miércoles, 1 de abril de 2015

GERRET ESCABETXAT | CARAMEL EN ESCABECHE


“Des del naixement fins a la mort, de dilluns a dilluns, del matí a la nit: totes les activitats estan rutinitzades i prefabricades. Com pot un home pres en aquesta xarxa d'activitats rutinàries recordar que és un home, un individu únic, al que només li ha estat atorgada una única oportunitat de viure, amb esperances i desil·lusions, amb dolor i temor, amb l'anhel d'estimar i la por al no-res i a la separatividad?” (L'art d'estimar. Erich Fromm)

“Desde el nacimiento hasta la muerte, de lunes a lunes, de la mañana a la noche: todas las actividades están rutinizadas y prefabricadas ¿Cómo puede un hombre preso en esa red de actividades rutinarias recordar que es un hombre, un individuo único, al que sólo le ha sido otorgada una única oportunidad de vivir, con esperanzas y desilusiones, con dolor y temor, con el anhelo de amar y el miedo a la nada y a la separatividad?” (El arte de amar. Erich Fromm)


No sé com abans no podia agradar-me aquest petit peix de color platejat típic de les aigües eivissenques i de l'època de Quaresma...ara m'encanta però quan era nena no podia amb ell. El gerret femella és més apreciat i en aquesta època de l'any està especialment deliciós. Fregit en abundant oli, regat amb oli cru i empolvorat de sal i pebre vermell és un plat que s'oferia per esmorzar els dies de matances.

No sé cómo antes no podía gustarme este pequeño pescado de color plateado típico de las aguas ibicencas y de la época de Cuaresma...ahora me encanta pero cuando era niña no podía con él. El caramel hembra es más apreciado y en esta época del año está especialmente delicioso. Frito en abundante aceite, regado con aceite crudo y espolvoreado de sal y pimientón es un plato que se ofrecía para desayunar los días de matanza.


Encara que no necessita cap complement per ser un mos exquisit, perquè simplement fregit està espectacular, a Eivissa es prepara gerret escabetxat per aprofitar quan n´hi ha en abundància. Si es prefereix pot ometre's la ceba, encara que no ho aconsello. I per descomptat, es conserva perfectament diversos dies.

Aunque no necesita ningún complemento para ser un bocado exquisito, porque simplemente frito está espectacular, en Ibiza se prepara caremel escabechado para aprovechar cuando lo hay en abundancia. Si se prefiere puede omitirse la cebolla, aunque no os lo aconsejo. Y por supuesto, se conserva perfectamente varios días.


Si vols vora més receptes de Quaresma i Setmana Santa típiques d´Eivissa en Dit i fet no et perdis les de CUINAT, FLAÓ i RUBIOLS

Si quires ver más recetas de Cuaresma i Semana Santa típicas de Ibiza en Dit i fet no te pierdas las de CUINAT, FLAÓ y RUBIOLS.  

GERRET ESCABETXAT

Ingredients:

-1 kg de caramel
-3 cebes
-1/2 cabeça d'alls
-4 o 5 fulles de llorer
-oliï
-sal
-pebre vermell
-1 got de vinagre de vi blanc
-1/2 got de vi blanc

Preparació:

Comencem netejant el caramel i llevant-li el cap, no és necessari llevar-li les escates ni passar-lo per farina. Després el fregim en abundant oli calent, l´anem col·locant en un plat i el salem a mesura que està fregit.

Pelem la ceba i la tallem a grillons. En el mateix oli on hem fregit el peix, tirem els alls picats i després la ceba i el llorer, deixant que es confiti tot a foc lent. Agreguem una cullerada de pebre vermell, removem i deixem fins que la ceba quedi daurada.

Quan la ceba estigui feta, afegim el vinagre i el vi blanc i deixem reduir lleugerament. Finalment, disposem el gerret en un recipient profund i repartim per damunt la ceba i el líquid que hagi quedat.


CARAMEL EN ESCABECHE

Ingredientes:

-1 kg de caramel
-3 cebollas
-1/2 cabeza de ajos
-4 o 5 hojas de laurel
-aceite
-sal
-pimentón dulce
-1 vaso de vinagre de vino blanco
-1/2 vaso de vino blanco

Preparación:

Empezamos limpiando el caramel y quitándole la cabeza, no es necesario quitarle las escamas ni pasarlo por harina. Después lo freímos en abundante aceite caliente, lo vamos colocando en un plato y lo salamos a medida que está frito.

Pelamos la cebolla y la cortamos a gajos. En el mismo aceite donde hemos frito el pescado, echamos los ajos machacados y después la cebolla y el laurel, dejando que se confite todo a fuego lento. Agregamos una cucharada de pimentón dulce, removemos y dejamos hasta que la cebolla quede dorada.

Cuando la cebolla esté hecha, añadimos el vinagre y el vino blanco y dejamos reducir ligeramente. Por último, disponemos el caramel en un recipiente hondo y repartimos por encima la cebolla y el líquido que haya quedado.

5 comentarios :

 1. Quina meravella!
  Porto molt temps sense preparar peix escabetxat més que res perqué el peix a París no m'inspira gens ni mica.
  Però aquests, quina pinta!!!
  Petons,
  palmira

  ResponderEliminar
 2. No conec aquest peixet... però el plat fa una pinta deliciosa!!

  ResponderEliminar
 3. No conozco este pescado pero voy a hacer esta receta con otro que encuentre por estas aguas jejeje, hay que adaptarse al medio ;) Un besote!

  ResponderEliminar
 4. jo el faig practicament igual es delicios .. m'encanta

  ResponderEliminar

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José