Menú

dimarts, 4 de febrer de 2014

RECEPTA D´ESCALDUMS MALLORQUINS DE POLLASTRE

“Ni tan sols les receptes sortien sempre exactament igual, per la qual cosa tampoc eren una prova perfecta dels teus dots culinaris. D'haver estat així, qualsevol podria llegir un llibre de cuina i preparar un menjar digne de diversos estels Michelin. No, fer bon menjar requeria creativitat, tècnica, talent. I amor”( Amigues entre fogons. Kate Jacobs)

escaldums-recepta-mallorquina-ditifetcuina

D'aquesta recepta típica de Mallorca podem trobar-nos moltes variants, perquè, com ocorre amb totes les receptes tradicionals, a cada casa es prepara de forma diferent. Aquesta és la recepta de la meva família, amb pollastre, encara que pot fer-se també amb gall dindi. No sé si perquè és un sabor que em recorda a la meva infància, però aquesta recepta mallorquina d´escaldums és la meva recepta preferida de guisat de pollastre, queda deliciosa i a més és tan fàcil de fer que val la pena provar-la.
No he trobat a què fa referència el nom d'aquest plat, tal vegada escaldums ve d'escaldar, però aquesta és només la meva interpretació i pot ser que estigui equivocada. Encara que és típic utilitzar una greixonera de test per fer els escaldums, jo els vaig fer en la cassola que Bra em va fer arribar i m´ha agradat molt el resultat,  a més és molt fàcil de rentar...què més es pot demanar? ;)

RECEPTA D´ESCALDUMS MALLORQUINS DE POLLASTRE


Ingredients:

-1 pollastre tallat en trossos grans
-sal
-pebre
-oli bo
-1 ceba picada molt quina
-1 gotet de vi de Xerès sec
-1 gotet d'aigua
-pebre vermell
-clau mòlt
-canyella mòlta
-4 o 5 patatons per persona
-1 grapat gran d'ametlles fregides

Preparació:

Salpebram els trossos de pollastre i fregir-los en una cassola amb oli d'oliva. Retirem el pollastre. En el mateix oli fregim la ceba, ha de quedar ben feta, més que transparent.

Afegim el pollastre, el vi i l'aigua. Quan la mescla bulli, afegir una mica de pebre vermell, de clau i una punta de ganivet de canyella.

Pelem els patatons, els fregim i els afegim. Piquem les ametlles i les incorporam també. Afegim un poquet més d'aigua si és necessari, però no massa perquè ha de quedar una salsa espessa. Rectificar de sal i deixam coure fins que lligui.

18 comentaris:

  1. Un plato delicioso!! Me gusta la cocina mallorquina. Tengo una pendiente de publicar. Bss.

    ResponElimina
  2. Sembla ben fàcil de fer, té un nom prou temptador, i això de l'afegit de les ametlles fregies el fa encara més ocorrent. Fantàstic, Maria Jose.

    ResponElimina
  3. No m'extranya que sigui un plat tipic de casa. A de ser bonísim. La paraula "escaldums" no m'es desconeguda, pro no se on l'he sentit.
    Me guardo la teva recepte.
    Mil petons

    ResponElimina
  4. Oh Mª José que buenísima pinta tiene, me la llevo! Besitos!
    Glo de COCINAR CON AMIGOS

    ResponElimina
  5. Ja només pel nom és una recepta que et crida l'atenció, però el millor de tot és que si es tracta d'una recepta familiar, és imposible no fer-la amb un carinyo especial, oi?
    Fa una pinta estupenda, com no podia ser d'una altra manera.

    Petons!

    ResponElimina
  6. Quina pinta mes bona que té, i a mes a mes pareix fácil de fer..
    Una recepta mes al meu calaig..
    Bessets
    http://desdelacuinadelhort.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  7. Fa moooolts anys que la mare d'un amic ens va fer escaldums a Mallorca. Un plat de festa.
    Està bé el llibre? el buscaré.
    Petonets

    ResponElimina
  8. Esse frango com essas batatas esta simplemente delicioso
    Bj

    ResponElimina
  9. Ai, guapa! a casa també la fem de diferent manera, però sigui com sigui és un plat mallorquí desconegut i molt ric, per a nosaltres és un dels nostres preferits. El recomano, crec que a ningú li serà indiferent.
    Besos

    ResponElimina
  10. Que alegria me dio ver el nombre de la receta, a mi me la paso una amiga Mallorquina cuando vivi alli que fueron 8 años, y se las hacia a mis hijos porque les encantaba, lo hacia de pavo tambien, un besito preciosa

    ResponElimina
  11. Segurament el nom d'escaldums ve d'escaldar,
    Es un plat amb una pinta espectacular, senzilla i d'aquelles que agraden a tota la família.
    Petons

    ResponElimina
  12. No la coneixia, gracies per compartirla, te que ser una delicia! petons
    Silvia

    ResponElimina
  13. Últimamente estoy conociendo mucha cocina mallorquina, el otro día Caty publicó unos Canefes que me quitaron el sentido y ahora vienes tú con este pollo riquísimo a hacerme la boca agua !!!

    Me alegra estar conociendo esta clase de platos ya que parece que la cocina mallorquina no es más que sobrasada y ensaimadas jajajaja

    Besotes

    ResponElimina
  14. Quin nom mes curios però quina recepta mes bona!!!Petonets maca!

    ResponElimina
  15. Me gusto mucho la receta y el blog. Mirado en algunas recetas, hay muchas cosas que me gustan. Perdone, mi español no es lo suficientemente bueno, pero estoy tratando de enseñarle mejor. Saludos desde Serbia! :)

    ResponElimina
  16. Esto si que es una receta de las de toda la vida y sencilla. Hay que ver lo buenas que quedan con pocos ingredientes sale un plato superior.
    Saludos

    ResponElimina
  17. Hola!!
    T'he concedit el premi Tag Conóceme, el pots veure al meu blog www.piensaendulce.es
    Espero que t'agradi ;)
    Laura

    ResponElimina
  18. Hola!!
    T'he concedit el premio Tag Conóceme, pots veure'l al meu blog: www.piensaendulce.es
    Espero que t'agradi ;)
    Laura

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José