Menú

dimarts, 18 de febrer de 2014

RECEPTA DE PA DE PAGÈS o PA RÚSTIC - COOKING CHALLENGE 44

“Potser algun dia ens serà grat recordar aquestes coses” (La Eneida. Virgili)

Dit i fet cuina. Recepta de pa de pagès o pa rústic

Més d'una vegada m'heu preguntat què era el forn pagès que encapçala el meu blog. Vaig haver de tallar la foto perquè no quedés massa gran, suposo que per això resulta una mica difícil identificar de què es tracta. Ara no s'utilitza, però de nena vaig veure moltes vegades a la majorala preparar-lo per a cuinar: coques de pebrots vermells, rostits de carn, pa de pagès...

Recordo el que m'agradava veure com obria la porteta de ferro i manejava la pala de fusta, amb un mànec molt llarg, per introduir o treure el que estava cuinant. Un dia a la setmana feia pa, uns pans enormes i aromàtics que aguantaven perfectament set dies sense endurir o treure floridura. Quan els pastava, guardava sempre un trosset de la massa en una tasseta amb oli, per a la setmana vinent, ella no l´anomenava massa mare, però ara penso que ho era, doncs li va explicar a la meva mare que el bocí original de massa era molt antic, heretat de les dones de la seva família.
Si heu tingut, com jo, la sort de menjar pa fet amb forn de llenya sabreu a què em refereixo quan dic que el sabor i l'aroma que desprèn són espectaculars...se'm fa la boca aigua recordant-ho!

Quan la Mercè ens va proposar, per al repte de les Cooking Challenge d'aquest mes, preparar un pa de pagès, de seguida em va venir a la ment el forn dels meus pares. Quina pena no haver pogut preparar el meu pa amb ell!

La recepta que vaig usar és la del pa rústic del llibre de Webos fritos. Vaig tenir un petit dubte amb ella, que vaig plantejar per twitter a la Su, però no em va respondre, així que em vaig llançar...però no tornaré a fer experiments. La recepta posa que just després de ficar el pa en el forn cal tirar un got d'aigua a la base d'aquest...va ser un desastre! doncs encara que només vaig tirar mig got, l'aigua va sortir fora i vaig pensar que m'havia carregat el forn...la propera vegada faré el de sempre: posar un cassó amb aigua i em deixaré de novetats. Tal vegada ella té un forn amb vorell que impedeix que surti l'aigua fora, no ho sé...jo ja us he avisat per si us decidiu amb la recepta ;) Per cert, el pa està espectacular!!



Dit i fet cuina. Recepta de pa de pagès o pa rústic.


RECEPTA DE PA DE PAGÈS o PA RÚSTIC


Ingredients pel poolish:

-200 g de farina de força
-200 g d'aigua
-5 g de llevat fresc

Ingredients per a la massa:


-tot el poolish
-300 g de farina de blat
-150 g d'aigua
-5 g de llevat fresc
-10 g de sal

Preparació del pa de pagès o pa rústic:

Per fer el poolish, barregem tots els ingredients en un bol, esmicolant el llevat perquè quedi ben integrat. Deixem fermentar el poolish tota la nit en el frigorífic. El traiem una hora abans d'usar-lo.

Per fer la massa, afegim en el mateix bol del poolish la resta dels ingredients. Barregem amb una rasqueta a poc a poc. Bolquem sobre la taula de treball sense enfarinar i pastem durant 10 minuts. Formem una bola. Estenem un drap net molt enfarinat, dipositem la massa damunt amb el tancament cap amunt i tapem amb un altre drap. Deixem llevar la massa fins que doblegui la seva grandària.

Calentem el forn a 250ºC, calor a dalt i a baix. Donem la volta a la fogassa sobre la safata on anem a coure-la, d'aquesta manera la farina del drap quedarà en l'escorça i donarà un aspecte rústic al pa.

Realitzem uns talls amb un cúter sobre la superfície del pa just abans de enfornar-lo. Fiquem el pa. Tirem mig got d'aigua a la base del forn i tanquem immediatament (jo vos recomano posar un pot amb aigua). Coem 250ºC durant els primers cinc minuts, obrim durant uns segons una escletxa del forn perquè surti el vapor, baixem el forn a 220ºC i mantenim el pa uns 30-35 minuts més.

I els pa de pagès de la resta de Cookings? 
-Elvira 
-Ly 
-Mercè 
-Núria 

32 comentaris:

  1. ¡Quiero tu cita para mi post! Porque realmente quedará como un buen recuerdo.
    Qué bien te quedó... ¡menudo pan!
    Besotes.

    ResponElimina
  2. Mmmmm... que buena pinta, por favor... jaja, sabes? yo sin saber nada de Su, además del cacharro de agua tiré con una botella de esas de pitorro para niños como medio vaso dentro del horno... no se, sería el pitorro que la lanzó bien dentro porque no se salió de allí, pero preparo un vapor que parecía una sauna... un número jaja... hasta se me ha olvidado ponerlo en la receta, no se si serviría para algo la verdad ;)...
    Que suerte tienes de tener un horno así en casa, yo pienso hacerme uno en el pueblo... algún día.
    Besotes

    ResponElimina
  3. M. Jose, quina textura que te aquet pa..... Llàstima que estas lluny, que si no.......
    Mil petonets

    ResponElimina
  4. Ei! Que bo, no? Aquest pa és d'aquells que, sucat amb tomata i oli, ha de ser menjar d'àngels! Petons

    ResponElimina
  5. Adoro fazer pão.
    Este ficou lindo e tem um interior delicioso
    Bj

    ResponElimina
  6. Que buena pinta tiene!!!!! La miga perfecta! Besitos!
    Glo de COCINAR CON AMIGOS

    ResponElimina
  7. El pan espectacular, que miga más esponjosa, me encanta.
    Oye quizá te ayude a resolver el problema del agua en el horno.
    en varios programas de cocina he visto hacer panes y tiran agua EN EL HORNO, pero ponen otra bandeja debajo de la que rejilla o bandeja donde se pone el pan.
    Yo hago lo que tu pongo un cacharro con agua en la base del horno.
    Lorreine Pascal tira cubitos de hielo y provoca humedad al instante, imagino que ese será el fin.
    Tu pan me ha encantado, me anoto tu receta.
    Bss.

