dilluns, 29 octubre de 2012

BIENENSTICH O PASTÍS DE PICADURA D´ABELLA


“Visc agafat a la fusta podrida d´un naufragi; no puc remar cap a una destinació. Estic a mercè de qualsevol cop de vent pensant en tu, pensant per què no podia haver anat d´una altra manera, pensant en les mil oportunitats que vaig perdre d´estimar-te més tendrament” (Jo confesso. Jaume Cabré)


La meva germana em va portar de Barcelona un llibre de receptes que ha sortit fa poc. Em va semblar un detall preciós, perquè a més de la il·lusió que em va fer el detall, és un llibre boníssim. Gràcies germaneta per aquest regal tan "desinteressat" :P hahaha

Crec que he marcat totes les seves pàgines, perquè no hi ha recepta que no em vingui de gust. La veritat és que les seves fotos són divines, porto uns dies bavejant cada vegada que l´obro. Per a l´estrena em vaig decidir per aquesta recepta que vaig preparar ahir per al dinar familiar (pobre de mi si m'hagués atrevit a no compatir-la) ...no van quedar ni les molles. Us la recomano.

El bienenstich és un pastís tradicional alemany que significa "picada d'abella". Segons una llegenda, dos aprenents de fleca de la ciutat de Andernach, van visitar les caseres d´abelles situades en els murs que recorrien la ciutat per menjar la seva mel. Quan estaven degustant el dolç líquid, van albirar unes tropes que volien atacar la seva ciutat i, per defensar-se, els van tirar les caseres de mel que van fer fugir als soldats, picats infinitament per les abelles. Llavors, per festejar la fugida de l'enemic van elaborar aquest deliciós pastís.


BIENENSTICH

Ingredients per al bescuit:
- 140 grams de farina
- 15 grams de mantega estovada
- ½ cullerada de sucre
- ½ sobre de llevat asseca
- un polsim de sal
- 1 ou
- oli per greixar

Ingredients per al setinat:
- 30 grams de mantega
- 20 grams de sucre
- 1 cullerada satisfeta de mel clara
- 1 cullerada de crema de llet espessa
- 50 grams d'ametlles laminades
- 1 cullerada de suc de llimona

Ingredients per a la crema:
-1 litre de llet
-1 pell de llimona
-2 branques de canyella
-200 g de sucre
-6 rovells d´ou
-10 cullerades rases de maizena

Preparació:

Per fer el bescuit, sedassar la farina sobre un bol, fregar-la amb la mantega i afegir el sucre, el llevat i la sal i barrejar bé. Incorporar l'ou batut i afegir una miqueta d'aigua fins a obtenir una massa homogènia.
Pastar sobre una superfície enfarinada fins que la massa estigui llisa, elàstica i brillant. Posar-la en un bol greixat, coberta amb paper film i deixar-la llevar una hora o fins que doblegui la seva grandària.
Greixar un motlle de cremallera de 20 cm. i col·locar la massa, estenent-la perquè s'adapti al motlle. Cobrir-la amb paper film i deixar-la llevar 20 minuts més.

Mentres fer el setinat. Fondre la mantega en un cassó, afegir el sucre, la mel i la crema de llet. Coure a foc lent fins que el sucre es dissolgui, deixant coure uns tres minuts. Retirar del foc i agregar les ametlles i el suc de llimona i deixar refredar.
Escalfar el forn a 180ºC. Escampar acuradament el setinat sobre la massa i deixar lllevar 10 minuts més. Coure uns 30 minuts, si es daurés massa millor cobrir el motlle amb paper d'alumini. Deixar refredar en el motlle abans de treure-la d´ell.

Per fer la crema, bullir la llet amb la canyella i la pell de llimona (millor si aquest pas es fa la nit anterior).
Desfer 200 grams de sucre en una mica de la llet, afegir el 6 rovells d´ou i la maizena. Col·locar sobre el foc i afegir a poc a poc la llet (sense la canyella i la pell de llimona) i deixar bullir removent sempre amb una cullera de fusta.

Partir el bescuit transversalment, pinzellar la meitat inferior amb llet i després untar amb la crema pastissera, repartint-la ben i cobrir amb la meitat que té el setinat d'ametlles.

