Menú

dilluns, 30 gener de 2012

PASTÍS DE NEULES I FLAM

“Em fa por respirar per si de cas trenco l'encanteri” (Aigua per a elefants. Sara Gruen)


Quan vaig veure aquest pastís vaig pensar que era perfecte per una d'aquestes ocasions en les quals es té poc temps o simplement poques ganes de complicar-se, i no em vaig equivocar...es prepara en quinze minuts i el resultat és realment deliciòs...i a més, amb una mica d'imaginació, admet un munt de variacions.


PASTÍS DE NEULES I FLAM

Ingredients:
- 16 neules grans
- 750ml. de llet.
- 1 sobre de preparat per a flam “Potax”
- 6 cullerades soperes de sucre
- 1 cullerada d'extracte de vainilla
- 200gr. de mantega a temperatura ambienti.
- 1 cullerada de rom
- 125gr. d'avellanes torrades i mòltes

Preparació:
Fer unes natilles amb el preparat del flam. En un cassó posar la llet (menys un got en el qual dissoldre el flam), el sucre i la vainilla, remoure bé, quan bulli afegir el got de llet amb el flam i seguir removent fins que torni a bullir. Apagar el foc i esperar que s'entebeeixi una mica.
Afegir a a les natilles tèbies la mantega (a culleradetes perquè es dissolgui bé) i després les avellanes i el licor.
Adaptar un cèrcol de pastisseria graduable a la mesura de les neules ( deixar-ho una mica més gran perquè no es trenquin en posar-les). Col•locar-lo sobre el plat en el qual anem a servir el pastís i posar una neula a la base, afegir 4 cullerades soperes de natilles, repartir una mica amb el dors de la cullera i seguir posant capes alternant neula i natilles, acabant amb aquestes últimes.
Deixar la nevera almenys quatre hores, millor si és d'un dia per a un altre.
Decorar amb encenalls de xocolata i llevar el cèrcol abans de servir.

Fons: Clemenvilla

diumenge, 15 gener de 2012

PASTÍS DE CARXOFES

“Fa tant temps. Tant temps...però encara ho recordo bé” (Aigua per a elefants. Sara Gruen)


PASTÍS DE CARXOFES

Ingredients:
-5 carxofes
-4 cullerades de salsa de tomàquet casolana
-pa ratllat
-4 ous, separades les clares dels rovells
-150 grams de bacon trossejat (passat pel foc)
-sal i pebre
-2 làmines de pasta de full
-llet


Preparació:
Tallar les puntes, la tija i les primeres fulles a les carxofes. Trossejar-les i coure-les en aigua bullint amb sal fins que estiguin tendres. Escórrer i reduir-les a puré amb la batedora, afegint una mica del líquid de la cocció.
Afegir la salsa de tomàquet, pa ratllat, els rovells, el bacon, la sal i el pebre i barrejar-ho tot bé amb una cullera de fusta.
Muntar les clares a punt de neu i barrejar-les amb el puré, removent amb cura mitjançant moviments envolupants.
Untar un motlle de vores acanalades amb mantega i folrar-lo amb una làmina de pasta de full. Emplenar amb el puré de carxofa i tapar amb la resta de la pasta de full, unint les vores perquè el pastís no s'obri. Pintar la superfície amb una mica de llet i fer un forat en el centre.
Coure a 180º uns 45 minuts o fins que la pasta de full s'hagi daurat.



Amb aquesta recepta participo en la convocatòria dels nois de la Recepta del 15, que aquest mes han triat la carxofa com a ingredient per preparar una recepta.

dimarts, 10 gener de 2012

COOKING CHALLENGE 21 - ORELLETES

“Només necessita consol aquell que pateix una pena” (La flor del Nord. Espido Freire)

"Sólo necesita consuelo quien sufre una pena" (La flor del Norte. Espido Freire)
 

Aquest mes l'encarregada de triar repte era la Maragda, que ens va convidar a preparar una recepta típica del sant o patró de la nostra localitat.

Este mes, la encargada de legir reto para las Cooking Challenge era Maragda, que nos invitó a preparar una receta típica del santo o patrón de nuestra localidad.


