Menú

dimarts, 14 d’octubre de 2014

RECEPTA DE COCA DE PATATA | RECETA MALLORQUINA DE COCA DE PATATA | COOKING CHALLENGE 51


“Mai ningú l'havia mirat així. Ell veia la seva ànima. Si ell moria, ningú sabria qui era ella” (Melisande! Què són els somnis? Hillel Halkin) 

“Nunca nadie la había mirado así. Él veía su alma. Si él moría, nadie sabría quién era ella” (¡Melisande! ¿Qué son los sueños? Hillel Halkin)


Fa uns dies comentava amb la meva amiga Mª Antonia, de Mallorca, l'important que és conservar els nostres costums culinaris i les dues coincidíem en que és lamentable que les receptes tradicionals de les nostres illes es perdin. La gastronomia eivissenca és diferent de la formenterera, la mallorquina i la menorquina, però totes es basen en productes locals i de temporada, als quals hauríem de donar la importància que es mereixen.

Hace unos días comentaba con mi amiga Mª Antonia, de Mallorca, lo importante que es conservar nuestras costumbres culinarias y las dos coincidíamos en que es lamentable que las recetas tradicionales de nuestras islas se pierdan. La gastronomía ibicenca es distinta de la formenterense, la mallorquina y la menorquina, pero todas se basan en productos locales y de temporada, a los que deberíamos dar importancia que se merecen.


Per això, quan la Ly ens va proposar com a tema per al nostre repte mensual de les Cookings Challenge preparar una recepta amb patates no m´ho vaig pensar massa, feia temps que volia preparar les coques de patata típiques de Valldemossa i aquesta era la meva ocasió per no demorar-me més. La recepta és de la Marihelen i la vaig trobar en el blog de la meva estimada Ana, que em va assegurar que la recepta era meravellosa, i té tota la raó. L'única condició perquè surti perfecta és respectar els temps de llevat, que són molt llargs perquè la recepta porta bastanta quantitat de llard. Però crec que la paciència és una gran qualitat, i us asseguro que val la pena esperar al fet que la massa creixi com cal per degustar aquests deliciosos panetets dolços.

Por eso, cuando Ly nos propuso como tema para nuestro reto mensual de las Cookings Challenge preparar una receta con patatas no me los pensé demasiado, hacía tiempo que quería preparar las cocas de patata típicas de Valldemossa y esta era mi ocasión para no demorarme más. La receta es de Marihelen y la encontré en el blog de mi querida Ana, que además me aseguró que la receta era estupenda, y tiene toda la razón. La única condición es respetar los tiempos de levado, que son muy largos pues la receta lleva bastante cantidad de manteca. Pero creo que la paciencia es una gran cualidad, y os aseguro que vale la pena esperar a que la masa crezca como es debido para degustar estos deliciosos bollitos dulces.


Coneixeu Valldemossa? Si visiteu Mallorca és obligatori apropar-se fins a aquest preciós poble situat en la Serra de Tramuntana, famós per les seves coques de patata i per la seva Cartoixa, testimoni de la romàntica estada de Chopin i George Sand. Quan estudiava a Palma, un dels atractius del cap de setmana era agafar el cotxe i anar a berenar xocolata calenta amb coca de patata en un local d'aquest preciós entorn. No us tempta provar aquesta deliciosa recepta per berenar? Per descomptat, és obligatori assaborir-la escoltant qualsevol peça de Chopin...ja m'explicareu ;)

¿Conocéis Valldemossa? Si visitáis Mallorca es obligatorio acercarse hasta este precioso pueblo ubicado en la Sierra de Tramuntana, famoso por sus cocas de patata y por su Cartuja, testigo de la romántica estancia de Chopin y George Sand. Cuando estudiaba en Palma, uno de los atractivos del fin de semana era coger el coche e ir a merendar chocolate caliente con coca de patata en un local de ese precioso entorno ¿No os tienta probar esta deliciosa receta para merendar? Por supuesto, es obligatorio saborearla escuchando cualquier pieza de Chopin...ya me contaréis ;)


Si voleu veure més receptes mallorquines en Dit i Fet cliqueu AQUÍ
Si queréis ver más recetas mallorquinas en Dit i Fet clicad AQUÍ


RECEPTA MALLORQUINA DE COCA DE PATATA

Ingredients: 

-100 g de llard de porc
-200 g de patata bullida amb pell i pelada (pesada després de bullida i pelada)
-200 g de sucre
-3 ous grans
-50 g de llet
-25 g de llevat fresc
-550 g de farina de força
-30 g d'oli de girasol

Preparació amb el mètode tradicional: 

Posar en un bol gran el llard de porc, el sucre, els ous i la patata feta puré. Barrejar bé amb la batedora, agregar el llevat dissolt en la llet tèbia i barrejar bé. Afegir la farina i pastar uns deu minuts. Quan la massa no s´aferri massa a les mans, afegir l'oli i pastar lleugerament sense que la massa l´absorbeixi del tot (que quedi una pel.lícula).