48 comentaris:

  1. ¡Que original la elaboración!
    La única cosa similar a un bizcocho pero con levadura de panadería que conocía son las bicas, pero me ha llamado muchísimo la atención, y el glaseado fantástico.
    Quiero probar.
    Un beso. Flori.

    ResponElimina
  2. uuuuhhhh! quina pinta!
    una pregunta: la crema pastissera és molt espessa no per quedar tan alta? Això va directe a la carpeta "Dolci da fare" :)

    ResponElimina
  3. Una divinitat de pastís. Petons!

    Ana

    ResponElimina
  4. La teva germana et regala llibres perquè sap de sobres que ets capaç de fer delícies com aquestes. Aquest pastís és una meravella...

    ResponElimina
  5. Que maravilla de pastel!!!. no me extraña que marcaras todas las páginas, si son del estilo del pastel es para volverse loca en la cocina. Un resultado fantástico!!!!. bESOS

    ResponElimina
  6. Esa almendra caramelizada, qué envidia, yo quiero...
    Tentador.
    Un beso.

    ResponElimina
  7. M'encanten els plats amb llegenda! a més amb les ametlletes, la mel i la crema aquest pastís ha d'estar tremendu!!!
    petonets

    ResponElimina
  8. És un pastís espectacular!!! Segur que estaba moolt bó!! ;P

    ResponElimina
  9. Que ricura tiene este pastel, muy buen regalo te han hecho!!! Bss

    ResponElimina
  10. Quina pinta tan bona ..m'agrada l'història del pastís i també el llibr e del que parles...petons

    ResponElimina
  11. Esse bolo ficou fantástico, adoro a parte de cima com amêndoa...uma delicia.
    Boa semana
    bjs

    ResponElimina
  12. M'encanta saber les històries que hi ha darrere d'una recepta! i aquest pastís amb la crema i aquest satinat d'ametllet ha d'estar de luxe!!!
    Petunets,
    Eva.

    ResponElimina
  13. Que pastel, tiene una pinta muy buena y te ha quedado con una presentación de lujo. Un libro siempre es un buen regaloy si te agrada más.
    besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  14. Quina gola que fa aquest pastís! No m'extranya que fos tot un èxit! :D
    Quan pugui tinc pensat comprar-me aquest llibre, fa temps que el tinc mirat però encara no he trobat l'oportunitat d'anar a comprar-lo ^^ Si tu el recomanes i hi intentaré passar aviat!! El pastís aquest és tan... Buf! Hahaha

    Molts petons :)

    ResponElimina
  15. Una maravilla absolutamente, me he enamorado de tu bienenstich (hasta el nombre me fascina). ;)

    Besos.

    ResponElimina
  16. ¡Es una maravilla! Y la historia que cuentas también. No sé si copiarme la receta... ¡¡que yo no tengo tan buena mano!!.
    Besotes.

    ResponElimina
  17. Menudo pastel que has preparado!! Un lujazo, felicidades. Me gusta hasta el nombre.

    ResponElimina
  18. UMMMMMM que rico,yo quiero un trocito por favor.
    Un saludo.

    ResponElimina
  19. Vaya pintaza tiene éste pastel... bien rico!!!

    ResponElimina
  20. Hola guapa tu

    Moltes gràcies per compartir aquesta formula, la veritat es que te una pinta Bestial, he anotat la recepta del teus mussolets, si em sento inspirada i amb temps, igual els preparo pel sopar de Tots Sants

    mil petonets SUsanna

    ResponElimina
  21. Quina passada!!! Ha de ser boníssim aquest pastís!!! i les fotos genials!!!

    ResponElimina
  22. Ohhhh nena, quina delicia!! Aquesta si que la copio jo també!!
    Quina sort q hagis aparegus al meu bloc, pq com has vist el meu bloc té l'adreça diferent!! Vaig tenir q crear un de nou i us vaig perdre a tots els seguidors i els q jo seguia! Un virus s'en va colar al bloc :(

    Una alegria haver-te tornat a trobar!! Petonets maca!!

    Vanesuky.

