dilluns, 29 octubre de 2012

BIENENSTICH O PASTÍS DE PICADURA D´ABELLA


“Visc agafat a la fusta podrida d´un naufragi; no puc remar cap a una destinació. Estic a mercè de qualsevol cop de vent pensant en tu, pensant per què no podia haver anat d´una altra manera, pensant en les mil oportunitats que vaig perdre d´estimar-te més tendrament” (Jo confesso. Jaume Cabré)


La meva germana em va portar de Barcelona un llibre de receptes que ha sortit fa poc. Em va semblar un detall preciós, perquè a més de la il·lusió que em va fer el detall, és un llibre boníssim. Gràcies germaneta per aquest regal tan "desinteressat" :P hahaha

Crec que he marcat totes les seves pàgines, perquè no hi ha recepta que no em vingui de gust. La veritat és que les seves fotos són divines, porto uns dies bavejant cada vegada que l´obro. Per a l´estrena em vaig decidir per aquesta recepta que vaig preparar ahir per al dinar familiar (pobre de mi si m'hagués atrevit a no compatir-la) ...no van quedar ni les molles. Us la recomano.

El bienenstich és un pastís tradicional alemany que significa "picada d'abella". Segons una llegenda, dos aprenents de fleca de la ciutat de Andernach, van visitar les caseres d´abelles situades en els murs que recorrien la ciutat per menjar la seva mel. Quan estaven degustant el dolç líquid, van albirar unes tropes que volien atacar la seva ciutat i, per defensar-se, els van tirar les caseres de mel que van fer fugir als soldats, picats infinitament per les abelles. Llavors, per festejar la fugida de l'enemic van elaborar aquest deliciós pastís.


BIENENSTICH

Ingredients per al bescuit:
- 140 grams de farina
- 15 grams de mantega estovada
- ½ cullerada de sucre
- ½ sobre de llevat asseca
- un polsim de sal
- 1 ou
- oli per greixar

Ingredients per al setinat:
- 30 grams de mantega
- 20 grams de sucre
- 1 cullerada satisfeta de mel clara
- 1 cullerada de crema de llet espessa
- 50 grams d'ametlles laminades
- 1 cullerada de suc de llimona

Ingredients per a la crema:
-1 litre de llet
-1 pell de llimona
-2 branques de canyella
-200 g de sucre
-6 rovells d´ou
-10 cullerades rases de maizena

Preparació:

Per fer el bescuit, sedassar la farina sobre un bol, fregar-la amb la mantega i afegir el sucre, el llevat i la sal i barrejar bé. Incorporar l'ou batut i afegir una miqueta d'aigua fins a obtenir una massa homogènia.
Pastar sobre una superfície enfarinada fins que la massa estigui llisa, elàstica i brillant. Posar-la en un bol greixat, coberta amb paper film i deixar-la llevar una hora o fins que doblegui la seva grandària.
Greixar un motlle de cremallera de 20 cm. i col·locar la massa, estenent-la perquè s'adapti al motlle. Cobrir-la amb paper film i deixar-la llevar 20 minuts més.

Mentres fer el setinat. Fondre la mantega en un cassó, afegir el sucre, la mel i la crema de llet. Coure a foc lent fins que el sucre es dissolgui, deixant coure uns tres minuts. Retirar del foc i agregar les ametlles i el suc de llimona i deixar refredar.
Escalfar el forn a 180ºC. Escampar acuradament el setinat sobre la massa i deixar lllevar 10 minuts més. Coure uns 30 minuts, si es daurés massa millor cobrir el motlle amb paper d'alumini. Deixar refredar en el motlle abans de treure-la d´ell.

Per fer la crema, bullir la llet amb la canyella i la pell de llimona (millor si aquest pas es fa la nit anterior).
Desfer 200 grams de sucre en una mica de la llet, afegir el 6 rovells d´ou i la maizena. Col·locar sobre el foc i afegir a poc a poc la llet (sense la canyella i la pell de llimona) i deixar bullir removent sempre amb una cullera de fusta.