Preparació amb la Thermomix: 

Posar en el got el llard amb la patata calenta, programar 20 seg/vel 3 ½. Afegir el sucre i els ous, programar 20 seg/ vel 4. Agregar la llet i el llevat, programar 30 seg/vel 3 ½. Afegir la farina, programar 30 seg/vel 7, i després 3 min/ vel espiga. Quan sigui a punt d'acabar i sense parar la màquina, afegir l'oli a poc a poc perquè quedi una fina capa d'oli per tota la massa i que no l'absorbeixi. 

Posar la massa en un recipient gran i tapar-la amb paper film greixat amb oli. Deixar-la reposar fins que doblegui el seu volum. Jo la vaig deixar tota la nit dins de la nevera. 

Al matí següent, treure-la de la nevera i tornar a pastar-la. Tornar a formar una bola i deixar-la de nou en repòs un parell d'hores perquè llevi una altra vegada (jo la vaig deixar 4 hores). 

Després del segon llevat, untar-se les mans amb oli i anar agafant porcions de massa d'uns 60 g cadascuna. Fer boles i col·locar-les en una safata folrada amb paper vegetal, separant-les bastant perquè creixen molt. Tapar la safata amb film greixat en oli i tornar a deixar que llevin unes hores més (jo les vaig deixar 4 hores més). 

Una vegada que hagin doblegat el seu volum, ficar la safata en el forn precalentat a 170º durant uns 15 minuts o fins que les coques estiguin ben daurades. Treure-les del forn i posar les coques sobre una reixeta. Deixar-les refredar i, finalment, empolvorar-les amb sucre mòlt.


I les receptes amb patata de la resta de Cooking Challenge?


RECETA MALLORQUINA DE COCA DE PATATA


Ingredientes:


-100 g de manteca de cerdo
-200 g de patata hervida con piel y pelada (el peso tiene que ser después de hervida y pelada)
-200 g de azúcar
-3 huevos grandes
-50 g de leche
-25 g de levadura fresca
-550 g de harina de fuerza
-30 g de aceite de girasol

Preparación de la coca de patata con el método tradicional


Poner en un cuenco grande la manteca de cerdo, el azúcar, los huevos y la patata hecha puré. Mezclar bien con la batidora, agregar la levadura disuelta en la leche tibia y mezclar bien. Añadir la harina y amasar unos diez minutos. Cuando la masa no se pegue en exceso en las manos, añadir el aceite y amasar ligeramente sin que la masa lo absorba.

Preparación de la coca de patata con la Thermomix


Poner en el vaso la manteca con la patata caliente, programar 20 seg/vel 3 ½. Añadir el azúcar y los huevos, programar 20 seg/ vel 4. Agregar la leche y la levadura, programar 30 segundos velocidad 3 ½. Añadir la harina, programar 30 seg/vel 7, y luego 3 min/ vel espiga. Cuando esté a punto de acabar y sin parar la máquina, añadir el aceite poco a poco para que quede una fina capa de aceite por toda la masa y que no la absorba.


Poner la masa en un recipiente grande y taparla con papel film engrasado con aceite. Dejarla reposar hasta que doble su volumen. Yo la dejé toda la noche dentro de la nevera.


A la mañana siguiente, sacarla de la nevera y volver a amasarla. Volver a formar una bola y dejarla de nuevo en reposo un par de horas para que leve otra vez (yo la dejé 4 horas).


Tras el segundo levado, untarse las manos con aceite e ir cogiendo porciones de masa de unos 60 g cada una. Hacer bolas y colocarlas en una bandeja forrada con papel vegetal, separándolas bastante porque crecen mucho. Tapar la bandeja con film engrasado en aceite y volver a dejar que leven unas horas más (yo las deje otras 4 horas).

Una vez que hayan doblado su volumn, meter la bandeja en el horno precalentado a 170º durante unos 15 minutos o hasta que las cocas estén bien doraditas. Sacarlas del horno y poner las cocas sobre una rejilla. Dejarlas enfriar y, por último, espolvorearlas con azúcar molido. 

