Menú

divendres, 6 de juny de 2014

CALAMARS FARCITS AL FORN. RECEPTA DE MENORCA

Calamars farcits al forn a l´estil menorquí. Calamares rellenos al horno al estilo menorquín

“Ara solament diré que, si hagués de viure mil vides, voldria viure-les totes amb tu.” (Melisande! Què són els somnis? Hillel Halkin) 

Encara que pogués triar qualsevol lloc del món per viure, no desitjaria fer-ho en un altre que no fos el Mediterrani i, en concret, en la meva estimada Eivissa. És curiós, però què diferentes són les quatre illes que formen l'arxipèlag balear... cadascuna amb un estil únic, amb un paisatge distintiu o amb uns costums propis. Avui vos porto una recepta de calamars farcits al forn a l´estil de Menorca, diferents de la recepta de calamars farcits a l´eivissenca que vaig publicar al principi de tenir el blog.

Que les illes són tan diferentes ho vaig poder comprovar fa unes setmanes, quan algunes blocaires gastronòmiques de Balears (si, totes dones...) ens varem reunir a Menorca per a celebrar #GastroBaleares, la nostra trobada anual. És la segona vegada que visito Menorca i només tinc bons records dels dies que he passat en ella. Encara em dura el dolor de mandíbula de tant riure. 


Ana i l´Águe ens van organitzar un cap de setmana magnífic a les que veníem de les altres illes: Caty, Juana, Juana Q., Margalida, Rosilet, i Teresa, totes de Mallorca, i jo. Noies, al final quants selfis ens varem fer? hahaha :P

També em va agradar molt coincidir amb la Marga i conèixer a les blocaires menorquines que l'any passat no van venir a la trobada de Mallorca: Rosa, Paqui, J. Mary, Xeca i Maria, a més de tots els que varen venir i no tenen blog, perquè comparteixen la passió per la gastronomia

Si voleu saber què vam fer i qui van ser els patrocinadors d'aquesta trobada podeu visitar aquest enllaç al blog de l'Ana. A ella li dec també la recepta d'avui, doncs no hi havia fins ara cap recepta menorquina en el meu blog i m'ha semblat una ocasió perfecta per fer-ne una i rendir un petit homenatge a l´illa veïna. Per cert, deliciosa!! Moltes gràcies Ana :) 

Ah! Com a fermall final, el darrer dia em van passar el testimoni per a organitzar la trobada del proper any, la tercera, que se celebrarà a Eivissa...esteu tots convidats, ja us aniré informant!!

Calamars farcits al forn a l´estil menorquí. Calamares rellenos al horno al estilo menorquín

CALAMARS FARCITS Al FORN A L'ESTIL MENORQUÍ 

Ingredients: 

-1.200 Kg de calamars 
-600 g de patates 
-5 alls 
-un manat de julivert 
-1 ceba petita o ½ gran 
-6 cullerades de pa ratllat
-oli 
-4 cullerades de llet 
-4 cullerades d'aigua 
-1/2 llimona 
-1 ou petit 
-pebre vermell

Preparació: 

Comencem pelant les patates, les rentem, les tallem en rodanxes de mig centímetre i les deixem en remull en aigua una estona. Després les escorrem, les assequem bé amb paper cuina i les fregim en oli molt calent. No cal fer-les massa perquè després les enfornarem. Les anem traient i les reservem. 

Piquem l'all i el julivert. Els ajuntem amb el pa ratllat i pebre vermell al gust. Piquem la ceba. Rentem el calamar, separem els alerones i les potes picant-los menuts. En un bol col•loquem la meitat de la mescla de pa, afegim la ceba, l'ou batut i les potes i els alerones picats del calamar. Salem els cossos dels calamars i els emplenem amb aquesta mescla. Convé no omplir-los massa perquè els calamars s'encongeixen en coure's i es podrien trencar. Els tanquem amb un escuradents perquè no escapi el farcit. 

En una safata de forn col•loquem les patates en el fons, formant un jaç, i sobre elles disposem els calamars. En un bol barregem el suc de ½ llimona, la llet, l'aigua i 6 cullerades de l'oli que hem usat per fregir les patates. Reguem els calamars amb aquest suc i després els empolvorem per damunt amb la mescla de pa ratllat.

Els coem a forn precalentat a 160ºC, si són grans una mitja hora i si són petits uns vint minuts, aproximadament. Per saber si estan cuits, els punxem amb un escuradents i si no surt líquid estan llestos. Convé no passar-se en la cocció perquè no es posin durs. Servir immediatament.

24 comentaris:

  1. La palabras es B-A-B-E-O, qué ricos, me encantan. Donde vives es un paraíso, doy fé ;)

    ResponElimina
  2. fan molt bona pinta. Està clar que a aquesta hora no hauria de mirar blocs com el teu que fan agafar molta gana
    ;D

    ResponElimina
  3. Fa molt bona pinta, aquest plat mariner! mmmm...! Per sucar-hi pa!

