Menú

dijous, 12 de setembre de 2013

COOKING CHALLENGE 39 - TORTA SETTEVELI O PASTÍS SET VELS

"Em pregunto si els estels s'il·luminen amb la finalitat de que, algun dia, cadascun pugui trobar el seu" (El principito. Antoine de Saint-Exupéry)


Feia molt de temps que volia preparar aquestes postres tan especials, per això, quan Lourdes ens va dir que havia triat la xocolata per al repte de setembre de les Cookings Challenge vaig saber de seguida amb quina recepta hi participaria.  Quina millor elecció que aquest deliciós pastís sicilià? El nom del qual fa referència al ball del mateix nom que Salomé va realitzar davant el rei Herodes...doncs, segons diuen, aquest dolç, com la dansa de Salomé, provoca un desig irrefrenable de provar-lo.

L'origen d'aquest pastís no és clar i circulen moltes històries sobre qui el va crear realment. Uns diuen que va ser la Pastisseria Capello de Palerm, uns altres que va ser Lucca Mannori de Prato, però la veritat és que la Torta Setteveli va guanyar en 1997 la Copa del Món de Pastisseria a Lió de la mà del pastisser Luigi Biasetto. Sigui quin sigui el seu inventor, el seu origen es troba a Palerm i pot trobar-se en totes les pastisseries de la localitat. No conec Sicília, però si la visito algun dia sens dubte buscaré aquest famós dolç.
En portar set capes de xocolata i avellanes és una mica llarg de preparar, però per res complicat. Només es requereix una bona organització…val la pena per gaudir de tan exquisit  pastís… us animeu? Buon Appetito! :)

Aquestes són les set capes del Pastís Set Vels:
-Primera capa (capa inferior): Bescuit genovés de xocolata
-Segona capa: Praliné cruixent
-Tercera capa: Crema bavaresa d´avellanes
-Quarta capa: Bescuit genovés de xocolata
-Cinquena capa: Crema bavaresa d´avellanes
-Sisena capa: Mousse de xocolata
-Setena capa: Esmalt de xocolata 



1ª i 4ª capa: Bescuit  genovés de xocolata
-300 g de farina de rebosteria
-50 g de cacau en pols sense sucre
-1 sobre de llevat
-1/4 de culleradeta de bicarbonat de sodi
-6 ous grans, a temperatura ambient
-300 g de sucre granulada

Preescalfar el forn a 190º, untar de mantega un motlle de cremallera de 22 cm de diàmetre.
Sedassar junts dues vegades la farina, el cacau en pols, el llevat i el bicarbonat de sodi, i reservar.
En un bol al bany maria, batre els ous amb el sucre fins que estiguin calents i gairebé hagin doblat la seva mida inicial. Afegir-hi la meitat de la mescla sedassada a la barreja d'ou i mesclar amb una llengua fent moviments envolupants, amb cura de no desinflar la barreja. Afegir la resta de mescla i repetir l´operació.
Abocar la barreja en el motlle que tenim preparat. Enfornar durant 20-25 minuts o fins que punxant amb un escuradents aquest sorti net. Retirar del forn i deixar refredar durant 15 minuts. Treure del motlle i deixar refredar completament sobre una reixeta.

2ª capa: Praliné cruixent
-65 g de xocolata negra 64%
-25 g de mantega
-80 g de pasta d'avellanes (*)
-40 grams de flocs de blat de moro, aixafat´s una mica amb la mà

Fondre la xocolata i la mantega al bany maria. Barrejar-les amb la resta d´ingredients i estendre la mescla sobre un cercle de la mateixa mida que el bescuit fet sobre paper parafinat. Guardar en la nevera.

3ª i 5ª capa: Crema bavaresa d´avellana
-250 g de llet sencera
-250 g de nata líquida
-120 g de pasta d'avellanes (*)
-5 rovells d'ou
-90 g de sucre  
-4 fulles de gelatina (16 g) estovades en aigua
-500 ml de nata muntada

En una cassola escalfar la llet, la nata líquida i la pasta d'avellanes. Mentre, batre els rovells d'ou i el sucre fins que la mescla es torni de color pàl·lida. Quan la barreja de llet bulli, baixar-la del foc i abocar-ne una mica sobre la barreja d'ou, sense deixar mai de batre (per no quallar els ous.) Continuar afegint i batent fins que la barreja de la llet s'hagi incorporat completament a la barreja d'ou. Abocar tota la barreja de nou a l'olla i calentar fins que espessi, sempre remenant amb una cullera.
Escórrer la gelatina i afegir-la a la crema, remenant fins que s'incorpori del tot. Colocar la cassola sobre un bol amb aigua freda i glassons perquè es refredi. Per últim, mesclar amb la nata muntada amb moviments envolvents. 

