Menú

dilluns, 9 de desembre de 2013

RECEPTA DE KRINGLE

"Nit tranquil·la,
silenciosa,
tot en pau,
voltant, voltant,
dins la cova
està encés un foquet,
tres persones s´escalfen,
fa fred,
ha nascut un ninet
que és Déu
i plora,
pobre rei meu".
(Nadala)


Estic molt contenta que la Sílvia i la Bea m'hagin proposat participar en el Calendari d´Advent Gastronòmic de Whole Kitchen. Aquesta és la segona vegada que em conviden a formar part d'ell i per a mi és un honor enorme a més ser una ocasió especial, perquè fa unes setmanes vaig tenir la sort de conèixer en persona a la meitat de qui s'amaga darrere de tan apassionant projecte i mai és el mateix si t´impliques personalment ;)

En aquesta ocasió m'ha tocat aparèixer darrere de la casella del dia nou de desembre. L'altra vegada vaig tenir clar que participaria amb una recepta eivissenca, i vaig explicar una mica els costums de la meva estimada illeta en aquestes dates, per això aquest any he volgut canviar absolutament d'escenari i traslladar-me a climes més freds, concretament al nord d'Europa, preparant una recepta que tenia pendent des de fa molt temps: un kringle. Per a mi pensar en el Nadal en un ambient totalment nevat, amb rens i trineus, és imaginar-me un ambient ideal, suposo que per ser tan diferent al que estic acostumada, i aquest ambient nòrdic és el que he volgut representar. 

El kringle podria dir-se que és el tortell de reis del nord, encara que la recepta va arribar a Dinamarca de la mà de monjos cristians que havien anat a terres escandinaves amb missió evangelitzadora. Per la seva forma recorda al pretzel, encara que des del meu punt de vista és més elegant, i està fet amb una massa tipus brioix que pot emplenar-se amb massapà, passes, fruites confitades, fruits secs...
Vaig fer la recepta amb la Thermomix, però és fàcilment adaptable al mètode tradicional. N'hi ha prou amb pastar els ingredients a mà, escalfant prèviament la llet per poder desfer-hi el llevat, i triturar junts els ingredients del farciment.

He encapçalat la meva entrada amb la primera nadala que vaig aprendre en el col·legi, quan només tenia cinc anys i que m'agrada cantar quan arriben aquestes festes…no puc posar-li música però crec que sortiu guanyant sense poder sentir-me en directe :) La melodia és la de Noche de paz...




KRINGLE

Ingredients per a la massa:
-30 g de sucre
-la pell d´una llimona, sense gens de la part blanca
-120 g de llet
-30 g de mantega
-15 g de llevat fresc
-1 rovell d´ou
-300 g de farina de força
-1 pessic de sal

Ingredients per al farcit:
-50 g de mantega a temperatura ambient
-60 g de sucre
-2 cullerades de canyella mòlta
-50 g de nous picades grans

Ingredients per al setinat:
-20 g de clara d´ou
-50 g de sucre

Preparació:
Posar en el got de la Thermomix el sucre i la pell de llimona i pulveritzar 15 seg/vel 10. Amb l´espàtula, baixar els ingredients fins al fons del got i agregar la llet, la mantega i el llevat. Programar 1 min/40º/vel 2. Afegir el rovell d´ou i barrejar 4 seg/vel 3. Incorporar la farina i la sal i pastar 2 min/vel espiga.

Retirar la massa del got i donar-li forma de bola. Deixar-la reposar dins d´una bossa de plàstic fins que dobli el seu volum, una horeta. Sense rentar el got, posar la mantega, el sucre i la canyella i barrejar 30 seg/vel 2. Escalfar el forn a 180º.

Quan la massa hagi doblat el seu volum, posar-la sobre la superfície de treball empolvorada amb farina i estendre-la amb un corró fins a tenir un rectangle d'aproximadament 40x50 cm. Untar-la amb la crema de farcit, repartir les nous per sobre i enrotllar-la per la part més llarga.

Tallar el rotllo per la meitat al llarg, deixant un dels extrems sense tallar del tot. Creuar la massa de manera que el tall quedi cap amunt i unir els extrems formant una rosca. Col·locar en una safata de forn folrada amb paper parafinat i coure a 180ºC durant mitja hora.

Mentre, preparar el setinat barrejant en un bol la clara d'ou lleugerament batuda i el sucre mòlt. Retirar el kringle del forn i pintar-lo amb el setinat. Servir quan s'hagi refredat.



28 comentaris:

  1. Qué bonita aportación para el Calendario de Adviento. Me parece un dulce delicioso y con una presentación preciosa. Estos dulces especiados me parecen, además de riquísimos muy apropiados para la Navidad.
    Te ha quedado de lujo.

