martes, 16 de febrero de 2016

Pancuit o sopa de ajos


"Ets mag o alguna cosa així?
Ell va riure.
Com ho has sabut? Faig un nombre de trucs de cartes en un bar d'Orleans...si fossis el bastant major per entrar, et diria que anessis i ho veiessis. De totes maneres, el secret resideix a desviar l'atenció del tripijoc en qüestió. Aquesta és la primera llei de la màgia: desorientar. No ho oblidis mai, gafetes"
(La cadernera. Donna Tart)

"¿Eres mago o algo así?
Él se rió.
¿Cómo lo has sabido? Hago un número de trucos de cartas en un bar de Orleans...si fueras lo bastante mayor para entrar, te diría que fueras y lo vieras. De todos modos, el secreto reside en desviar la atención del trapicheo en cuestión. Esta es la primera ley de la magia: desorientar. No lo olvides nunca, gafitas"
(El jilguero. Donna Tart)

Blog Dit i Fet | Pancuit o sopa d´all eivissenca

Per al repte de les Cooking Challenge d'aquest mes, l´Elvira ens va proposar que féssim una recepta reconfortant. De seguida em va venir a la ment el pancuit o sopa d'all, però com la fem aquí a Eivissa, que és molt més senzilla que altres receptes que es fan en la nostra gastronomia. Em porta molts records de la meva infantesa, perquè quan era nena i estava malalta, aquest era el sopar que em solia preparar la meva mare...ara penso que devia ser una nena molt rara! perquè m'encantava el sabor de l'all barrejat amb el pa.

Para el reto de las Cooking Challenge de este mes, Elvira nos propuso que hiciésemos una receta reconfortante. Enseguida me vino a la mente el pancuit o sopa de ajo, pero como lo hacemos aquí en Ibiza, que es mucho más sencillo que otras recetas que se hacen en toda nuestra gastronomía. Me trae muchos recuerdos de mi infancia, pues cuando era niña y estaba malita, esta era la cena que me preparaba mi madre...ahora pienso que ¡debía de ser una niña muy rara! porque me encantaba el sabor del ajo mezclado con el pan.Aquesta és una recepta humil, que porta molt pocs ingredients, però crec que precisament aquí resideix el seu encant, que amb pa, aigua i alls s'aconsegueixi un resultat tan deliciós. No tinc molt clar que originàriament s'agreguessin ous a aquesta sopa, però he seguit al peu de la lletra la recepta de la meva mare i per això els he inclòs. A més, no hi ha excusa per a no provar-la, perquè es prepara en deu minuts!


Esta es una receta humilde, que lleva muy pocos ingredientes, pero creo que precisamente ahí reside su encanto, que con pan, agua y ajos se consiga un resultado tan delicioso. No tengo muy claro que originariamente se agregaran huevos a esta sopa, pero he seguido al pie de la letra la receta materna y por eso los he incluído. Además, no hay excusa para no probarla, pues ademas ¡está lista en diez minutos!Segons explica el crític gastronòmic Jaume Fàbrega, hom diu que aquesta sopa és d'origen jueu, cosa possible perquè l'ús reciclat de pa sec es troba en diversos plats àrabs i jueus: és el cas dels gaspatxos, de les "açordas" portugueses, de les "migas" espanyoles, del "fattush" libanès, palestí i jueu, etc. A Espanya, aquesta sopa es cristianitza amb el nom de sopa castellana i inclou pernil i fins a xoriço. Malgrat la seva aparent simplicitat, existeixen un munt de versions d'ella: amb els alls fregits o solament bullits, amb el pa bullit o escaldat, amb l'all aixafat o laminat, amb ous, sense ous, amb aigua, amb pebre vermell, amb pebre negre, amb brou, amb patata, ceba, tomàquet, pebrot, farigola...

Según explica el crítico gastronómico Jaume Fàbrega, se dice que esta sopa es de origen judío, cosa posible porque el uso reciclado de pan seco se encuentra en varios platos árabes y judíos: es el caso de los gazpachos, de las "açordas" portuguesas, de las "migas" españolas, del "fattush" libanés, palestino y judío, etc. En España, esta sopa se cristianiza con el nombre de sopa castellana e incluye jamón y hasta chorizo. A pesar de su aparente simplicidad, existen un montón de versiones de ella: con los ajos fritos o solo hervidos, con el pan hervido o escaldado, con el ajo aplastado o bien laminado, con huevos, sin huevos, con agua, con pimentón, con pimienta negra, con caldo, con patata, cebolla, tomate, pimiento, tomillo...