Partir el bescuit transversalment, pinzellar la meitat inferior amb llet i després untar amb la crema pastissera, repartint-la ben i cobrir amb la meitat que té el setinat d'ametlles.

dimecres, 24 octubre de 2012

MAGDALENES DE COCO I LLIMONA

“…va deixar el llibre damunt la tableta i va dir cada dia llegeixo i cada dia m´adono que em falta tot per llegir. I de tant en tant he de reelegir, tot i que només rellegeixo allò que es mereix el privilegi de la relectura.
- I què fa merèixer aquest privilegi?
- La capacitat de poder fascinar el lector; de fer-lo admirar-se per la intel·ligència que hi ha al llibre que rellegeix o per la bellesa que genera. Tot i que amb la relectura, per la seva naturalesa, sempre entrem en contradicció…Un llibre que no mereix ser rellegit tampoc no mereixia ser llegit…però abans de llegir-lo no sabíem que no mereixeria la relectura. La vida és així de cruel.” (Jo confesso. Jaume Cabré)

Si...és clar, és clar...si poguéssim saber les coses amb antelació mai agafaríem el camí equivocat...però aquest és també un dels al·licients que té la vida...o no?


 MAGDALENES DE COCO I LLIMONA

Ingredients:
-250 grams de farina
-2 llimones
-2 ous
-1 iogurt natural
-125 ml de llet
-150 grams de sucre
-2 cullerades satisfetes de coco ratllat
-mig sobre de llevat
-un polsim de sal

Preparació:
Rentar les llimones, assecar-les i ratllar la seva pell. Retirar la pell blanca d'una de les llimones i tallar la seva polpa en trossets molt petits.
Escalfar la llet amb el coco ratllat i el sucre i, quan trenqui a bullir, retirar del foc, tapar i deixar refredar.
Barrejar la farina amb el llevat i un polsim de sal. Batre els ous amb unes varetes fins que blanquegin. Afegir el iogurt i la llet amb el coco i seguir batent. Agregar la farina, la llimona trossejada i la ratlladura de llimona i barrejar bé.
Repartir la massa en càpsules de paper i coure uns 25 minuts a 180ºC, fins que pugin i prenguin un color daurat. Empolvorar amb coco ratllat i deixar refredar completament.


 He descobert un grup de música que em té totalment captivada...no em canso d'escoltar una vegada i una altra aquesta cançó...

dimarts, 16 octubre de 2012

COOKING CHALLENGE 29 - TUNNBRÖD O PA POLAR #WBD


“A la meva edat estava començant a aprendre que més que les coses, el que és important és la il·lusió que hi projectem. Això ens fa persones” (Jo confesso. Jaume Cabrer)


Avui es celebra el día mundial del pa, i amb tal motiu la Maragda, que era la cooking encarregada de triar recepta aquest mes, ens va proposar que preparéssim un pa polar i ajuntéssim aquest esdeveniment internacional amb el nostre desafiament mensual. Per descomptat, la resta de cookings varem acceptar encantades.



És sorprenent tot el que aprenc de les meves companyes!! Mai havia sentit esmentar aquest tipus de pa, però com m'encanta descobrir noves receptes i costums vaig trobar interessantíssima aquesta proposta...a més la recepta és deliciosa, ens va agradar a tots! Em sembla que soparem pa polar bastant sovint a partir d'ara :))

El tunnbröd és originari dels països nòrdics i sol tenir forma de crepe. Primer vaig pensar que s´assemblava a pita, però no té res a veure. Pot fer-se tou o cruixent, segons el temps de cocció, jo no vaig deixar que la massa es fes massa per poder embolicar millor el farciment, no volia que el pa es trenqués.

Hi ha uns corrons especials per aconseguir el típic dibuix en tota la seva superfície, però mancant aquest corró vaig usar una forquilla per punxar-lo bé, com vaig veure en imatges que vaig buscar en internet.