22 comentaris:

  1. Que bueno, te quedó estupendo.

    ResponElimina
  2. El tall de les coques es inmillorable!!! Amb aquests ingredients, m´imagino el bon gust!!! M´encanta. Petons,

    ResponElimina
  3. Son riquísimas!!! Las probé en Valldemosa y realmente me gustaron, ahora con tu receta las hago segurísimo!! Bss.

    ResponElimina
  4. Guapis!

    Una recepta per gaudir una tarda juntes amb xocolata desfeta o un te... de mentrestant només ens queda somniar...

    Molts petons!

    ResponElimina
  5. Ficaram tão lindos e imagino que uma delicia
    bjs

    ResponElimina
  6. Ummm que bones que són!!! Sempre que anem per Mallorca hi ha l'aturadeta a Valldemossa!
    petonets!!!

    ResponElimina
  7. Vaig tastar les coques de patata a Valldemossa i em van encantar, aquesta recepta no trigarê gens a frer-la!

    Les receptes que m'agraden

    ResponElimina
  8. Bueno es poco!!! esto es una delicia..me apunto esta receta
    Bss

    ResponElimina
  9. Quina pinta més bona tenen!! Mai n'he fet a casa però m'he apuntat la recepta, tot i que els temps de llevat són llargs, porten poca feina... perfectes per un dia de pluja on no vols sortir de casa!
    I així conservem/descobrim tradicions !!!
    Una abraçada,
    palmira

    ResponElimina
  10. ¿Sabes que ya he perdido el miedo a copiar recetas gluteneras?.. Vamos que me llevo esta coca!!
    Besotes.

    ResponElimina
  11. Quin resultat més espectacular, que esponjós!! S'haurà de provar algun dia d'aquests!!

    Una abraçada!

    ResponElimina
  12. Hola María José esta receta tuya la tengo apuntada en favoritos...qué cosa más rica..me encanta el corte...gracias por compartir guapa. ..bsts y feliz día

    ResponElimina
  13. Qué importante es conservar y revivir el recetario tradicional!!! Tienen una pinta espectacular!! Mira lo que te digo, por probar ésta receta no me importaría hacer miles de quilómetros!!! Con chocolate, café o a palo seco, me llevo la receta a la de ya!! Un besote enorme

    ResponElimina
  14. No l'he provat mai però ha de ser boníssima!! Un dia que tingui força temps les faré :) Ja t'explicaré!

    Un petonet!

    Marta

    ResponElimina
  15. Oh, deu meu! Quina pintassa! L'he de fer perque a ca nostra me demanan sempre però mai m'he atrevit.

    Besos,

    www.elblogdemartasimonet.com

    ResponElimina
  16. És inexplicable el que sento quan veig una recepta mallorquina, sé que no és la gastronomia que més es coneix, que molt d'ella deriva d'altres gastronomies i d'altres cultures, però després d'haver passat per tant i tenir a les nostres arrels tanta història me omple l'ànima veure realitzada.
    I les coques de patata, de Valldemossa o de casa, ben fetes i amb xocolata és una delícia que a la vida tots han de provar, segur que després enamorarse és més fàcil.
    Un beso preciosa

    ResponElimina
  17. M' ha encantad aquesta recepta M. Jose. Quin profit que esteu treien a las patatas. Es increible, les maravellas que poden sortit de un producte tan sencill.
    M' ha enamorat la llum que has conseguit a la segona fotografía !!!
    Petons amiga

    ResponElimina
  18. Que buena receta y que bonitas cocas. Es verdad que no hay que perder las raíces culinarias/gastronómicas de nuestras regiones, son valiosisimas. Si que conozco Valldemosa y me pareció precioso el lugar, fui de viaje de estudios y luego repetí de novios jeeeeee.
    Excelente receta que ya tengo guardada.
    Bssss desde Almeria

    ResponElimina
  19. Qué buena pinta, por favor... tienen que estar buenísimas.. y si tienes razón, nada más satisfactorio que hacer una receta magnífica como esta, de toda la vida y recuperar el recetario de siempre... como me gustan estas recetas...
    Muaksss

    ResponElimina
  20. Quina passada!! I amb opcoo thermomix. ..i sent la segina vegada que la veig...
    segur que caura....ben aviat. Petons risseta guapa!!

    ResponElimina
  21. Maria José ja estan fets .... i han quedat molt rodons i bons una recepre que segurent repeteixo gracias

    ResponElimina
  22. Bueno pues hoy puedo dar fe de lo buenas que son las cocas de patata de Valldemossa.

    He pasado frío pera reventar jajaja, pero ... sarna con gusto no pica, vengo maravillada de Mallorca, y de lo bien que me han tratado allí

    Me guardo la receta, besos linda

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José