RECEPTA EIVISSENCA DE PANCUIT O SOPA D'ALL

Ingredients per 2 persones:

-8 dents d'all
-pa sec tallat en llesques
-1,5 litres d'aigua
-oli d´oliva i sal
-2 ous

Preparació:

Xafem els alls i els fregim en una cassola amb una mica d'oli, amb cura que no es cremin. Afegim l'aigua, li donem un bull i després agreguem el pa. Rectifiquem de sal i ho deixem bullir uns minuts. Just abans de baixar del foc, afegim els ous a la cassola, procurant que el rovell quedi més cru que el blanc.

RECETA IBICENCA DE PANCUIT O SOPA DE AJO


Ingredientes para 2 personas:


-8 dientes de ajo

-pan seco cortado en rebanadas

-1,5 litros de agua
-aceite y sal
-2 huevos

Preparación:

Chafamos los ajos y los freímos en una cazuela con un poco de aceite, con cuidado de que no se quemen. Añadimos el agua, le damos un hervor y después incorporamos el pan. Rectificamos de sal y lo dejamos hervir unos minutos. Justo antes de bajar del fuego, agregamos los huevos a la cazuela, procurando que la yema quede más cruda que la clara.


I les receptes de la resta de Cooking Challenge?
I las recetas del resto de Cooking Challenge?
-Nuria

9 comentarios :

 1. Pues ya somos dos raras, porque es la sopa que más me gustaba de niña y ahora que ya soy una madurita mujerona jajajaja, que mal ha sonado...queda mejor itgirl monísima de la muerte!! Yo como la receta de tu madre, con huevo está de lujo!! Mil gracias por participar, no sabes cómo te lo agradezco guapa. Petoneeeets con sabor a ajooooo

  ResponderEliminar
 2. En aquestes dates en què el fred sembla que vol treure el nas, per sopar ve molt de gust una sopa i aquesta tradicional sopa d'all té una pinta tremenda.
  Una abraçada.

  ResponderEliminar
 3. La hago muuuucho!!! Y casi la presento en este reto. Mi abuela no le ponía huevo y le ponía muuucho pan. Yo le decía (no sé por qué) que a mí me pusiera mas caldo y huevo.
  Ahora mi versión lleva también jamón y el pan lo tengo que freir un poco porque al ser sin gluten y llevar en su composición goma xantana pues gelatiniza en la cocción. Me has hecho reflexionar lo que ha evolucionado mi receta desde que lo hacía mi abuela.
  Besotes.

  ResponderEliminar
 4. En casa mi madre la preparaba a menudo, a veces con el pan que guardábamos para ir a dar a los caballos en los campos :o)
  Y con huevo siempre.
  Llevo tiempo sin prepararla, caerá está versión sin duda el próxima fin de semana que los ingredientes son tan sencillos que da gusto.
  Besos,
  Palmira

  ResponderEliminar
 5. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

  ResponderEliminar
 6. A casa meva i de la meva avia materna.. no la recordo.. i crec que es tema mania a l'all. Els hi sentava malament. PErò mira tinc curiositat per fer aquesta sopeta, ara que per fi arriva una mica d'hivern a Barcelona!

  ResponderEliminar
 7. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. ups! no volia eliminar sinó editar, bé ahir vaig fer la sopa d'all i va quedar molt bona, no va agradar a tothom, però per jo estava molt bé, és una recepta senzilla i ràpida, ah! jo li vaig afegir orenga.

   Eliminar
 8. Es una imagen hogareña,cálida, con maravillosos recuerdos de infancia. Y esas ollas de barro que junto con la sopa son mi perdición. Mi madre ponia tacos de jamón y el huevo revuelto.
  Buenísima.
  Besos
  Blanca deJUEGO DE SABORES

  ResponderEliminar

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari.
Maria José

Gracias por pasar por mi cocina y dejarme un comentario.
Maria José