    ResponElimina
  8. M'agrada l' aspecte, amb tomaquet, oli i sal un plaer...petons

    ResponElimina
  9. El pa fet amb forn de llenya és espectacular, oi? Llàstima que a casa no podem tenir aquests forns... I el tema de l'humitat també és molt complicat.
    Però a tu t'ha quedat perfecte, té una pinta sensacional.

    ResponElimina
  10. M'encanta el pà, de segur que hi prove esta recepta en tindre una estona, i vull dir-te que tens un bloc preciós!!
    Gràcies per la teva visita!!!
    1b7

    ResponElimina
  11. Pintaza !!!

    Por si solo espectacular pero ... si encima le ponemos un chorrito de aceite, ya es el acabose !!!

    Me encanta hornear pan en casa, aunque no lo hago muy a menudo, me gusta el olor que desprende durante el levado y sobre todo durante el horneado

    Besotes

    ResponElimina
  12. Buf, quina molla tan maca t'ha quedat Mª José!

    Va, guarda'm un parell de llesques, que ens preparem en un moment un berenar i ens quedem ben satisfets!

    Petons!

    ResponElimina
  13. un pain parfait bien aéré bravo
    bonne soirée

    ResponElimina

  14. Hola!
    Felicidades por tu blog, haces un gran trabajo, queria comentarte algo:
    ¿Sabes que tenemos un programa de afiliados con el que podeis ganar dinero con vuestros blog? No te lo pierdas, te invitamos a conocernos y esperamos que te unas a nuestra iniciativa
    cocinatelo.com
    Salu2

    ResponElimina
  15. M. Jose. No es fondo negro, aunque lo parezca. Es una mesa vieja de hierro verde oscuro, apoyada en la puerta del pozo que la pintamos de color verde carruaje.....

    ResponElimina
  16. t'ha quedat impresionantment boo!!! delicios amb tomaquet i oli! petons

    ResponElimina
  17. Buenisimo pan, parece que huele hasta aqui, un beso

    ResponElimina
  18. Como me gusta el pan casero, lo mejor es lo que se hace en casa, besos,ana.

    ResponElimina
  19. Que pan mas bueno te quedó,con una rebanada, tomate, aceite y sal para desayunar y en toda la mañana no se te va de la cabeza menudo disfrute.
    Besos

    ResponElimina
  20. Que bueno te ha quedado!! me encanta.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  21. esta tremendo este pan y me ha encantado lo recuerdos del horno de leña de tus padres con el olor y la suerte de tener la masa madre heredara de la familia de tanto tiempo atras seria una pasada¡¡
    Yo uso un pote o bandeja con agua y a veces tambien pulverizo con un spray con agua.
    Peto

    ResponElimina
  22. te una pinta bonísima a la foto i segur que es ben tovet
    salutacions desde sa roketa

    ResponElimina
  23. El pa t'ha quedat fantàstic!! ja m'imagino l'oloreta!!! ja m'agradaria tenir un forn com el dels teus pares!

    ResponElimina
  24. Mare meva, quina molla!! encara que hi va haver problemes.. va quedar perfecte!! i jo pensant que lo que havia adalt del bloc era un igloo jajaja

    Petons

    ResponElimina
  25. Un pa bonissim, felicitats! m'encanta, petonets
    Silvia

    ResponElimina
  26. jajajajaj que bueno!! pues yo sin leer ese libro hice lo mismo, tirar, eso sí solo un poco de agua en el fondo del horno, de echo, se evaporó enseguida y tuve q echar un poco más. Parece q no iba desencaminada para intentar crear un poco de humedad ;)
    Cada día me gusta más entrar en tu blog, q bonitas fotos, casi siempre todas románticas, me encanta :)
    bss guapa, perfecto tu pan y tu miga :)

    ResponElimina
  27. Tot i l'incident amb l'aigua... t'ha quedat un pa espectacular! la molla es veu genial i molt esponjosa!

    ResponElimina
  28. lo tuyo es demasiado!! todo te va bien... una tarta, la bordas, unas galletas, las dejas perfectas, haces un pan y te queda una miga impecable...
    este pan en mi casa duraría un desayuno... pintaza!!!

    un besote preciosa!!!

    ResponElimina
  29. Lo bueno de tu receta es que has descubierto un error en el libro que has seguido jajajaja, me puedo imaginar el lío en el horno y esa fuente de agua regalimando jajaja perdona por reírme que yo hubiera ido a ayudarte a limpiar y a lo que hubiera hecho falta!! El pan te ha quedado de fábula!! Que razón tienes, un pan horneado en un horno de lenya es algo delicioso, pero los nuestros hechos en nuestros queridos hornos caseros no tienen desperdicio. Un besote guapa mía

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José