Menú

dilluns, 18 de novembre de 2013

GNOCCHI DI PATATE CON SUGO DI POMODORO E BASILICO - COOKING CHALLENGE 41

"Arrelar, com un arbre, dins la terra:
no ser núvol endut d'un poc de vent.
Sobre els camps coneguts de cada dia,
veure un cel favorable i diferent.
Mirau com cau, quotidià, el crepuscle,
cada cop renovant-me el sentiment.
Damunt la terra nostra i estimada,
del cor neixen el pi, l'aire i l'ocell.
El blanc record de la infantesa hi sura,
i ha de fer bo, aques sol, als ossos vells.
Vull escoltar-hi aquest parlar que arriba
de molt antic als llavis de la gent.
El meu amor, la ferma companyia,
vull somiar-hi, entre la mar i el vent"
Marià Villangómez

Aquest any es celebra el centenari del naixement d´aquest gran poeta eivissenc i des del meu blog li rendeixo un petit homenatge amb aquesta poesia seva que tant m'agrada.


Aquest mes, l´Elvira ha estat l'encarregada de proposar una temàtica per al nostre repte de les Cookings Challenge i la seva elecció va ser "Bella Itàlia". De seguida em vaig posar a pensar amb quina recepta podia participar. Eren tantes les opcions, doncs la italiana és una de les meves cuines preferides, que em costava molt decidir-me: antipasti, minestre, carni, pesce, pasta, dolci... si tan sols els noms ja són temptadors! M'ocorre moltes vegades que els arbres no em deixen veure el bosc, al final vaig caure que l'opció millor era la més òbvia, doncs l'última vegada que l´Elvira va venir a Eivissa a visitar-nos em va portar una gnocchitera! o sigui que estava predestinada a fer gnocchis en aquest repte, o no? Elviiii si no arribes a triar la cuina italiana per al repte de novembre encara no l´hagués estrenada :P

La paraula "gnocchi" prové de nocchio, un nus de la fusta. L'origen d´aquesta recepta es situa a Itàlia cap a finals del segle XIX, quan el país encara es trobava sota règims semi feudals. Els senyors feudals italians solien ser els amos dels molins on els camperols molien el blat per a fer la farina amb la qual preparaven les seves pastes. Quan els senyors van decidir augmentar les taxes dels preus que els camperols pagaven per a poder moldre el blat, aquests van reeixir experimentant amb un substitut de la farina, el puré de patates, i així sorgí aquesta recepta.
Encara que els gnocchis són típics de la cuina italiana, existeixen plats de preparació similar a la gastronomia del centre d'Europa, com els Salzburger Nockerln de la cuina austríaca i els knödel i receptes semblants de la cuina alemanya, hongaresa, eslovena i russa. Al principi del segle XX molts italians varen emigrar a l´Amèrica del sud, sobre tot a l´Argentina. A causa d'aquests emigrants els gnocchis es varen estendre a alguns països de la zona, passant a formar part de la cuina argentina, urugaiana, veneçolana i paraguaiana.

La massa la vaig fer amb la Thermomix, però no té cap secret així que si no la teniu, és igualment fàcil. Només cal passar les patates, una vegada bullides, pel passapurés i anar afegint farina fins a aconseguir la textura necessària per poder manejar la massa sense que s´aferri a la taula de treball. Vaig acompanyar els gnocchis amb salsa de tomàquet casolana aromatitzada amb alfàbrega, la propera vegada provaré amb una salsa quatre formatges, ara que per fi m'he animat a estrenar el regal de l'Elvira tinc la intenció de treure-li molt partit.


GNOCCHI DI PATATE CON SUGO DI POMODORO E BASILICO

Ingredients:
-800 g de patates pelades i trossejades
-700 g d'aigua
-200 g de farina (aproximadament)
-un polsim de sal

Preparació:
Posar l'aigua en el got de la Thermomix i programar 6 min/Temp Varoma/vel 1. Posar les patates trossejades en el recipient Varoma, col·locar-lo sobre la tapa sense el gobelet i programar 20 min/Temp Varoma/vel 2. Quan acabi, comprovar si les patates estan ben cuites, de no ser així, programar uns minuts més a la mateixa temperatura i velocitat. Rebutjar l'aigua del got, posar-hi dins les patates cuites, amb una mica de sal i triturar-les 10 seg/vel 4. Agregar la farina i pastar 20 seg/vel 6, ajudant-se amb l'espàtula (si és necessari n´hi podem afegir més de farina). Bolcar la massa sobre una superfície llisa i formar rotlles. Tallar-los en trossos d'uns 2 centímetres i realitzar solcs sobre ells amb ajuda d'una gnocchitera o una forquilla. Coure els gnocchis en aigua bullint amb sal fins que pugin a la superfície. Escórrer-los bé i servir-los amb la salsa escollida i empolvorats de formatge Parmesà mòlt.