6ª capa: Mousse de xocolata
-250 grams de nata líquida
-250 grams de xocolata negra
-400 grams de nata muntada a temperatura ambient

Picar la xocolata en encenalls i posar en un bol. En una cassola, escalfar la nata líquida però sense deixar que bulli. Abocar-la sobre la xocolata i deixar reposar la mescla durant 1 minut. Lentament, barrejar-ho tot fins obtenir una ganache cremosa. Deixar refredar.
Afegir la nata muntada a la ganache de xocolata en tres etapes. Preparar just abans de muntar el pastís. (NOTA: És important que la ganache i la nata muntada siguien més o menys la mateixa, ambdues a temperatura ambient, per no fer malbé la mousse)

7ª capa: Esmalt de xocolata
-85 grams d'aigua
-80 grams de nata líquida
-40 g de cacau en pols
-120 g de sucre  
-4 fulls de gelatina (16 g) estovades en aigua

En una cassola, posar a bullir l'aigua, la nata líquida, el cacau en pols i el sucre batent constantment amb unes varilles. Deixar bullir uns cinc minuts sense deixar de batre. Baixar del foc, escórrer tota l'aigua de la gelatina i afegir-la a la barreja de xocolata. Deixar entibiar abans d´usar.

(*) Pasta d´avellanes
-125 g de sucre
-40 g d'aigua
-150 g d'avellanes pelades
-oli de girasol 

En un cassó escalfant el sucre i l'aigua fins obtener una mescla de color ambre clar. Baixar del foc, afegir les avellanes i remoure perquè quedin ben cobertes amb el caramel. Abocar sobre un silpat, extendre bé i deixar refredar completament. Trencar en bocins i esmicolar amb la thermomix o un altra robot de cuina. Afegir dos o tres cullerades d´oli i tornar a picar fins aconseguir una pasta cremosa, amb una textura semblant a la mantega de cacauet.

Muntatge del pastís:

L'organització és clau per a facilitar la preparació d´aquest pastís. En primer lloc hi ha que fer la pasta d´avellanes, que es pot preparar uns diez abans. Després (el dia abans) s´ha de fer el bescuit, la crema bavaresa d'avellanes i el praliné cruixent

Abans de començar a muntar el pastís, s´ha de preparar el motlle (el mateix on s´ha fet el bescuit) col·locant alrededor d´aquest una tira d´acetat més alta que el motlle.

Tallar el bescuit en dos parts. Posar una primera sobre el motlle i remullar-la amb llet. A sobre posar la capa de praliné cruixent. Després escampar la meitat de la crema bavaresa. Sobre ella posar la segona capa de bescuit, tornar a remullar bé amb llet i a sobre escampar amb la resta de crema bavaresa. Guardar a la nevera tota la nit.

Al dia següent, fer la mousse de xocolata. Treure el pastís de la nevera, retirar el cercle i l´acetat i escampar la mousse sobre el pastís, per damunt i pels laterals, procurant que quedi anivellat. Tornar a guardar a la nevera.

Per últim, preparar l´esmalt de xocolata i quan tingui la temperatura adequada, treure de el pastís de la nevera i repartir per sobre. S ha de treballar amb rapidesa abans que la gelatina qualli massa l´esmalt. Tornar a guardar a la nevera fins el momento de servir. Decorar al gust, jo hi vaig escampar avellanes triturades per sobre.

I les propostes de la resta de cookings?
-Núria
-Maragda
-Mercè
-Lourdes
-Ly
-Elvira
-Rosa

51 comentaris:

  1. Alaaaaa me he quedado muda... Pasada de pastel! Me lo pido. Es una receta genial. Espectacular!!! Muaks

    ResponElimina
  2. Alaaaaa me he quedado muda... Pasada de pastel! Me lo pido. Es una receta genial. Espectacular!!! Muaks

    ResponElimina
  3. Alaaaaa me he quedado muda... Pasada de pastel! Me lo pido. Es una receta genial. Espectacular!!! Muaks

    ResponElimina
  4. Babeando me has dejado, que pintaza! esta tarta me la apunto, la desconocía!!!

    ResponElimina
  5. ¡¡Qué pasadaaaa!! Menudo lujo de tarta.. me encanta y me estoy anotando toooodos los pasos.
    ¡¡Gracias encanto!!

    ResponElimina
  6. Sense paraules.. un pastís impresionant!! mare meva.. si tinc una ocasió l'he d'adaptar si o si.. es espectacular i les fotos i presentació...no dic res més !!

