dimarts, 29 maig de 2012

TARTA ALEMANYA DE CIRERES

“Les meves cames s'esforcen per aixecar-se del sòl i impulsar-me cap a davant. Tinc la sensació de que els meus peus solquen la terra. Respir tot el profund que puc però hi ha un mur en la meva gola. Els meus pulmons estan famolencs. Sento com l'aire grimpa pel mur per descendir fins a ells, però no és suficient. Així i tot, segueixo corrent. Haig de fer-ho.” (Cartes creuades. Markus Zusak)


L'altre dia, endreçant el rebost, vaig trobar un pot de la melmelada casolana de cireres i de seguida vaig decidir donar-li sortida fent aquesta tarta, que tenia pendent des de feia un temps. La recepta original portava melmelada de gerds, però vaig pensar que amb qualsevol altra fruita quedaria bé i no em vaig equivocar. 

La veritat és que és un pastís diferent. Les espècies li aporten un sabor molt particular, si no agrada sempre es pot rebaixar prescindint d'alguna o variant les seves proporcions...A mi aquesta tarta, amb el seu aspecte rústic i el seu sabor especiat, em va encantar...


TARTA ALEMANYA DE CIRERES

Ingredients:
- 150 grams de mantega
- 100 grams de sucre
- 1 ou
- 1 rovell d'ou bullit
- 150 grams de farina (aproximadament)
- 1 culleradeta de batafaluga
- 3 claus d'olor
- 1 cullerada de canyella mòlta
- 1 polsim de nou moscada
- 1 polsim de comí
- 1 polsim de pebre
- 1 pell de taronja ratllada
- 1 pell de llimona ratllada
- melmelada de cireres

 Preparació:
Moldre les espècies amb el rovell d'ou bullit, el sucre i les ratlladures de taronja i llimona. Agregar l'ou cru, la mantega i la farina i treballar ràpidament fins a obtenir una massa llisa. Si és necessari afegir més farina. Embolicar en paper film i deixar reposar mitja hora en el frigorífic. 
Separar ¼ de la massa i estendre la resta amb un corró, fins a formar un cercle de la grandària d'un motlle desmoldable de parets baixes. Greixar el motlle i folrar-lo amb la massa, punxant-la amb una forquilla perquè en coure-la no s'aixequi. Repartir la melmelada de cireres sobre la tarta i, amb la resta de massa, formar tires per cobrir la superfície formant un enreixat. 
Coure uns 30 minuts a 180ºC.

dimarts, 15 maig de 2012

COOKING CHALLENGE 25 - PÍCNIC

"No és molt, però crec que és veritat que les grans coses no són res més que coses petites en les quals ens fixem." (Cartes creuades. Markus Zusak)


L´Elvira ens va proposar a les cooking que aquest mes ens en anéssim de pícnic i aquest és el resultat del que vaig preparar jo.

Sembla que Eivissa únicament és sol i platja però tenim també un meravellós camp que convida a gaudir tranquil•lament de la vida a l'ombra d'un bon arbre....molt bucòlic :D ...El cert és que aquest ambient no té res a veure amb la bogeria que envaeix l'illa els mesos d'estiu...però en realitat, aquesta tranquilitat és més representativa del caràcter eivissenc.


L'arbre que vaig triar baix el qual estendre l´estovalla per al meu pícnic va ser aquest meravellós garrover. No m'hi havia gronxat poques vegades quan era nena!!. Les meves germanes i jo teníem un gronxador penjat de les seves branques i ens alternàvem (no sempre pacíficament, tot sigui dit...) per balancejar-nos ben alt.

La veritat és que mai havia preparat un pícnic. Així que vaig intentar tenir en compte unes petites regles bàsiques per triomfar en la meva estrena. Principalment, que les receptes triades poguessin menjar-se fredes. La meva idea era també que no fes falta cap tipus de parament, però vaig haver de desistir perquè a la meva família això de menjar amb els dits no els va convèncer gaire. Això si, la meva nebodeta em va ajudar encantada a fer els honors amb els estris que vaig portar ;)




Els plats del meu pícnic van ser:
- Truita d´albergínies.
- Pollastre rostit al forn.
- Amanida d´enciam.
- Grissini amb pernil salat enrotllat.
- Sandvitxos de pasta de tonyina.
- Pastís exprés de llimona.