Segons sembla és habitual menjar aquest pa amb arengs fermentats o surströmming, però vaig ser incapaç de fer passar per aquest suplici a la meva família, doncs, segons vaig llegir, aquest peix té un fètid olor difícilment suportable. Així que vaig optar per un farciment més proper: tomàquet, enciam i pernil dolç...senzillament deliciós!!!


TUNNBRÖD O PA POLAR

Ingredients per a 4 persones:
- 25 grams de mantega
- 150 ml. de llet tèbia
- 1 sobre de llevat per a pa 
- 1 cullerada ben plena de mel 
- 1 pessic de sal 
- 150 grams de farina
- 60 grams de farina de sègol (jo n´hi vaig posar de cinc cereals)
- 1 pessic de batafalugues (és opcional, jo no en vaig posar)

Preparació:
Desfer la mantega en la llet tèbia, afegir el llevat i deixar reposar. Mentre, barrejar la resta d'ingredients. Una vegada estigui tot ben integrat, afegir la llet i pastar-ho tot junt.
Formar una bola amb la massa, col·locar-la en un bol tapada amb paper film en un lloc càlid i deixar-la reposar una hora.
Passat aquest temps, dividir la massa en quatre porcions, aplanar-les amb ajuda d'un corró donant-les forma ovalada. Han de quedar uns pans el més prims possible. Punxar amb una forquilla repetides vegades dibuixant una quadrícula.
Escalfar una paella prou gran, sense greixar-la, i coure els pans d'un en un per tots dos costats, amb cura de no cremar-los.

I els tunnbröds de la resta de cookings?
-Maragda 
-Lourdes 
-Ly 
-Rosa 
-Núria 
-Elvira 
-Mercè

dijous, 4 octubre de 2012

FRITA DE POP


"Malgrat la distància que ens separa, segueixo el teu exemple. Malgrat el pànic, ara ja no accepto taules de salvació per no enfonsar-me. Malgrat algunes insinuacions, em mantinc sense creences, sense sacerdots, sense codis consensuats que m'aplanin el camí cap a no se sap on." (Jo confesso. Jaume Cabré)


Aquesta és una altra recepta típica de la meva estimada illa, que està deliciosa amb una bona llesca de pa pagès per acompanyar-la. És molt fàcil de preparar, només té un "però" i és aconseguir que el pop quedi tendre, tasca de vegades gens fàcil d'aconseguir. A la meva mare, aquesta recepta, li surt sempre estupenda i el seu consell, quan me la va explicar, va ser que congelés prèviament el pop i el bullís amb una olla expres...així que ho tinc clar: hauré d'anar pensant a fer-li lloc en la meva cuina...

FRITA DE POP

Ingredients:
- 1 quilo de pop
- 2 o 3 cebes
- 1 cabeça d'alls
- 2 pebrots verds petits
- 4 patates grans
- 1 o 2 fulles de llorer
- oliï bo, sal, pebre i pebrera vermella.

Preparació:
Bullir el pop, deixar-lo refredar i tallar-lo amb unes tisores a trossets.
Pelar les cebes, tallar-les a grillons i sofregir-les amb el llorer i dos o tres dents d'all xafats fins que quedin daurades.
Pelar les patates, tallar-les gruixudes al llarg i fregir-les en abundant oli calent amb la resta dels alls xafats i el pebrot verd tallat a tires.
Afegir una cullerada de pebrera vermella a la ceba, remoure bé. Agregar el pop, tornar a barrejar i, finalment, incorporar les patates. Salpebrar i servir calent.


Heu vist alguna vegada en directe un polp nedant? Us asseguro que és un espectacle digne d´admirar. Estén els seus tentacles per desplaçar-se com ballarina de ballet damunt l´escenari, i és rapidíssim!