    Petosnnsss

    ResponElimina
  7. T'ha quedat espectacular! Quina feinada!! Però segur que valia la pena...
    No coneixia aquest pastís, i això que l'any passat vaig anar a Sicília... ja veig que hauré de tornar per tastar-lo ;)

    ResponElimina
  8. ¡Espectacular, maestra! Mira que es difícil porque el listón está altísimo, pero te has superado. No sólo la receta tiene una pinta estupenda sino que la forma en la que la explicas me ha hecho paladearla.
    Aplausos!!!

    ResponElimina
  9. Woooooow!!!!!!!!!!!!! Menuda presencia tiene ese pastel, estoy segura de que fue un éxito total incluso antes de comerlo! Un besazo!

    ResponElimina
  10. M'encanta l'aspecte d'aquesta tarta italiana... i si és amb aromes de xocolata.... encara més!

    ResponElimina
  11. Simplement...GENIAL! Quina salivera!

    ResponElimina
  12. Ostres,quina bona pinta que té aquests pastís!! Això si, ha de ser una auténtica bomba!! jajajja Però no li diria pas que no :)

    ResponElimina
  13. M'has enamorat dues vegades...

    Una per la cita del Petit Prícep...
    I la segona per l'espectacular i sexi setvels ;)

    Tu sí que sabes pillina!

    Molts petons encisadora!

    ResponElimina
  14. M'has enamorat dues vegades...

    Una per la cita del Petit Prícep...
    I la segona per l'espectacular i sexi setvels ;)

    Tu sí que sabes pillina!

    Molts petons encisadora!

    ResponElimina
  15. Quina feinada, t'ha quedat espectacular! És la Champions league dels pastissos

    ResponElimina
  16. M.José, això és un caprici de Déus, quina passada de pastís, però ben bé per una ocasió especial, perquè si, és laboriós!!!! M'agrada molt i molt, el tindré present, no l'oblidaré, a veure si alguna vegada tinc la ocasió i les ganes de fer-lo, perquè s'ha d'estar ben mentalitzat, jejeje!!! d'aquells dies d'hivern que tens moltes ganes de cuina!!!
    Motles gràcies, bonica, bon cap de setmana!

    ResponElimina
  17. Hola preciosa!!! Cuánto tiempo sin poder visitarte, no sabes lo que se complican a veces las cosas y lo difícil que resulta encontrar un hueco para ponerse al día.
    Me he quedado con la boca abierta mirando esta maravillosa tarta!!!
    Te ha quedado impresionante y me parece toda una tentación. Por favor qué pinta tiene!!!

    Besitos cariñosos,

    ResponElimina
  18. Quina meravella!!! Me l'apunte de totes totes!!!

    ResponElimina
  19. ¡Ummm!, me he quedado babeando con la primera foto. Se ve delicioso.
    besos

    ResponElimina
  20. Mare de deu!! Quina currada de pastís!! Peró m'encanta i t'ha quedat perfecte!!
    Ei bonica moltes gracies per tot, saps que t'aprecio molt? Ejejjejej un petonet!!!
    ;)

    ResponElimina
  21. Me encanta la presentación.Tiene que estar riquísima y el trabajo que lleva hacer la receta.Saludos.

    ResponElimina
  22. Chica, esta tarta impresiona por fuera y con ese corte, hasta tal punto que casi le pego un bocado a la pantalla.
    Un beso.

    ResponElimina
  23. Madre mía!! menuda maravilla!! y menuda paciencia que tienes, yo no se si con tanto paso la hubiese terminado, seguro q me la como antes, cruda y todo.
    Espectacular tu propuesta, de lujazo!
    bssss guapísima

    ResponElimina
  24. M. José.... IMPRESSIONANT. Desprès e veure´l, tant se men dona el seu origen, però... perquè estàs tan lluny...Jo vuy un trosset encara que sigui petitet...per favor!!!!
    Petonets

    ResponElimina
  25. IM PRE SIO NANT!!!!!!!!!!!!!!!!!
    No és pot dir rès mes, i encara que diguis que es fácil....no se si em veig amb cor.
    Es precios!!!!!!
    I tè que se deliciòs....
    Huau, .... m'encanta!!!!!!

    ResponElimina
  26. Per favor quina cosa mes bona!!!!!! Aixó m'ho guardo!!! Petonets

    ResponElimina
  27. Wow! Alucinante tarta! Con oo chocolatero que soy... Mmmm

    ResponElimina
  28. Més que un pastís això sembla una obra d'art!!! No m'estranya que guanyés la copa del món. T'ha quedat perfecte, un 10!!!!!!

