haurem de posar remei!!!
    petonets
    Per cert, serien una bona recepta viatgera!

    ResponElimina
  21. Qué maravilla de fotografías! y que delicia de cannelés! si es que los franceses tienen unos pastelitos......que cosa más rica! un besito

    ResponElimina
  22. Maravillosos!!!! Estoy loca por conseguir un molde de esos para hacerlos en casa. Las fotos son preciosas, María José!!!!
    Un beso grande.

    ResponElimina
  23. Que apetecibles... tener que esperar al fin de semana para poder cocinar se hace tan largo! Besos

    ResponElimina
  24. No los he probado nunca pero desde luego me resultan muy apetecibles tienne que estar muy muy ricos,te han salido geniales besitos

    ResponElimina
  25. Ninaaa!! encara que no m'agrada el sabor a licor, a les postres, no crec que pugués dir que no, els han descirt...mmmm..increibles han de ser!!

    ResponElimina
  26. me encanta el diptico!

    y si, son deliciosos! voy a probar esta receta pronto!

    (vengo de superstar)

    ResponElimina
  27. De bocadito... cómo me comería uno detrás de dos... jejje
    Un beso.

    ResponElimina
  28. Preciosas fotos y estupendas recetas...sin duda me tengo que quedar por esta cocina. Saludos María José (Acaramelada)

    ResponElimina
  29. Preciosas fotos y estupendas recetas...sin duda me tengo que quedar por esta cocina. Saludos María José (Acaramelada)

    ResponElimina
  30. Ohhh això ha de ser molt delicat i exquisit!!! que be t´han quedat!!! petons

    ResponElimina
  31. Mira que es un postre que normalmente en España apenas se hace, pero hoy hemos coincidido. Te han quedado muy bien. A mi me encantan!, eso sí mejor comerlos en el día porque después absorben la humedad de dentro y pierden la textura crujiente. Un beso.

    ResponElimina
  32. Que tiempo no te veia publicando, pero como siempre nos traes puras delicias.
    Que ricos deben estar, muchos cariños!

    ResponElimina
  33. Ténen molt bona pinta!!! Peeeeerò com tu dius... Són molt especials! A mi no em van terminar d'agradar! No pel sabor, sinó per la textura.

    ResponElimina
  34. Quina textura tant curiosa, oi? Ni els coneixia ni els he tastat mai... els haurem de fer :O)
    Petonarros

    ResponElimina
  35. Hola!
    Tenia moltes ganes de fer-los però el meu profe em va dir que era imprescindible fer-los en motllos de coure i vaig pensar que no els podria trobar...ara veig que a tu tan sortit amb el motllos de silicona que sembla son mes fàcils de aconseguir .... aquets profes de vegades estan carregats de manies a jutjar per les precioses fotografies que tens penjades!!!!!!!

    Salutacions, Anja de blogandcook.

    ResponElimina
  36. Me les cruspirir ara mateix. No deixes de sorprendre'm. Un petó i fins aviat.

    ResponElimina
  37. Mª Jose, me les llevo, creo que les voy a hacer ahora mismo.

    ResponElimina
  38. Yo no los he probado, pero tienen un aspecto fantástico!

    ResponElimina
  39. Hola, me ha gustado su blog, pase por mi cocina las 7 maravillas, aquí le dejo el link de mi blog para que pueda verlo: http://pitufina22.blogspot.com/
    Espero que le guste, un saludo

    ResponElimina
  40. Em crida molt l'atenció de la seva textura que tan bé ens has explicat.
    Lo de trobar el motlle indicat és una altra qüestió... M'agradaria fer-los però tampoc sé si trobaria el motlle..
    I en compte de rum, hi posaria moscatell, es que m'encanta!

    I per cert, veig un canvi espectacular amb les fotos, i el collage amb la rosella... Brutal!!!

    ResponElimina
  41. Fa uns dies que he arribat d'una escapadeta per Bordeaux,... alli els cannelés són una autentica epidemia....tendes especialitzades que només venen cannelés de diferents tamanys i no hi ha fleca o pastisseria que no en tinguin.... els motlles de coure són molt i molt cars, aixi és que com tu els vaig comprar de silicona... ara espero que els cannelés em surtin com els teus !!
    bones festes

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José