divendres, 30 novembre de 2012

BLOCS CONTRA LA FAM: GASPATXOS


"És curiós la gent que somriu en silenci. Com si amaguessin un secret. Que potser tots els individus tenen un secret que els fa feliços o infeliços?" (Tortugues. Katherine Pancol)


Aquest és el segon any que participo en la iniciativa solidària Blocs contra la fam. Avui i demà te lloc la Gran Recollida de menjar per al Banc dels Aliments. És esgarrifador pensar que una de cada cinc llars es troba en situació de pobresa, per això és necessari que cadascun de nosaltres contribueixi en la mesura de les seves possibilitats. A la pàgina web de La Fundació del Banc dels Aliments poden trobar-se els punts de recollida d'aliments.

Des del meu bloc participo amb una senzilla recepta típica d'Eivissa. Aquí els bunyols que es fan sense bunyolera es diuen gaspatxos. Feia molts anys que no els provava, qui els feia sempre era la meva besàvia. No li donava gens de mandra preparar-los en cinc minuts per al berenar de les meves germanes i meu...i tenc que reconèixer que jo era qui es menjava la majoria de gaspatxos, m'encantaven!!

GASPATXOS

Ingredients:
- Farina
- Aigua
- Batafaluga
- Sucre

Preparació:
Mesclar farina i aigua en les proporcions necessàries per fer una pasta que no ha de quedar ni massa líquida ni massa espesa. Batre-la molt amb una forquilla. Afegir la batafaluga i anar fregint a cullerades amb oli d´oliva. Passar els gaspatxos per sucre i menjar enseguida perquè no refredin.

diumenge, 11 novembre de 2012

BROWNIE DE XOCOLATA AMB REMOLINS DE CREMA DE FORMATGE I CARABASSA PER AL #DIADELBROWNIE


Però el món se´t comença a carregar amb les coses que dius, les que penses, les que desitges i les que haurien pogut ser si no fos que.” (Jo confesso. Jaume Cabré)

És cert, hi ha tantes coses que podríem haver fet si no fora per això o per allò...


La primera vegada que vaig sentir la paraula brownie, va ser a una amiga que havia anat a l'estiu a fer un curset d'anglès a Londres. A jo, que no tinc ni idea d'anglès perquè (uf, com em penedeixo ara!) vaig triar estudiar francès, el terme em va semblar d'allò més "xic" i quan em va explicar que consistia en un pastisset americà de xocolata, fosc i dens, em va bastar per prometre'm a mi mateixa que algun dia jo també assaboriria tan deliciós dolç.

Segueixo sense saber anglès i aquell estiu dels quinze anys queda bastant lluny, però la meva passió per la rebosteria m'ha permès descobrir i assaborir diferents versions de brownie: amb nous, amb fudge (una altra parauleta anglosaxona), amb butterscoth (ejem, una altra), amb nata batuda, blondies (més!)...

I justament avui se celebra el dia del brownie o, millor dit, #eldiadelbrownie. Sí, sí, el brownie té un dia dedicat tot a ell (l'11 de l'11) i aquest any se celebra la seva segona edició. L'any passat no em vaig assabentar, perquè aquest és un esdeveniment que es va forjar en twitter i per aquell temps jo encara no estava molt posada amb les noves tecnologies, ara almenys ja he après a fer piulades així que aquest any no he volgut faltar, tard però aquí estic.

Dani, que va ser un dels espontanis promotors de #eldiade en twitter, ha organitzat el Concurso del Autoproclamado Día Mundial del Brownie al seu bloc El monstruo de las galletas, i no he pogut resistir-me a participar, ni pels jutges, entre els quals es troba la meva Pam, ni per ell mateix, que tanta paciència va tenir en el seu moment amb mi ;)


La recepta que he triat ha estat un brownie de xocolata negra ben dens, com ha de ser, amb una capa de crema de formatge i carabassa, amb una consistència pareguda al flam. El resultat ha estat un contrast de textures deliciós. Dels millors brownies que he tastat mai… 