    ResponElimina
  29. Uau!! Et faig l'onada Mª José!! Quin superpastís!! Ha de ser bru-tal!!
    Ara 7 capes han de portar feina eh!!
    Petons guapa!

    ResponElimina
  30. Nena quina currada de pastis, es fantàstic a la vista!!! ja no diguem a la boca. No l´habia vist mai i es que sense tallar, la foto es una passada!!!
    Felicitats per la recepta! Petonets

    ResponElimina
  31. Directament, això no es fa, un pastís així hauria de ser directament delicte penal, de la meravella que és, jajaja!

    Petons!

    ResponElimina
  32. Quina pasada de pastis ! m'encanta !! Petons

    ResponElimina
  33. Maria Jose este pastel es para bailarle la danza completa antes de comerlo y después también ha de estar riquísimo.
    Saludos

    ResponElimina
  34. Quina passada de pastís!!! segur que tanta feina va valer la pena! la pinta que fa és irresistible!!!

    ResponElimina
  35. mmmm no conexia aquest dolç ni la seva història però m'ha semblat exquisit, la cambinació de les diferents capes ha de ser irresistible, i la història és molt bonica.

    Petonets!!

    ResponElimina
  36. Vaya pintaza y que fotos. Me llevo un trozo. Besotes guapa.

    ResponElimina
  37. Vaya pintaza y que fotos. Me llevo un trozo. Besotes guapa.

    ResponElimina
  38. Le voy a preparar esta tarta a Martin con la condición que me baile la danza de los siete velos!! Queda espectacular!! Tiene trabajillo pero estoy más que segura que vale la pena invertir ese tiempo en cada una de sus capas. Buen comienzo de curso cookiniano!! Un besote amiga

    ResponElimina
  39. Ohhhhh et faig la ola, quina maravella!!

    ResponElimina
  40. Y qué bien te queda sobre esa mesa blanca y pulcra ...la presentación ante todo .

    ResponElimina
  41. Bueno bueno que ven mis ojos .. esta es la torta más famosa y oficial que existe donde es mi novio, osea el sur de Italia, el es de Reggio calabria y allí se come muchísimo, es verdad que su origen está en Palermo (sicilia) pero como te digo en Reggio Calabria es la torta más oficial que tienen, imagino que pasará también en más regiones, eso si, yo siempre la he visto más en el Sur de Italia y la he comido allí también que está de muerte por cierto.. La tuya te ha quedado excepcional de verdad .. y vaya pinta que tiene.. un 10 en todo..!! un besito guapa..

    ResponElimina
  42. Que tarta!!!! espectacular, me encanta pero que complicada de hacer, aunque el resultado vale la pena.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  43. I tant que el pastís de set vels ha de ser de xocolata, no podia ser d'altra manera, no creus?
    I jo estic molt contenta per això, això vol dir que puc guardar-me la recepta i quan la faci recordaré de la dansa, què crec que així serà quan m'ho mengi, ballaré i ballaré...
    Un beso, guapa

    ResponElimina
  44. Amb la boca oberta que estic. Quina delicia!
    Petons

    ResponElimina
  45. sincerament, Mª José...gran finalista!!:))
    Aquest pastís és extraordinari!!
    Enhorabona, des d'aqui percebo l'olor a la trufa:))
    Som finalistas:)) en fer els millor pastissos
    Una abraçada!

    ResponElimina
  46. madre mia esto SI es un pastel de nivel! Tinen un largo trabajo detrás pero el resultado es realmente espectacular, felicidades porque es de las mejores que he visto nunca! un beso

    ResponElimina
  47. Jo tampoc he estat mai a Sicília, però si un dia hi vaig segur que el cercaré, perquè el que has fet és un luxe de pastís. Una abraçada Maria José,
    Nani

    ResponElimina
  48. Hola guapísima,una delicia espectacular de pastel,las palabras no me salen ante tal delicia pero su nombre vale la exquisitez nombrada,tomo nota por que hay que probarlo sin excusa.
    Mil besitos cielo y feliz semana.
    Perdón por tanto retraso no hace mucho que he retomado nuevamente mi blog y además he cambiado de blogger a word y aún más liada he estado.

    ResponElimina
  49. Gracias me ha llegado tu correo perfectamente, un poco complicada para mi, pero voy a intentarlo. Es genial ¡¡¡ Se que a mi marido le gustara muchísimo, lo que no se es si yo estaré a la altura jeee.
    Gracias por la receta.
    Bsss desde Almeria

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José