A Eivissa la patrona és la Mare de Déu de les Neus i la seva festa se celebra el 5 d'agost...sempre m'ha fet gràcia que en una illa com la meva, amb la calor que fa en ple estiu, es veneri la Verge de les Neus :)...però la veritat és que totes les dones el nom de les quals conté un "Maria" celebren el seu sant aquest dia...bé, gairebé totes perquè jo no :D

En Ibiza, la patrona es la Virgen de las Nieves y su fiesta se celebra el 5 de agosto...siempre me ha hecho gracia que en una isla como la mía, con el calor que hace en pleno verano, se venere la Virgen de las Nieves :), pero la verdad es que todas las ibicencas cuyo nombre contiene un "Maria" celebran su santo este día...bueno, casi todas, porque yo no :D


Com no hi ha cap recepta típica de la nostra patrona vaig decidir preparar unes orelletes, que són unes postres molt representatives de la rebosteria eivissenca (no hi ha noces o festa on no s'ofereixin) i a més encara no les havia penjat al bloc...la forma que els hi vaig donar (que no és és la que sol fer-se avui dia) és la que em va ensenyar la meva besàvia, segons com les feia la seva mare, i les he col•locat entre fulles de garrover perquè la meva mare i la meva àvia em van explicar que així és com es conservaven antigament (per descomptat es feien en abundància i no hi havia congeladors)...les masses fregides no són les meves preferides però no serà l'última vegada que les prepari perquè són ummmm...

Como no hay  ninguna receta típica de nuestra patrona, decidí preparar unas orelletes, que son un postre muy representativo de la repostería ibicenca (no hay boda o fiesta en la que no se ofrezcan) i además aún no las había publicado en mi blog...la forma que les di (que no es la que se le suele dar en la actualidad) me la enseñó mi bisabuela, según como las hacía su madre, i las he puesto en hojas de algarrobo porque mi madre y mi abuela me han explicado que así es como se conservaban antiguamente (se hacían en abundancia y no había congeladores...) Las masas fritas no son mis preferidas, pero no será la última vez que las haga, están ¡deliciosas!




ORELLETES

Ingredients:

-250 grams de farina
-125 grams de sucre
-50 grams de llard
-1 ou
-ratlladura de mitja llimona
-batafaluga
-1/2 copeta d´anís
-oli d´oliva bo per fregir

Preparació:

Pastar ben tots els ingredients fins que quedi una massa llisa i elàstica (si és necessari afegir una mica més de farina).
Anar agafant porcions de massa, estirar-les amb el corró fins que quedin finetes i tallar i doblegar segons les fotos (al final d´aquesta entrada).
Fregir en abundant oli calent, escórrer i empolvorar per damunt sucre en abundància


ORELLETES

Ingredientes:

-250 g de harina
-125 g de azúcar
-50 g de manteca
-1 huevo
-ralladura de medio limón
-anises
-1/2 copita de anís
-aceite de oliva virgen extra para freír


Preparación:

Amasar  bien todos los ingredientes hasta que quede una masa lisa y elástica (si es necesario añadimos un poco más de harina).
Vamos cogiendo porciones de masa y las estiramos con un rodillo, las cortamos y doblamos según las fotografías al final de esta entrada.
Por último, freír las orelletes en abundante aceite caliente y espolvorear de azúcar abundantemente.


I les receptes de la resta de cookings?
¿Y las recetas del resto de cookings?
- Maragda
- Mercè
- Lourdes
- Núria
- Elvira
- Rosa

dijous, 5 gener de 2012

BESCUIT ZEBRA

“L´Amaís va deixar que el destí la guiés...” (Les cendres del cel. Alma Alexander)

Primera entrada i primera recepta d'aquest any que acaba de començar...quina altra cosa podem fer si no és deixar-nos guiar per el destí?...el que encara està per arribar ho desconeixem però espero que el futur ens arribi ple de felicitat i coses bones...
Feliç dia de reis!!!


BESCUIT ZEBRA

Ingredients:
-4 ous grans a temperatura ambient
-250 grams de sucre
-250 mililitres de llet a temperatura ambient
-250 mililitres d'oli de girasol
-300 grams de farina de rebosteria
-1/3 culleradeta de vainilla en pols
-1 sobre de llevat
-3 cullerades de cacau en pols (que no sigui molt amarg)

Preparació:
Barrejar amb una batedora elèctrica els ous i el sucre fins que quedi una massa cremosa i de color clar
Agregar la llet i l'oli, i continuar batent fins que estiguin ben barrejats.
En un recipient separat, sedassar i barrejar la farina, la vainilla en pols i el llevat. A poc a poc agregar la barreja de farina als ingredients humits i batre lleugerament (per evitar que es formin borses d'aire en la massa)
Dividir la barreja en dues parts iguals. Afegir a una d'elles el cacau en pols i barrejar bé, removent amb cura amb una espàtula.
Greixar lleugerament amb oli de girasol un motlle per a forn
Ara ve la part més “delicada” per aconseguir que el bescuit resulti amb el dibuix de zebra. Tirar tres cullerades de la massa sense xocolata just en el centre del motlle, damunt ella tirar tres cullerades de la massa de xocolata i així alternativament fins a acabar amb les dues masses, És molt important realitzar aquest procés amb rapidesa i cal evitar inclinar el motlle per repartir la massa, aquesta s'anirà col•locant per ella mateixa. Coure a 180º durant uns 40 minuts

Fons: AZ Cookbook