    Un beso,

    ResponElimina
  2. Estimadisima M.Josè. M'ha encantat tota la teva explicaciò. M'has fet sonriure amb lo de cantar la nadala....no serà per tant!!
    Aquet Kringle es una pasada, m' agrada el toc de las guindas. Jo no se tú, pro quan el vaig fer, no podía parar de mengar, troset a troset. Es totalment adictiu i el regim....a pastar fang!!!
    Mil petons

    ResponElimina
  3. Un día me tengo que animar a hacerlo, tiene que estar buenísimo!

    ResponElimina
  4. Precioso este Kringle, y bonita historia, hay que ver que repostería más fina, elegante, rica y bonita tienen en muchos países de Europa.

    Viena, Alemania, Dinamarca .... me encanta ver lo vistosos que son sus dulces.

    Este no lo conocía y hoy ya he conocido este y otro de Viena, me quedo con ganas de comer un trozo de cada uno de los que he visto y lanzarme a la cocina a prepararlos.

    Cuando he abierto tu blog y he visto el villancico he intentado ponerle música, jajajaja, pero ... nada no me gustaba como quedaba con ninguna de las melodías navideñas que yo recuerdo, así que ... lo he leído sin más.

    Besotes

    ResponElimina
  5. Queda molt bonic, M! José! No la coneixia, i ha de ser ben dolça, sí!

    ResponElimina
  6. T ha quedat molt maco a mes de super vistós, me'l podría imaginar a la porta de casa penjat, però millor ens el menjarem
    Muas

    ResponElimina
  7. Ainda há pouco tempo fiz.
    Adorei este ficou fantástico.
    Boa semana
    bj

    ResponElimina
  8. Una aportació espectacular, i és que aquest Kringle tan ben presentat està demanant ser menjat, tot i que fa pena fer-ho de maco que t'ha quedat Mª José!

    Petons!

    ResponElimina
  9. Me encanta tu elección para el calendario, además de vistoso es un placer para el paladar.
    Un besito

    ResponElimina
  10. Una recepta boníssima!! I t'ha quedat espectacular!
    petons

    ResponElimina
  11. Ole i ole nena!!! el tinc pendent i crec que d´aquests nadals no passa. M´encanta com at´ha quedat!!! Petonets

    ResponElimina
  12. Qué preciosidad MJ, me encanta!!! Un besote

    ResponElimina
  13. Ohhh Diti, ahora me entero q es la aportación al calendario!!! me encanta, preciosa presentación y una receta 10 para este súper reto del calendario, que cada año es más difícil de superar :)
    bss guapísima

    ResponElimina
  14. Impressionant la pintassa que té. Fa dies que mirava la recepta perquè crec que és ideal per aquestes dates i ha de ser boníssim. Una abraçada!

    ResponElimina
  15. Te a quedado precioso y seguro que estaba de muerte
    Un beso!

    ResponElimina
  16. cARINYET , VIOS DESITJAM UN BON NADAL I MILLOR ANY NOU .
    besades desde terras menorquines bones festes i millors vacances
    fins l'any qui vé :)

    ResponElimina
  17. Espectacular y delicioso M. José. Sólo con mirarlo ya te transporta a la Navidad. Un beso grande

    ResponElimina
  18. artista!! aixo no ho fa qualsevol!! t'ha quedat fantastic! petons

    ResponElimina
  19. Uauuu t'ha quedat perfecte! quin goig que fa, i veient els ingredients, boníssim!!

    ResponElimina
  20. La primera vez que hice un kringle fue todo un éxito tanto que me fue imposible hacerle fotos. Se acabó antes de que llegara con la cámara.
    Bss

    ResponElimina
  21. T'ha quedat fantàstic!!!
    petons

    ResponElimina
  22. Quina cosa més bonica!!! Tant que em faria pena menjar-me-la!!
    Una autèntica obra d'art!
    Petons

    ResponElimina
  23. Este brioche queda espectacular a la vista y al paladar. Besos!

    Ana

    ResponElimina
  24. m'agrada molt, la fare aquestes festes.Sempre hecercat receptas per esmorças diferents.
    Percert a gener vaig a palma de vacances quinas botigas gastronomiques em recomanas visitar?

    ResponElimina
  25. Molt nadalenc i amb una pinta irresistible!! Petons

    ResponElimina
  26. Si encima de bueno es bonito lo tiene ya todo. has hecho una preciosa elección.
    Besos

    ResponElimina
  27. M'encanten els brioixos. Aquest té un aspecte esplèndid.

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José