    ResponElimina
  4. uhmmm.. quina gana fan!! un gran homenatge has rendit a Menorca amb aquesta recepta. Una abraçada,Paqui.
    esper retrobarnos a Eivissa#gastrobaleares2015.

    ResponElimina
  5. Va ser una experiència divina, l'Ana i n'Ague van fer un gran treball i tots ho vam passar molt bé, a més que Menorca és preciosa, la companyia va ser immillorable, vam menjar molt, riure i vam conèixer a molta gent guapa.
    M'agraden molt els calamars farcits, encara que jo de petita els odiava el temps ens fa madurar fins als gustos, jaja, és una gran recepta, guapa.
    Un petonàs, ara a per l'experiència eivissenca ;)

    ResponElimina
  6. M. José, quina Bon trobada, per lo que expliques. Als calamars, increíbles, m' imagino, no els había fet mayor al forn i me sembla molt curios i original.
    Quan faigis la trobada ibicenca......ja en parlare mm!!
    Petons

    ResponElimina
  7. M'agraden molt el calamars y farcits mes encara anote la recepta per ferla rapidament.
    Els calamars si el voltejes al reves se tanquen ells soles prova-ho i voras.
    Besets

    ResponElimina
  8. ay mi rubia bella, qué bien lo pasamos, cuántas risas! qué días tan chulos en Menorca, yo también iba por segunda vez y fue verla con otros ojos y conocer otras cosas! ya estoy deseando que llegue el año que viene e ir a conocer tu isla, que, teniéndola cerquita nunca he ido :P
    los calamares, una pinta estupenda! lo que no daría por un platito de esos! <3
    feliz finde, mi niña! ojalá nos veamos pronto, antes de Ibiza!!!

    ResponElimina
  9. Gosto tanto e esses tem um aspecto super delicioso
    Bom fim de semana
    bjs

    ResponElimina
  10. Inolvidable ha sido para mi el II encuentro #gastrobaleares en Menorca. Agradecida por tu asistencia y feliz de que lo hayas pasado bien.
    La receta de Josep Borrás no podía haber caído en mejores manos, la has bordado!!!
    Un beso grande Maria José :)

    ResponElimina
  11. Amb lo que m'agraden a mi els calamars.....mmmmm....què bons han de ser aquests!!!
    Salut!
    Olga

    ResponElimina
  12. Buffffff quina pintorra aquests calamars! Li passaré a la meva mare que ella eés una artista fent-los... Jijiji! Només falta poder sentir la olor!
    I siiiii quina sort viure al mediterrani! A mi em falta per conèixer la teva illa... A veure si hi posem remei ben aviat :)
    Petunets
    Eva

    ResponElimina
  13. Qué pinta tan rica tiene! Y qué fotos tan bonitas!

    Saludos.

    ResponElimina
  14. Tenen una pinta espectacular y segur que te han surtit fantástics , bona recepta sa d'en Borras .
    Una abraçada ben forta i besadetas , esper amb ansia #gastrobaleares2015 IBIZA !!!

    ResponElimina
  15. Durant molts anys vam anar a Menorca almenys una setmana l'any... ara fa temps que tenim pendent tornar-hi.
    La cuina marinera de Menorca és sensacional, i aquests calamars tenen una punta deliciosa.

    ResponElimina
  16. Maria, Me encantan tus recetas y sugerencias. Excelente blog, felicitaciones!!

    Soy Cata tengo el blog: Recetas de Bizcochos los invito a conocerlo, ya que una rica Receta de Bizcocho, facil de hacer siempre es muy util.

    Espero te guste el blog de Recetas de Bizcochos, te parezca util y puedas recomendarlo a tus seguidores.

    Desde ya gracias.
    Saludos Cata

    ResponElimina
  17. T'han quedat espectaculars! I a més segur que són boníssims... Una abraçada guapa!

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  18. Me encantan estos calamares....que ricos y que doradito tan delicioso!!

    Besos.

    ResponElimina
  19. Greetings! I've been following your blog for some time now and finally got the bravery to
    go ahead and give you a shout out from Dallas Tx! Just
    wanted to say keep up the fantastic work!

    My weblog how to get spotify premium code

    ResponElimina
  20. Què bé us ho vau passar a la trobada, que us he anat seguint per les xarxes, i quins calamars tan bons que has preparat! Farcits els havia menjat, però al forn... deuen quedar més que bé!

    Petons!

    ResponElimina
  21. T'agafo la recepta!! què bons!!

    ResponElimina
  22. ¡Qué sencillez de ingredientes pero a a vez que cuidada receta! Y las fotos...ESPECTACULARES. Eres una artista.

    ResponElimina
  23. Enamorada de l'illa de Menorca i ara dels teus calamars
    Muas

    ResponElimina
  24. quina cosa més bona!!!! fan venir salivera!!!

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José