Menú

dilluns, 16 de desembre de 2013

RECEPTA DE BACALLÀ GOMES DE SÁ - COOKING CHALLENGE 42

"El valor de les coses no està en el temps que duren, sinó en la intensitat amb què esdevenen, per això existeixen moments inoblidables, coses inexplicables i persones incomparables." Fernando Pessoa 


Pessoa és un dels meus poetes preferits, i guardo molts dels seus poemes i bocins de la seva obra escrits en un quadern...així que quan la Rosa ens va proposar preparar un plat portuguès per al repte de les Cookings Challenge de desembre, de seguida em va venir el seu nom al cap. Les seves paraules que encapçalen l´entrada d´avui em serveixen molt bé per a resumir la meva relació amb aquest grup d'estimades amigues, perquè elles m'han deixat moments inoblidables, converses inexplicables (ehem! noies vosaltres ja sabeu perquè ho dic, no?) i a més, són persones incomparables...he tingut molta sort de trobar-les!!

No em va estranyar gens que la Rosa triés Portugal per desafiar-nos. És un país que coneix molt bé perquè li encanta, hi ha anat varies vegades i en el seu blog hi ha moltes receptes lusitanes. Jo l´he visitat en dues ocasions, la primera amb els meus pares i un grup d´amics quan tenia 15 anys, guardo molts bons records d´aquell viatge, encara que cap culinari perquè en aquella època m´interessaven més altres coses :) Ens varem allotjar a Sintra, un romàntic poblet de conte de fades des del qual anàvem fent excursions: Lisboa, Fàtima, Cabo da Roca...no els oblidaré mai aquells dies...
Per a aquesta ocasió he triat una recepta de l'Esther, una altra gran amiga i companya en Directo al paladar, el Bacalhau à Gomes de Sá, creada al Segle XIX per Gomes de Sà un cuiner de Porto de qui rep el nom. Molt saborosa!



BACALHAU À GOMES DE SÁ

Ingredients:
-600 g de llom de bacallà
-150 ml d'oli d'oliva
-3 dents d'all
-4 cebes
-800 g de patates
-150 g d'olives negres
-2 ous durs
-200 ml de llet
-julivert picat
-sal

Preparació:
Posem en remull el bacallà durant 48 hores canviant-li l'aigua tres vegades. Després, el posem en una olla i li afegim aigua bullint per damunt fins que el cobreixi, deixant-ho coure quinze minuts. L´escorrem i en un plat l´esmicolem llevant-li pell i espines. Llavors el col·loquem en un bol i li afegim la llet temperada deixant-lo marinar en ella durant una hora.

D'altra banda coem les patates amb pell en aigua amb un polsim de sal fins que puntxant-les amb un ganivet aquestes es desprenguin d'ell amb facilitat, serà depenent de la patata com uns vint minuts. Les deixem temperar, les pelem i les tallem en rodanxes d'un centímetre. Coem dos ous i els pelem.

Tallem les cebes en tires, piquem els alls i els col·loquem una cassola, millor que serveixi també per portar al forn així ens evitem tacar una altra olla més, afegim l'oli i sofregim les cebes i els alls durant quinze minuts fins que es confitin. Una vegada passat el temps escorrem la ceba i l´all, els posem en un plat i comencem a preparar les capes de la nostra recepta. Calentem el forn a 180º.

Sense llevar l'oli de la cassola, afegim la patata en rodanxes cobrint tot el fons de la cassola, després una capa de bacallà amb la llet que hagi absorbit, per últim una capa de ceba. Empolvorem amb julivert picat i ho posem al forn durant deu minuts. Adornem amb els ous cuits pelats i tallats i les olives negres. Servir ben calent.

I les receptes portugueses de la resta de Cookings?
-Elvira
-Lourdes
-Ly
-Mercè
-Núria
-Rosa

14 comentaris:

  1. ¡¡Menuda cazuelita rica!!.. Como me apetecería prepararlo para esta misma noche.. ¡antojo que me has creado!
    Besotes.

    ResponElimina
  2. Me fascina el bacalao, me encanta tu receta y Pessoa me conquistó hace mucho con su delicadeza en cada verso!

    Un abrazo, bonita!

    ResponElimina
  3. El bacallà.. No em diu gran cosa.
    El que no em sorpren és que amb aquest grup hi trobis comfort: "Dios los cría y ellos se juntan".
    Jo creía que la Maragda també hi formava part?
    Un petó!

    ResponElimina
  4. La intensitat, això, la intensitat. Subscric els primers mots que escrius. M'encanta aquesta cassola intensa de bacallà!! ha ha ha. Petons

    ResponElimina
  5. No sóc fan el bacallà, pero aquesta cassola té una pinta estupenda!
    petons

    ResponElimina
  6. A este bacalao le tengo unas ganas tremendas, pinta exquisito. Besos!

    Ana

    ResponElimina
  7. Casi nada! Si señora, todo un plato tradicional. Ya sabes que es mutuo, que firmo cada una de las palabras de Pessoa pensando en vosotras. La verdad, quién nos iba a decir a nosotras hace ya ¡Cuatro años! que esto iba a dar tanto de sí, y que íbamos a acabar siendo tan amigas. Yo me siento muy, muy afortunada, así que gracias por la parte que te toca.
    Sintra... me encanta, es precioso, un lugar ideal para alojarse, es como de cuento.
    Gracias por participar guapa!
    Un besazo

    ResponElimina
  8. Aquest bacallà el vaig menjar a Porto i hem va agradar molt. T'ha quedat una cassola, que només de veure les fotos ja et fa venir gana.
    Petons

    ResponElimina
  9. Quina cassoleta més deliciosa!! fa venir salivera, i és que a mi el bacallà m'encanta!!! un petó!

    ResponElimina
  10. Hola guapa!! Quina recepta més bona! Que passis unes fantàstiques festes amb la familia.
    Un petó!!

    ResponElimina
  11. Wow que plato..vaya pinta..y encima de bacalao que me encanta.. Bon Nadal guapa.. espero verte muy pronto..un petonet!!

    ResponElimina
  12. Una cazuela de lujo, gracias por tu visita, que me ha permitido conocer tu blog. Estoy segura de que voy a disfrutar mucho con tus recetas.
    Un beso

    ResponElimina
  13. buenas !!! AIXÓ SI QUE ES PER ANAR FENT GANA , bueeeeeeeeno que bó , m'alapunto
    basades menorquines xurriiiiiiii QUE PASIS MOLT BON ANYET

    ResponElimina
  14. No he ido nunca a Portugal pero creo que cuando vaya tendré que ponerme a dieta dos meses antes de ir pues sus platos de bacalao y sus dulce me gustan mucho, mucho.
    Besos

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José