    ResponElimina
  23. qué ilusión hacen los libros de recetas!!!!
    te ha quedado impecable, como todo lo que haces, qeu siempre tiene una presentación perfecta!!!

    ResponElimina
  24. Que nombre tan curioso, nunca oí hablar de el...
    Decirte que me parece que tiene que estar requeterico.

    Besos.

    ResponElimina
  25. Quin pastís més bo!!! Fa mengera només de veure'l. Gràcies per la referència del llibre. L'acabe de demanar per correu. Salutacions

    ResponElimina
  26. Com m'agraden les picades d'abella, i és que són tota una delícia. No em vull imaginar "lo bo" que deu esser aquest pastís! La boca aigua se'm fa! Boníssim!

    ResponElimina
  27. M'ha sorprés molt aquest pastís!!! I m'agrada això de rebre llibres de cuina de manera desintressada!!!!Jejeeje
    Ptnts

    ResponElimina
  28. Trobo que tan el nom com el pastis en si son boníssims...Petó

    ResponElimina
  29. Enamoradita me dejó tu pastel. El relleno, el glaseado ...divino!
    Besikos.

    ResponElimina
  30. Ostres, pel nom m'ha picat la curiositat però l'aspecte que té amb aquest farciment de crema tan bo et fa remoure la panxa de valent eh. Quina pinta!

    ResponElimina
  31. Que bo!! Meravellos aquest llibre! Petonets

    ResponElimina
  32. Que maco!!! i bo!! i el nom és molt original!! no l´he vist mai ni semblant!!! petonets

    ResponElimina
  33. M'agrada! Un petó i fins aviat.

    ResponElimina
  34. Apa Maria José,
    Quins regals que et fan eh. I tu ho has plasmat divinament.
    Nani

    ResponElimina
  35. Hola Maria José,

    Hem decidit que la recepta de la setmana a la pàgina de Facebook de Lestevesreceptes.cat sigui la teva! L'enhorabona i moltes gràcies per compartir les teves receptes amb tots nosaltres!

    https://www.facebook.com/pages/Lestevesreceptescat/371178396284981

    ResponElimina
  36. M'encanten els pastissos amb història ;)
    I el setinat d'ametlla queda molt vistós. Recepta apuntada!

    ResponElimina
  37. Que et regalin un llibre de cuina es per mi un regal perfecte!
    Aquest pastís ha d'estar boníssim, m'agrada molt com t'ha quedat.
    Una abraçada

    ResponElimina
  38. Jaja, MJ te veo enamoradita de tu superlibro de recetas, y no es para menos pues el pastel impresiona, te ha quedado espectacular.
    Besitos

    ResponElimina
  39. Qué curioso nombre para un pastel, MJ! No lo conocía, pero sé que los alemanes tienen pasteles fabulosos. Te ha quedado de lujo y viendo todos los ingredientes no debe de estar nada mal ;-)
    Besos.

    ResponElimina
  40. Yo también hubiera caído en esa tentación, todo lo que lleva crema pastelera es mi perdición.
    Besos

    ResponElimina
  41. No se que le pasa a mi ordenador que no me deja traducirte, así que no me entero de mucho, pero la foto, la verdad es que lo dice todo, menuda pinta tiene esa tarta, yo lo he probado en dulces pequeños, no se si será igual pero estaban bien buenos, así q estoy segura de que tu tarta estará como poco, mejor, seguro :))
    bsss guapa

    ResponElimina
  42. Un pastel maravilloso y con esa cobertura de almendras tiene que estar delicioso.
    Un beso

    ResponElimina
  43. La teva germana ja sap el que fa! Jo també ho faria si em fessis pastissos així ;). Petonets.

    ResponElimina
  44. Quin pastis més impressionant, ha de ser boníssim i fins i tot amb historia inclosa. Té molt bon aspecte i molt bona presentació. Segur que la família el va gaudir de valent.

    Bon treball!

    ResponElimina
  45. Quin gran pastís!!1 i el satinat d'ametlla fa bona pinta!!

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari. M´encanta saber la vostra opinió sobre el que preparo!!
Qualsevol dubte que tingueu estic a la vostra disposició per intentar ajudar-vos i per aprendre.
Maria José