RECEPTA PASTÍS EXPRÉS DE LLIMONA

Ingredients:
- 1 full de pasta "quebrada"
- 4 ous
- 150 grams de sucre mòlt
- ratlladura d´una pell de llimona
-150 grams de nata líquida
- suc de 3 llimones

Preparació:
Folrar amb la massa un motlle desmuntable untat de mantega, punxar la base amb una forquilla i refrigerar uns 15 minuts. Posar paper de forn sobre la massa i emplenar-la amb llegums (cigrons, llenties...). Introduir en el forn a 200º durant 10 o 12 minuts. Retirar el paper i els llegums i tornar a enfornar entre cinc i set minuts perquè s'assequi per complet.
Per fer el farcit, batre els ous amb el sucre i després afegir la resta d´ingredients. Omplir la base reservada i coure una mitja hora a 180º o fins que el farcit hagi collat.
Una vegada freda empolvorar amb sucre roig.


I els pícnics de la resta de cookings?
- Elvira
- Rosa
- Maragda
- Núria
- Lourdes
- Ly

diumenge, 6 maig de 2012

CANNELÉS DE BORDEAUX

“Procureu saber el que porta la gent sota la roba, perquè no porta només la pell” (En la cort del llop. Hilary Mantel)


Aquests pastissets francesos m'encanten!!!. No sé molt bé com explicar la seva textura, són una espècie de flams amb l´exterior cruixent i el cor tou. Aquesta textura s'aconsegueix coguent-los en dues etapes, amb dues temperatures diferents. 

Els cannelés daten de principis del segle XVI. Les monges del convent d´Annonciades de Bordeus els van crear amb ingredients sobrants que recuperaven: la farina, el sucre, la vainilla i el rom dels bucs que atracaven en el port de la ciutat, i els rovells d'ou dels cellers de la regió que utilitzaven les clares per aclarir el vi. Repartien els canelés entre els pobres o els venien. La recepta va ser rescatada i popularitzada en 1830 per un pastisser bordelés que els va convertir en una especialitat de la ciutat. 

Els autèntics es couen en uns motlles acanalats de coure (suposo que d'aquí el nom). Jo els vaig fer en uns motlles també acanalats però de silicona, que la meva mare tenia des de feia temps. Sempre em queixo que a Eivissa és una mica difícil trobar segons quins ingredients o utensilis (ara ja no tant), però afortunadament la cuina de la meva mare és una font infinita de sorpreses, em vaig posar contentíssima quan vaig veure que tenia els motlles per fer aquesta recepta :))


Cannelés de Bordeaux

Ingredients per a 16 cannelés:
- 1/2 litre de llet
 -1 branca de vainilla
- 25 grams de mantega
 - 125 grams de farina
 - 250 grams de sucre
 - 2 ous
 - 2 rovells d´ou
 - 1 raig de rom

Preparació:
Posar a bullir la llet amb la mantega i la vainilla.
Barrejar la farina i el sucre. Batre els dos ous amb els rovells i afegir a la barreja de farina i sucre, mesclar.
Abocar la llet damunt d'aquesta barreja (sense la vainilla) i batre-ho tot molt bé.
Deixar reposar aquesta massa un parell d´hores.
Afegir un raig de rom i remenar.
Untar de mantega els motlles de cannelés i repartir entre ells la massa. No hi ha que omplir del tot els motlles perquè la massa pujarà dins el forn.
Coure cinc o vuit minuts a 250º, després baixar la temperatura a 170º i coure fins que estiguin ben fets. Deixar refredar un poc abans de treure del motlle. Empolvorar de sucre mòlt.