BROWNIE DE XOCOLATA AMB REMOLINS DE CREMA DE FORMATGE I CARABASSA

Ingredients pel brownie de xocolata:
- 180 grams de mantega fosa
- 180 grams de sucre
- 2 ous
- 140 grams de farina de rebosteria
- 140 grams de cacau
- 1 polsim de sal
- 1/2 culleradeta de canyella

Ingredients per a les crema de formatge i carabassa
- 250 grams de formatge en crema
- 80 grams de sucre
- 1 ou
- 60 grams de farina
- 150 grams de carabassa bullida i triturada
- 1/4 de culleradeta de vainilla
- 1/2 culleradeta de canyella
- 1/2 culleradeta de gingebre
- 1 polsim de clau mòlt


Preparació:
Comencem preparant el brownie de xocolata. Barregem la mantega amb el sucre amb unes varetes fins que estigui tot ben integrat. Després, afegim els ous d'un en un, batent ben després d'agregar cadascun.
En un bol ben sec posem la farina, el cacau, la sal i la canyella, removem bé, ho sedassem i ho afegim a la barreja de sucre i ous, batent fins que quedi tot unit.
Untem un motlle de 22x22 cm amb mantega i estenem en ell 2/3 del brownie, reservant la resta.
Preparem la crema de formatge i carabassa. En un bol posem el formatge en crema amb el sucre i ho batem. Afegim després l'ou i, finalment, la resta d'ingredients, cuidant que quedi tot unit.
Aboquem aquesta barreja en el motlle que teníem reservat i sobre ella repartim la massa de brownie restant, traçant remolins amb un ganivet.
Coure en el forn a 180ºC durant uns 45 minuts aproximadament. Deixar refredar bé abans de treure del motlle.

dissabte, 10 novembre de 2012

COOKING CHALLENGE 30 - PUMPKIN PIE o PASTÍS DE CARABASSA

I en comptes de dedicar-se a ser feliç…buscava la manera d´amargar-se una miqueta. I  jo aquí donant lliçons de com aconseguir la felicitat. Com si en fos especialista. Com si la felicitat fos una assignatura obligatòria” (Jo confesso. Jaume Cabré)


Amb la quantitat de carabasses que arribem a tenir quan és l'època mai se m'havia ocorregut preparar aquestes típiques postres americanes. Per això, quan la Núria ens va proposar, per al repte de les Cooking Challenge d'aquest mes, fer un pumpkin pie no m'ho vaig pensar massa. Després de mirar varies webs em vaig decidir per la recepta de la Marta Stewart i la versió més bàsica de totes, sense crema de formatge o xocolata. 

No estava segura de si m'agradaria el sabor de la carabassa dolça, estic acostumada a menjar-la sempre en purés i altres receptes salades, però haig de confessar que em va sorprendre en positiu. Per no recarregar-la massa la vaig acompanyar únicament de nous, sense nata batuda a pesar d´aconsellar-ho totes les receptes americanes que vaig consultar, i crec que vaig encertar de ple, el contrast va ser deliciós.


PASTÍS DE CARABASSA

Ingredients per a la massa:
-180 grams de farina de rebosteria
-60 grams de farina integral
-1 culleradeta de sucre
-1/2 culleradeta de sal
-180 grams de mantega ben freda tallada a daus
-1 o 2 cullerades d'aigua molt freda

Ingredients per al farcit:
-300 grams de puré de carabassa
-3 ous
-150 grams de xarop d'Arce
-150 grams de llet
-1 culleradeta d'extracte de vainilla
-1 polsim de sal

Preparació:
Posar els ingredients de la massa en un bol i pastar-los fins a aconseguir una massa llisa. Embolicar-la en paper film i deixar-la reposar en la nevera una mitja hora. Passat aquest temps, treure-la i folrar amb ella un motlle de parets acanalades untat amb mantega.
Per fer el puré de carabassa, pelar-la, trossejar-la i passar-la per la batedora. Col·locar-la en un bol amb la resta d'ingredients del farciment i batre-ho tot junt. Emplenar amb aquesta barreja la massa reservada.
Coure la tarta a 180ºC uns seixanta minuts.


I els pastissos de carabassa de la resta de cookings?
-Núria
-Lourdes
-Ly
-Rosa
-Elvira
-Mercè
-Maragda