Quan anem a la platja el meu fill està sempre pendent amb el seu salabre, perquè li encantaria poder agafar-ne un. Afortunadament sempre se li escapen! Ja podem explicar-li que per atrapar-los ha d'oferir-los el braç i que quan un pop s'adhereixi a ell ben fort podrà dir que ho ha aconseguit. Però és clar, això no ho farà mai perquè, encara que no ho reconegui, li impressionaria massa notar les ventoses aferrades a la pell...i mentrestant, els tira pa com si fossin coloms i espera pacientment...si algun dia ho aconsegueix ja vos ho explicaré :)

dilluns, 1 octubre de 2012

PASTÍS DE XOCOLATA I MERENGA PER A CELEBRAR L´ARRIBADA DE LA TARDOR


“Res no m´ha acabat de fer feliç llevat de tu …He estat a la vora de moltes felicitats; he tingut unes quantes alegries. He gaudit de moments de pau i de gratitud immensa envers el món o envers algunes persones ... En fi, com que tenia l´edat que tenia, vaig somriure amb suficiència i vaig dir ningú no diu que sigui obligat ser feliç.” (Jo confesso. Jaume Cabré)

Tots tenim alguna cosa que ens fa feliços...jo sento especial predilecció per les coses petites, no busco la felicitat inassolible...una abraçada dels meus fills, que sigui divendres a la tarda, un dia de pluja, tenir temps per preparar una recepta, saber que m'espera la lectura d'un bon llibre...



Adoro la tardor! Malgrat viure en una illa preciosa amb enlluernadors estius, octubre és un dels mesos de l'any que prefereixo. Molts dels esdeveniments especials de la meva vida han tingut lloc a l'octubre. Ja no fa la calor aclaparadora dels mesos estivals, els dies comencen a ser més curts, l'ambient és més fred, més net i tot convida a recollir-se a casa...

Així que per celebrar l'estació que acaba de començar, vaig preparar aquest pastís tardorenc. Va haver-hi un moment, mentre l´estava fent, que vaig pensar que no aconseguiria sortir airosa, doncs la merenga és molt delicada. Però l'esforç va valer la pena, és un dels millors pastissos que he fet, el bescuit va quedar humit, esponjós i el toc de merenga ens va encantar!!



PASTÍS DE XOCOLATA I MERENGA PER A CELEBRAR L'ARRIBADA DE LA TARDOR

Ingredients:

- 115 grams de mantega a temperatura ambient
- 280 grams de sucre
- 3 ous, separades les clares del rovells
- 50 grams de cacau en pols, barrejat amb 22 cl d'aigua calenta
- 180 grams de farina
- 1 sobre de llevat
- 20 cl de nata líquida per muntar
- 4 cullerades de sucre
- 4 clares d'ou
- 120 grams de sucre

Preparació:
Escalfar el forn a 160ºC. Untar amb mantega el fons i les parets de dos motlles profunds de cremallera. 
Batre la mantega amb el sucre fins que quedi una mescla cremosa. Afegir els rovells d'ou d'un en un, batent ben després d'agregar cadascun. Incorporar la barreja de cacau i aigua i, després, la farina i el llevat sedassats. Barrejar amb suavitat, repartir la massa entre els dos motlles i reservar.
Batre les clares a punt de neu forta amb la meitat del sucre i afegir a poc a poc el sucre restant, sense deixar de remoure. Repartir la merenga obtinguda entre els dos motlles, amb cura perquè no es baixi al fons de la massa.
Coure cada motlle uns 30 minuts. Deixar refredar les masses en els motlles i treure després, amb molta cura de no trencar la merenga.
Muntar la nata líquida amb sucre. Col·locar una de les masses sobre la safata on anem a servir el pastís, cobrir-la amb la nata muntada i col·locar sobre ella, amb extrema cura, la segona massa.
Guardar en la nevera fins al moment de servir.


Ahir va fer un dia de pluja típic de la tardor...dels que m´agraden a mi encara que essent diumenge això signifiqui no poder realitzar activitats a l'aire lliure...ummm, l'aire fa olor de terra mullada i el camp eivissenc es vesteix de colors sobris...tot un gaudiment per als sentits!