I les propostes italianes de la resta de Cookings? 
-Elvira
-Lourdes
-Mercè
-Núria
-Rosa

30 comentaris:

  1. Mº José que pinta tan rica, te han quedado genial! Besitos guapa!

    ResponElimina
  2. Venga va... que mañana todas a dieta despues de tanto ñoqui.. jaja. Me encanta el montaje fotográfico.. yo no tengo tan buen ojo.. snifff.. ni tan buen gusto... snifff..
    Besotes.

    ResponElimina
  3. Tinc moltes ganes de fer gnocchi a casa! quina bona pinta...

    ResponElimina
  4. El poema és preciós, però les fotografies encara més... una abraçada!

    ResponElimina
  5. oh quin poema .. m'encanta queda apuntada .. besades

    ResponElimina
  6. Más ñoquis pa las cookings :)) que buenos!!!! que fotos tan bonitas María José, me encanta el estilismo!!
    muackkk

    ResponElimina
  7. Preciós el poema i també la fotografia! fer gnoccis és estretingut, però estan taaan bons! amb la salsa de tomàquet casolana van perfectes!

    ResponElimina
  8. Hola guapa tu

    Un màgnific plat acompanyat de un preciòs poema

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  9. No n'he fet mai, veient la teva recepta sembla fàcil, potser ho provo però no em quedarà tan bé com la teva

    ResponElimina
  10. Una de les meves receptes italianes preferides!! I el poema és deliciós! M'encanten les teves combinacions de gastronomia i poesia! Perquè jo també sóc aficionada a la poesia :) Petonets!

    ResponElimina
  11. Deliciosa tu propuesta, tengo ganas de conseguir la gnocchitera
    Bss

    ResponElimina
  12. Qué delicia, para disfrutar!! Un abrazo, Clara.

    ResponElimina
  13. Maria Jose que alegría me ha dado verlos, porque mañana los comerán y ademas con salsas pomodoro , La Pasatta.
    También tengo esa tablilla me la compre en el Alambique y mira que es resultona. Me encantan tus fotos, el palto se ve genial.
    ( Aun no me he atrevido ha hacer la tarta, tengo los ingredientes ya)
    Esta receta fantastica.
    Bsss desde Almeria

    ResponElimina
  14. M'encanta la gastronomia italiana, de manera que aquest mes disfrutaré molt de les vostres receptes.
    Els nypquis han de ser boníssims.

    ResponElimina
  15. Quina pinta Mª José! Jo els he fet de tant en tant, però mai em queden tan macos com a tu, com es nota la ma que tens a la cuina!

    Petons!

    ResponElimina
  16. Aqui esta uma coisa que nunca comi.
    Mas acho que ia gostar,tem um aspecto delicioso
    Bj

    ResponElimina
  17. c'est bien appétissant, bravo
    bonne journée

    ResponElimina
  18. Y yo matándome con un tenedor, venga a hacer formas y no había manera jajaja... me encanta tu receta... que elegantes te han quedado las fotos.
    Muaks

    ResponElimina
  19. M'encanten els nyoquis! No sabia que eren tan fàcils de fer. Visca la Thermomix! M'apunto la recepta ;)
    Per cert, gràcies per la informació, ho desconeixia...
    Marta

    ResponElimina
  20. Com sempre una presentación impecable! M'ha agradat saber que prové de la paraula "nus de fusta! sempre aprenc molt de totes vosaltres! Per llepar-se'n els dits segur! Petons

    ResponElimina
  21. Me encantan los gnocchi, y ese sugo di pomodoro es perfecto. Besitos.

    ResponElimina
  22. Ostres MaJosé, saps que no n'he fet mai a casa de gnocchis? Segur que han de ser molt millors que els de compra, com tot. Les fotos m'agraden molt també! :)
    Petons guapa!

    ResponElimina
  23. Nena... otras gnochhi.. mira que si me dices GNOCCHI DI PATATE CON SUGO DI POMODORO E BASILICO me caso contigo!! jaja.

    Petonets com sempre genial y boníssims segur

    ResponElimina
  24. Molt boni i un diseny precios!
    Nuria Coll
    nuriacollp@gmail.com

    ResponElimina
  25. Yo no tengo perdón, aún no la he estrenado la gnocchitera!! Anda que no nos reímos con la dichosa maderita jajaja aún se acuerdan de mi en ciertas tiendas preguntando por su existencia!! Un plato fantástico!! Mil gracias por participar guapa mía y un besazo a la italiana...casto y puro de amigas vamos jajajajaja.

    ResponElimina
  26. Que bien os lo pasáis, me refiero al grupito de Elvira, Lourdes etc.etc..... que bonito, me encanta tu propuesta sencilla y tan apetecible, como has cuidado el detalle de la presentación....fantástico. La gnocchitera! es la maderita que da forma rallada?
    Un besote

    ResponElimina
  27. A ver si llego a casa y me encuentro la cena hecha cada dia con esta súper máquina. Sofía.mari@iese.net

    ResponElimina
  28. No n'he fet mai, i t'han quedat molt bé! Apuntada!
    Una abraçada

    ResponElimina
  29. Maria José no los he hecho nunca y veo que son sencillos a ti desde luego que te han quedado perfectos tus hijos estarán impresionados viendo esos gnochis tan perfectos.
    Besos

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José